Meedoen aan afvalpilot lijkt gemeente wel wat

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft zich ingeschreven voor deelname aan een pilot in 2016 en 2017 om maatschappelijke organisaties te belonen voor de inzameling van lege verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons. Dat schrijft wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) aan de gemeenteraad.

De gemeente Sliedrecht wil graag een pilot om (zwerf)afval in te zamelen. Dit is een foto van een inzamelactie van flesjes, eerder in Sliedrecht. (Archieffoto Heleen Haksteen / Klean0184)

Deelname aan de pilot betekent volgens de gemeente een voorbeeldrol waar het gaat om de transitie naar de circulaire economie, bestrijding van zwerfafval, hoger hergebruikspercentage van grondstoffen en betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties.

Kostenneutraal
Doordat delen van de bestaande bedrijfsafvalstromen nu apart worden afgevoerd, kan door maatschappelijke organisaties ook (in beperkte mate) worden bespaard op de kosten van de afvoer van het eigen (rest)afval. “Aanvullend op de kosteloze inzameling kunnen deelnemende maatschappelijke organisatie in 2016 geld inzetten voor de aanschaf van inzamelmiddelen, educatie, schoonmaakacties en communicatiemiddelen onder de slogans ‘Sliedrecht Schoon’ en ‘Afval scheiden? Samen halen we eruit wat erin zit!’ Het organiseren van pilots moet kostenneutraal kunnen. Deelnemende gemeenten krijgen een vergoeding per ingezamelde kilo, volgens de bestaande vergoedingensystematiek”, aldus Visser aan de raad. Voor het belonen van de maatschappelijke organisaties wordt een beroep gedaan op het budget zwerfafvalvergoeding. Afhankelijk van het aantal deelnemende organisaties is er geld beschikbaar, naar verwachting zal dit tussen 300,- en € 1.500,- per deelnemende organisatie zijn. 

VANG-programma
Geconstateerd is dat er nog geen oplossing is om maatschappelijke organisaties een vrijstelling te geven van reinigingsrechten. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu schreef in het kader van het zogeheten VANG-programma: “Onnodige belemmeringen in wet- en regelgeving opsporen en wegnemen. Belemmeringen in wet- en regelgeving kunnen ontstaan doordat bij het opstellen van regelgeving nog onvoldoende is geanticipeerd op innovatieve mogelijkheden om afval als grondstof te benutten. Met het programma ‘Van Afval Naar Grondstof’ wil het kabinet onnodige belemmeringen opsporen en wegnemen.” Visser: “Met het oog op de landelijke uitrol zal moeten worden bezien of wet- en regelgeving op onderdelen definitieve aanpassing behoeft. Ambtelijk is de vraag al uitgezet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om in een modelverordening handvaten te geven om de inzameling van grondstoffen zoals verpakkingen.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld