Met activiteiten rond Wereld Alzheimer Dag aandacht voor dementie

SLIEDRECHT – In de aanloop naar Wereld Alzheimer Dag, maandag 21 september 2020, komen er vanaf dinsdag 15 september 2020 verschillende activiteiten in Sliedrecht, waar aandacht wordt besteed aan de ziekte waarvoor nog geen geneesmiddel bestaat. 

Het Mantelzorgpunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, het Alzheimer Café, bibliotheek AanZet, het seniorenhuys De Schalm, Stichting Waardeburg, Rivas Zorggroep en de gemeente Sliedrecht roepen jong en oud op om aandacht te hebben voor mensen met dementie en voor degene die er dagelijks mee te maken heeft.

Voor komende dagen is er een activiteitenprogramma opgesteld en daarbij ben je van harte welkom: 

  • Dinsdag 15 september 2020: Bij Het Bonkelaarhuis en bij bibliotheek AanZet kunnen vanaf 10.00 uur gratis vergeet-mij-niet tasjes worden opgehaald. Help jij mee te laten zien dat we mensen met dementie en degenen die voor hen zorgen niet vergeten? Haal dan een tasje op en knutsel er mee. Maak met de gevulde tas een tekening en lijst hem in. Maak een windmolentje, een mooie stoeptekening of hang de speciale vergeet mij-niet-poster op. Wees zelf creatief en bak bijvoorbeeld vergeet-mij-niet koekjes voor je opa of de buurvrouw met dementie. Geen zin om in je eentje te knutselen? Kom dan vrijdagmiddag naar de Bibliotheek en dan knutselen met elkaar. Door de ander een geluksmomentje te bezorgen, maak je kans op een leuke prijs. Er zijn slechts dertig tasjes. 30! Foto’s van de creaties mogen tot donderdag 1 oktober 2020 worden gemaild naar: mantelzorg@bonkelaarhuis.nl. De mooiste inzending wordt beloond met een mooi geheugenspel.
  • Woensdag 16 september 2020: Tijdens de markt op het Burgemeester Winklerplein staat een flyeractie gepland. Vind je de coronatijd soms ook verwarrend? Mensen met dementie hebben altíjd last van verwarring in hun hoofd. Voor hen wordt het leven nooit meer normaal. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken. Weet je niet goed wat je voor hen kan doen? Kom dan woensdag naar de markt. Daar kan je vanaf 10.00 uur de ‘Kan ik voor jou?’-kaart ophalen bij de stand van het Alzheimer café Sliedrecht. Ook voor alle andere vragen omtrent dementie helpen de medewerkers van Rivas en Waardeburgh je graag. Hier online staat meer informatie.
  • Donderdag 17 september 2020: Wil je als bedrijf ook je dienstverlening optimaliseren aan mensen met dementie en maatschappelijk betrokken zijn? Laat het personeel dan gratis hier een online training volgen of neem kosteloos de e-learning op in de eigen leeromgeving of intranet. Toch liever een training op locatie? Neem contact op met het Mantelzorgpunt.
  • Vrijdag 18 september 2020:  Knutsel vanaf 14.00 uur mee. Met vergeet-mij-nietjes laat de organisatie van de activiteit – mensen met dementie en degenen die voor hen zorgen – zien dat ze hen niet vergeten. Door mee te doen, maak je zelf ook nog eens kans op een leuke prijs. Je moet hiervoor zijn in bibliotheek AanZet, Scheldelaan 1. Haal daar de gratis gevulde tas op. Dat kan overigens ook in Het Bonkelaarhuis. Er zijn er slechts dertig.
  • Maandag 21 september 2020: Wereld Alzheimer Dag 2020. Deze dag zijn er activiteiten in het seniorenhuys De Schalm. Je maakt om 10.30 uur kennis met de geheugenspellen uit de bibliotheek. Dat gebeurt onder het genot van een kopje koffie of thee met vergeetmijnietgebak. Om 13.30 uur is de presentatie van het boek ‘Spreken over vergeten’. Dat levert vermoedelijk inspiratie op. Daarna kan gezellig en op gepaste afstand ervaringen worden uitgewisseld. Nellie van Sinttruije, geriatrie verpleegkundige en oprichtster van het seniorenhuys De Schalm is de gehele dag aanwezig zijn om vragen op het gebied van geheugenproblemen en / of de dagopvang De Schalm te beantwoorden. Uiteraard is er allerlei informatie over dementie. De koffie en de thee is deze dag gratis.
  • Dinsdag 22 september 2020: In bibliotheek AanZet maak je vanaf 10.30 uur op een laagdrempelige manier kennis met Nellie van Sinttruije, geriatrie verpleegkundige en oprichtster van het seniorenhuys De
    Schalm.
  • Woensdag 23 september 2020:  Van 10.30-11.30 is er in bibliotheek AanZet, Scheldelaan 1, de monoloog “Mantelzorg bij dementie” door verhalenverteller Nico van Lent. Zijn vader is inmiddels overleden en had dementie. De moeder van Nico leeft nog, maar herkent haar zoon al bijna niet meer. In deze monoloog vertelt Van Lent op humoristische, maar ook indringende wijze over de worsteling met deze ziekte die hij als mantelzorger doormaakt. Suzanne Lankhorst, coördinator van het Mantelzorgpunt, het Alzheimer café en de  dementievriendelijke gemeente is daarbij aanwezig. Van 14.00 – 15.00 uur staat het vaste voorleesuurtje voor kinderen in de bibliotheek in het teken van de ziekte Alzheimer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld