Levensechte reproductie schilderij De Nachtwacht in verpleeghuis Waerthove

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Voor sommige mensen is het in deze periode niet mogelijk om op pad te gaan om musea te bezoeken, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarom brengt dit museum het icoon van Nederland, De Nachtwacht van schilder Rembrandt van Rijn, het land in onder het motto ‘Nachtwacht on tour’. Niet de echte Nachtwacht natuurlijk, maar wel een levensechte reproductie op ware grootte. Deze is nu in Sliedrecht! Woensdagochtend 24 februari 2021 werd deze onthuld door wethouder Ed Goverde (PvdA) van Cultuur, die erop was gekleed, in verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt.

De onthulling door wethouder Goverde en bewoonster mevrouw Netten. Het beroemde schilderij De Nachtwacht blijft een week in verpleeghuis Waerthove staan, zodat mensen in alle rust alleen of in kleine groepjes het schilderij kunnen bekijken. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Goverde – alias Adriaan van Donck – opende met mevrouw C. Netten-Kraaijeveld (93), bewoonster van Waerthove. Wethouder Ton Spek (CDA) was aanwezig als schilder Johannes Vermeer, vergezeld van een aantal melkmeisjes. Het was een leuke entourage met verschillende personeelsleden in kleding uit de tijd van Rembrandt. Ook locatiemanager Heidi Ruis sprak kort de aanwezigen toe. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Video met boodschap
Aan de plaatsing op locatie zijn verder workshop-ideeën verbonden, kan een kleurplaat worden gemaakt en is een prijsvraag uitgeschreven. Het is ook mogelijk dat een rondleider van het Rijksmuseum op locatie komt vertellen over de Nachtwacht. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Niet bekend is of dat gebeurt in het Sliedrechtse verpleeghuis. Het Rijksmuseum heeft ook een video van directeur Taco Dibbits gestuurd met een verhaal over de Nachtwacht en een boodschap aan het zorgpersoneel. Het initiatief is mogelijk gemaakt door Philips en de Elisabeth Art Foundation/Rijksmuseum Fonds. De Elisabeth Art Foundation is een fonds op naam opgericht door een particulier bij het Rijksmuseum Fonds ten behoeve van projecten in het Rijksmuseum die kunst en mensen bijeenbrengen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld