Meijer (Chemours): ‘Lijst met stoffen was op te vragen’

SLIEDRECHT – In het hol van de leeuw verscheen dinsdagavond 12 april 2016 directeur Erik Meijer van Chemours Nederland in de raadzaal van de gemeente Sliedrecht. Daar kreeg hij vragen van raadsleden en bezorgde inwoners.

“Op dit moment is meebetalen aan bloedonderzoek niet aan de orde”, sprak Erik Meijer van Chemours Nederland dinsdagavond op een vraag uit de raad. (Foto Hans van der Aa)

Had Chemours Nederland ook cijfers van voor 1998 was de eerste vraag die hij moest beantwoorden? Meijer: We hebben alles gegeven wat we hebben, maar gaan nogeens kijken of we meer informatie kunnen verzamelen”, aldus Meijer. Niet alle onderdelen op het terrein zijn eigendom van Chemours Nederland.

Oprecht
Hoelang duurt het voordat de processen gestopt kunnen worden? Meijer: “Dat is niet aan de orde op dit moment. Ik werk nog maar 6 maanden bij het bedrijf, omdat wij oprecht bezig zijn, we willen ons aan de wet houden en doen meer dan de wet ons voorschrijft. Wij willen open zijn. Dat is te meer de reden dat ik hier ben.”

Lijst
Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) wilde de lijst met vergunde en gerealiseerde (kankerverwekkende of verdachte stoffen) emissie-stoffen. Deze vraag ligt ook bij de provincie. “Wij leveren informatie aan als dat moet of als u dat wilt.” De provincie had die lijst kunnen opvragen aldus Meijer.

Stof GenX
GenX is de vervanger van PFOA. Gezond is de stof niet. Meijer: “Het is een alternatief. Daar worden hoge eisen kwa gezondheid en het product. Het is een feit dat de nieuwe stof het lichaam snel verlaat. Het is ook zo dat uit testen blijkt dat het minder kankerverwekkend is. We gaan verder onderzoeken met de Arbeidsinspectie, die naar ons toe is gekomen.” PRO Sliedrecht wil meer informatie over GenX en of daar wel vergunning voor is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld