Met vertrouwenspersoon werken aan oplossing

SLIEDRECHT – Als deze dienstverlening niet naar wens gaat, kunnen cliënten terecht bij de vertrouwenspersoon Wmo en Jeugd voor advies en ondersteuning. De gemeente regelt steeds meer zorg en ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. 

Er kan ontevredenheid ontstaan over het besluit van de gemeente; over de gang van zaken of over de manier waarop de gemeente met mensen omgaat. (Foto Sliedrecht24)

Via de Wmo kunnen mensen bij de gemeente een aanvraag doen voor voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding, vervoer en woningaanpassingen. Onder de Jeugdwet vallen zaken zoals preventie en opvoedondersteuning. Na een aanvraag krijgen cliënten een persoonlijk gesprek met de gemeente, die bepaalt welke zorg of ondersteuning nodig is. Ontevredenheid kan gaan over de door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieder of leverancier.

Stappen
In deze situaties kunnen cliënten terecht bij de Vertrouwenspersoon Wmo en Jeugd.  De vertrouwenspersoon is onafhankelijk; in dienst van Zorgbelang Zuid-Holland en zoekt samen met de cliënt naar een oplossing voor problemen of klachten. Hij of zij brengt samen met de cliënt in kaart wat er is gebeurd, waar het mogelijk fout is gegaan en welke oplossing de cliënt wil. De vertrouwenspersoon bespreekt met de cliënt welke stappen gezet moeten worden om tot een oplossing te komen en ondersteunt daar ook bij. De vertrouwenspersoon geeft ook uitleg over besluiten van de gemeente en rechten en plichten. En kan helpen bij het schrijven van een bezwaar of klachtbrief; met de cliënt mee gaan naar een gesprek of bemiddelen tussen de cliënt en de gemeente of zorgaanbieder. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en gratis.

De vertrouwenspersoon Wmo en Jeugd van de gemeente Sliedrecht is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur, via telefoon 088 – 9294030 of per e-mail [email protected]

Plaats een reactie

*=Verplicht veld