Lezing geeft boeiende inkijk in wondere wereld van waterbouw

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In hét Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk is zaterdagmiddag 23 oktober 2021 een lezing verzorgd over verleden en heden van de baggerindustrie. Bevlogen als altijd sprak secretaris van het museum Remco van de Ven met kennis van zaken over de baggerwereld. De presentatie met als titel ‘De wondere wereld van waterbouw’ werd via beelden technisch ondersteund door Bas de Goeij, die net als Van de Ven jarenlang actief is geweest in de ‘baggerij’.

Ruim dertig bezoekers van jong tot oud(er) luisteren aandachtig naar het verhaal van Remco van de Ven. Aandacht voor de familie Volker – hier zichtbaar op het scherm – ontbrak tijdens de lezing uiteraard niet. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Na ontvangst met koffie/thee en appelgebak ging het gezelschap naar de expositiezaal voor de interessante lezing. Van de Ven vertelde over het begin van de baggertechniek – waarbij een baggeraar met een baggerbeugel bagger aan boord bracht van een houten vlet – tot aan de ontwikkeling van sleephopperzuigers en snijkopzuigers. Innovaties en ontwikkelingen op dit gebied lopen door tot in de huidige tijd.

Nederlands prestige
Grootschalige baggerprojecten kwamen ter sprake, de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer), de aanleg van het vliegveld Chek Lap Kok in Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de uitbreiding van het Suezkanaal en de totstandkoming van Maasvlakte 2 zijn hier enkele voorbeelden van. Nederlandse baggerbedrijven – oorspronkelijk rondom Sliedrecht ontstaan – waren vanaf het allereerste begin betrokken bij deze prestigieuze projecten over de hele wereld. Denk hierbij aan baggerbedrijven als Adriaan Volker, BosKalis en Van Oord.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld