Lokale Alliantie ‘Veilig Financieel Ouder Worden in Sliedrecht’ een feit

SLIEDRECHT – Maandagmiddag 24 juni 2019 was de startbijeenkomst van de Lokale Alliantie ‘Veilig Financieel Ouder Worden in Sliedrecht’ in het gebouw van Rabobank Merwestroom aan het Bonkelaarplein. Het initiatief is genomen door Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. Doel is financieel misbruik tegen te gaan bij ouderen en de bewustwording daarvan “Met elkaar willen we wat doen aan preventie. Het is fijn om aan de voorkant daar wat aan te doen. Daarom ben ik blij dat we hier met zoveel netwerkpartners aanwezig zijn”, sprak Marjan Bisschop van Welzijnswerk de aanwezigen toe, waaronder verschillende partners als de Rabobank, politie en de notaris. 

De ondertekening van de alliantie hier door onder andere Klaas Blokland (politie) en Eline Kortman (Veilig Thuis ZHZ). In het midden Marjan Bisschop (Stichting Welzijnswerk Sliedrecht). (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De routekaart “Hoe te handelen bij signalen van financieel misbruik?” ‘Preventie Financieel Misbruik Ouderen Sliedrecht werd gepresenteerd. De alliantie wordt onderschreven door Veilig Thuis, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, gemeente Sliedrecht, Veilig Thuis ZHZ, Politie, Sociaal Team Sliedrecht, Stichting Waardeburgh, Rabobank Merwestroom, ASVZ / Carantegroep, Koppelaar Notarissen, Tzorg, Rivas Zorggroep, Tablis Wonen en Agathos Thuiszorg. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Sprekers
De opkomst was goed. Het doel van de bijeenkomst is voorlichting te geven, kennis en ervaringen met elkaar te delen en de samenwerking op lokaal gebied te zoeken ter voorkoming van financiële uitbuiting. Een aantal organisaties verzorgde maandagmiddag een presentatie, waaronder wijkagent Klaas Blokland namens de politie en notaris Nico Papaïoannou van Koppelaar Notarissen, Eline Kortman van Veilig Thuis ZHZ en Liesbeth Bakker van Rabobank Merwestroom.

Oplichting
De middag werd geopend met een sketch. Na de korte inleiding door Bisschop werd muziek gestart van ABBA met ‘Money, money, money’ voerden enkele leden van toneelvereniging Onder Ons een kort stuk op onder ‘Mijn lieve nicht!’. Daaruit bleek de afhankelijk van ouderen van familieleden of een goede kennis. Tanja heette de nicht, was een slim meisje. Ze had bedrijfskunde gestudeerd. Voor de oude tante doet ze de financiën. De oude vrouw had geen verstand van financiën en beschikte al helemaal niet over een computer. Tanja doet ook de boodschappen voor haar oude tante. Maar ondertussen… Oudere mensen wonen langer thuis en kunnen daardoor afhankelijk worden van anderen. Dit kan zijn voor huishoudelijke taken, maar ook voor hun financiële administratie. Helaas kan het zo zijn dat van deze afhankelijkheid misbruik wordt gemaakt. Bijvoorbeeld bij het pinnen, of bij internetbankieren. Ouderen worden zo de dupe van oplichting. Maar het gaat niet alleen om geld, maar ook goederen uit het huis van de ouderen.

Sprekers
Eline Kortman van Veilig Thuis ZHZ waarschuwde voor ouderenmishandeling waaronder financieel misbruik, maar ook psychisch, seksueel en fysiek geweld. Notaris Nico Papaïoannou van Koppelaar Notarissen sprak over zijn rol en het hebben van een beroepsgeheim.  Een levenstestament kan problemen voorkomen. “Als je een levenstestament wil laten maken, machtig daar meerdere mensen voor en doe er ook een toezichthouder bij”, adviseerde Papaïoannou. Liesbeth Bakker van Rabobank Merwestroom vertelde dat het belangrijk is dat het personeel klanten kent. “Wij gaan vaak naar oudere klanten toe, hoe ze zelf hun bankzaken kunnen doen. We maken ons sterk tegen financieel misbruik. Veel ouderen staan er voor open om begeleid te woren”, aldus Bakker. Agent Klaas Blokland van de politie Rotterdam werkt al jaren als wijkagent in Sliedrecht wees erop dat ouderen steeds vaker zelfstandig blijven wonen. Volgens Blokland draait alles om ‘bewustwording’. Hij waarschuwde ook voor de babbeltrucs. “Zoals we hier bij elkaar zitten, is preventie het belangrijkste. We moeten elkaar weten te vinden en desnoods elkaars 06-nummers hebben. Een aangifte is een sluitstuk”, sprak Blokland.

1 gedachte over “Lokale Alliantie ‘Veilig Financieel Ouder Worden in Sliedrecht’ een feit”

  1. Jammer, dat de plaatselijke PCOB afdeling hier niet bij betrokken kon worden door gebrek aan belangstelling bij de leden. Het mag bekend worden verondersteld, dat de landelijke organisatie op dit thema over een enorme hoeveelheid kennis en kunde beschikt. En die al geleden beschikbaar stelt in het publieke domein en voor de afdelingen.

    Niettemin: succes met dit initiatief.
    De PCOB heeft al talloze praktijkervaringen gedeeld, maar genoeg is het nooit.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld