Minder politiemensen beschikbaar door opeenstapeling landelijke ontwikkelingen

ROTTERDAM / SLIEDRECHT – Er zijn minder politiemensen beschikbaar in de regio en dus ook in Sliedrecht. “Door een opeenstapeling van landelijke ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de eenheid Politie Rotterdam moeten er noodzakelijke keuzes gemaakt worden met betrekking tot de inzet van de politie”, schrijft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid dinsdagavond 19 november 2019 in een College Informatiebrief (CIb) aan de gemeenteraad.

Als ontwikkelingen noemt Van Hemmen de extra beveiliging van personen naar aanleiding van de moord op Derk Wiersum, de grote instroom van aspiranten in de politie eenheid Rotterdam. Zij moeten begeleid worden en leggen zodoende een grote druk op de capaciteit, toenemende landelijke prioriteiten terwijl er sprake is van een dalende sterkte binnen de eenheden. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Van Hemmen maakte zich al langer zorger hierom. “Ik heb me gisteren met 27 burgemeesters groen en geel geërgerd. Ik vind het schokkend”, sprak Van Hemmen dinsdagavond bij de vergadering van de gemeenteraad.

Gevolgen voor Sliedrecht
In de eenheid Rotterdam is volgens Van Hemmen sprake van de inzet van ongeveer 50fte landelijk voor bewaken en beveiligen. Van Hemmen: “Daarnaast speelt de eerder genoemde vervangingsvraag. Er is een behoefte aan nieuwe medewerkers en deze instroom is noodzakelijk, echter de begeleiding van deze aspiranten hiervan drukt op de inzetbaarheid. De ontwikkelingen maken dat de inzetbaarheid van de eenheid in 2019 met circa 500fte is teruggelopen ten opzichte van het jaar 2016. De capaciteit zal komende  twee jaar nog verder teruglopen tot en met 2021. De politiechef van de eenheid Rotterdam heeft om begrip gevraagd en aangegeven dat er keuzes gemaakt moeten worden.”

Grote druk
Al langere tijd wordt er aandacht gevraagd door de regioburgemeesters in het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) voor voldoende capaciteit van de politie op regionaal en lokaal niveau. Van Hemmen: “Recente ontwikkelingen vragen om extra inzet vanuit de regio’s. Zo heeft de schokkende gebeurtenis van de moord op 18 september 2019 op strafrechtadvocaat Derk Wiersum geleid tot extra beveiliging van personen in het gehele land. Deze beveiligingsmaatregelen leggen een grote druk op de politiecapaciteit. De inzet voor beveiliging gaat ten koste van de inzet in de regionale politie eenheden en de basisteams, zo ook in de eenheid Rotterdam. Deze maatregelen zijn waarschijnlijk voor langere termijn.”

Niet volwaardig inzetbaar
Daar komt volgens Van Hemmen nog bij dat in de eenheid Rotterdam sprake is van een grote vervangingsvraag.”In 2009 is landelijk besloten door de toenmalige minister, dat aspiranten volledig meetellen in de formatie. De eenheid Rotterdam heeft echter een grote hoeveelheid aspiranten, maar deze zijn niet volwaardig inzetbaar en vragen ook begeleiding wat tot extra druk op de beschikbare capaciteit leidt. Tevens worden landelijk in toenemende mate prioriteiten gesteld terwijl er sprake is van een dalende sterkte binnen de eenheden. Deze keuzes zijn niet zonder gevolgen en dit leidt tot druk in de eenheden.

Enorm vervangingsvraagstuk
De regioburgemeesters hebben volgens Van Hemmen meermaals aangegeven bij de minister van Justitie en Veiligheid dat het water hen tot aan de lippen staat. “De regioburgemeesters hebben in diverse brieven benoemd dat er behoefte is aan middelen voor een structurele uitbreiding van de politiecapaciteit. De landelijke inzet van politie voor bewaking van personen kan niet ten koste blijven gaan van lokale capaciteit. De minister heeft in reactie hierop woensdag 13 november 2019 laten weten dat hij de druk ten aanzien van het operationele politiepersoneel herkent. De minister benoemt in zijn brief aan de regioburgemeesters dat de politie voor een enorm vervangingsvraagstuk staat, daarnaast is er sprake van een uitzonderlijke situatie”, aldus Van Hemmen. Ook is volgens Van Hemmen extra capaciteit niet van vandaag op morgen geregeld. Van Hemmen: “De minister geeft aan dat er ongemakkelijke keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van de veiligheidsambities. Kortom: de ontwikkelingen hebben direct gevolgen voor de inzetbaarheid. Ook in de Politie eenheid Rotterdam moeten er keuzes gemaakt worden, daarover wil ik u informeren.”

Evenementenstop
Binnen het regionaal veiligheidsoverleg zijn de volgende maatregelen afgesproken een verminderde beschikbaarheid van de wijkagenten die kan oplopen tot maximaal 20%, vermindering van de inzet bij evenementen (B en C) met 20%, heroverwegen van lokale prioriteiten, een evenementenstop van 18 april t/m 7 september 2020. Van Hemmen schrijft in de CIb: “Dit houdt concreet in dat nieuwe evenementen buiten de evenementenkalender die politiecapaciteit vragen niet meer kunnen worden gehonoreerd. De komende tijd zullen deze maatregelen verder uitgewerkt worden. De ontstane situatie vraagt dat er maatregelen worden genomen, die mogelijk consequenties hebben voor het integraal veiligheidsplan (IVP).”

Blijvende aandacht gevraagd
De regioburgemeesters hebben volgens Van Hemmen aan de leden van de vaste Tweede Kamercommissie en de minister van Justitie en Veiligheid het signaal afgegeven dat er structurele financiering moet komen voor capaciteit. “In de recent verzonden brief is benoemd dat het lokaal gezag genoodzaakt is de tekorten onderling te verdelen, wat niet bijdraagt aan de veiligheid. De intensiveringen op landelijk niveau en nieuwe prioriteiten gaan ten koste van blauw op straat. Daarom is het dringende verzoek gedaan om snel te komen tot structurele investeringen omdat deze situatie niet houdbaar is”, legt Van Hemmen uit, Bij de Tweede Kamer en de minister van Justitie en Veiligheid zal volgens Van Hemmen dan ook blijvend aandacht gevraagd worden voor deze opgave.

12 gedachten over “Minder politiemensen beschikbaar door opeenstapeling landelijke ontwikkelingen”

  1. We krijgen nu de rekening van alle bezuinigingen. Het wordt nog gekker. In 1993 de eerste reorganisatie bij de politie werd hiervoor al gewaarschuwd. De politie zorg ging toen al hollend achteruit. Toen kwam de redding de vorming van de Nationale Politie. Meer raken naar gemeente enz. Toen is het helemaal misgegaan. Politiek ging bezuinigen en het moest. Dus doen ze dat. Maatschappij verandert. Veel meer instroomasielzoekers, veel meer criminaliteit, meer zware criminaliteit, meer ondermijning enz. Alles gaan ze aanpakken, wordt beloofd. Er komt niets van terecht. Nu in Amsterdam wordt er een recherche afdeling ondermijning gesloten. Was een tip prioriteit. Veel onrust en overbelasting onder politie personeel. Toezicht handhaving en veiligheid is helemaal mis gegaan. Criminele krijgen vrij spel. Maatschappij verruwd en het gezag is weg. Als dit nog zo doorgaat onstaat er anarchie. De tijd van de gemeentepolitie Sliedrecht was goed. Deze komt nooit meer terug. We moeten als inwoner van Sliedrecht voor onze veiligheid zorgen. Met dank aan de politiek die niet naar zijn burgers luisterd. Handhaven op de bagger mentaliteit is bijna gewenst maar dan sta je zelf voor de rechter.

  2. Ik wil het dan toch even kort en bondig verder formuleren: het gaat hier om een LANDELIJK EUVEL. En dan zeg ik, daar waar het in alle andere algemene sectoren hetzelfde liedje is: begin bij ALLE LONEN in ALLE GELEDINGEN, daar hebben we een paar jaar achterstand! Vervolgens komt dat dan vanzelf aan de voet terecht bij de bakker en de slager enz., die op hun beurt weer effect hebben op hun investeringen, mede op de belastingen, en de hele motor “naar boven qua economie” weer echt op gang brengen. Zolang we blijven bezuinigen komen we alleen maar verder van huis.

  3. Sliedrecht is toch groot in doen??
    Prioriteit in Sliedrecht is: Geld over de balk smijten/Bomen omzagen/Hardop denken door Ambtenaren en Wethouders waar ze morgen weer aan moeten denken. En alles doen wat dom is.
    Iedere dag staat er op Sliedrecht 24 wel iets waar ze over moeten denken of praten. Maar daar blijft het bij. OO. Wat is Sliedrecht toch groot in doen!! Geweldig!!
    En bedankt burgemeester dat u de heren boeven er even aan herinner, dat er weinig blauw op straat is. En dat 112 niet meer is dan een nummer waar je niet op kunt bouwen.
    En dat is het beleid van ONS SLIEDRECHT.

  4. Beste meneer v/d Aa, Als er meer geld in Nederland zou blijven, gaan we minder belasting betalen. En dan blijft er nog een oud gezegde, het is niet het geld hebben, maar er mee om kunnen gaan.

  5. Ik heb meerdere malen 112 gebeld en gewacht er komt geen politie er word vuurwerk afgestoken bij de stoep best zwaar en onder A15 ik doe wat er op de borden staan zie je iets verdachts bel 112 nee je krijg SMSje voor misbruiken 112

  6. Hr. Willems praat over keuzes:

    Ik heb altijd al de overbrenging tijdens de crisis van allerlei uitvoering van taken, o.a. in de zorg als een mom van “dichter bij de burger brengen” gezien om de problemen te verschuiven naar de Gemeenten, nu op ons bord in plaats van de Regering… Maar daarmee los je de problemen natuurlijk niet echt op, je legt ze alleen op ander bord. Met daarbij onvermijdelijke ONGEWENSTE neveneffecten zoals verschillen tussen de Gemeenten met hun nieuwe mogelijkheden (potje Sliedrecht kan op zijn en in Papendrecht nog niet) .
    Bij vraagstukken zoals de politie blijft het hoe dan ook toch gaan om prioriteiten en vooral WAT WE DAARVOOR OVERHEBBEN, want WIJ moeten het toch opbrengen! Dus we moeten ons ook gaan afvragen of we toch maar wat meer belasting moeten/willen gaan bijdragen.
    Aan de andere kant willen wij dan ook meer loon en mogelijk minder concurrentiemogelijkheid met buitenland. Maar we vergeten ook dat meer loon ook betekent meer omzet voor de middenstand en hun investeringen vervolgens aan meer in die sector tot in de hoogste regionen. Denk aan na de oorlog om de economie op gang te brengen aan “het Tientje” (was dat niet Lieftinck)… dus meer loon kan juist gunstig zijn!!! En de concurrentie moeten we opvangen met kwaliteit, die ook mede door meer loon ook mogelijk moet zijn.
    Dus regering: wees niet bang voor meer loon, meer loonbelasting, meer inkomen bij staat. Durf MET ONS te gaan kiezen.

  7. We lezen dat de burgemeesters dit ook schokkend vinden.
    Gisteren in het vragenuurtje schoof premier Rutte de maatschappelijke problematiek al af op de burgers. Hij heeft er 17 miljoen dus…..hij vind het best zo. Alles wat opgebouwd is gewoon weggooien. Want we moeten in Den Haag zijn hoor voor deze roekeloze beslissingen.

  8. Er worden keuzes gemaakt. Dat begrijp ik als je het niet hebt kun je het ook niet inzetten. Maar hierdoor kan de veiligheid in het algemeen van ons als burgers niet worden gegarandeerd. Waarvoor hebben wij nog een overheid? Waarom zouden we nog langer dit apparaat van middelen voorzien?
    Tijd voor actie van burgers zelf te zorgen voor veiligheid. De overheid laat het al jaren afweten in Sliedrecht en het wordt dus nog erger.
    Geld gaat naar ‘verduurzaming’ en soort gelijke projecten. Wellicht eerst eens naar de prioriteiten kijken. Met schietpartijen en veel drugscriminaliteit in de gemeente heb je meer aan beveiliging en goede gezondheidszorg dan aan een duurzame woning.
    Politiek wordt wakker!

  9. Best slim van een burgemeester om dat zo naar buiten te brengen Weten de criminelen dat ook kunnen ze er rekening mee houden .

  10. Jammer dat deze ontwikkeling al jaren aan de gang is en terwijl er meer blauw beloofd wordt.
    Dat die Rechters en Advocaten beschermd moeten worden is aan hun softe beleid te verklaren.
    Maar laat de Burger niet hieronder lijden.
    We hebben ook nog een Leger dat we kunnen inzetten voor dergelijke taken.
    Helaas heb ik het idee dat de BV Nederland langzaam ontspoort.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld