Leerlingen Henri Dunantschool dragen Crossline monument aan elkaar over

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – De jaarlijkse overdracht van het Crossline monument begon onder droge weersomstandigheden, maar eindigde met een flinke hoosbui. Aan het Albrechtplein droegen de leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool Henri Dunant het monument op woensdagochtend 12 april 2023 over aan hun medeleerlingen van groep 7.

Het hoogtepunt van de overdracht vormde het leggen van een krans bij het monument. Hier stonden twee leerlingen even eerbiedig stil bij de krans, die zojuist was geplaatst. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Kinderen
Burgemeester Jan de Vries (CDA) ging in op thema van de herdenkingen dit jaar in Nederland ‘Leven met oorlog’. “Het is gelukkig voor jullie als Sliedrechtse kinderen niet aan de orde. Of heb ik dat mis? Leven met Oorlog. Dat doen heel veel Sliedrechtse kinderen helaas wel. Ruim een jaar geleden vluchtten veel kinderen vanuit Oekraïne naar Nederland en kwamen zij ook hier in Sliedrecht te wonen. Nu wonen zij in de opvanglocatie op het Stationspark of in een gastgezin. Misschien ken je ze wel, van school of van de sportclub. Leven met Oorlog. Dat doen zij nog iedere dag”, sprak De Vries, “Leven met Oorlog. Dat doen ook andere Sliedrechtse kinderen. Zij zijn soms met hun ouders voor de oorlog gevlucht uit Syrië, Afghanistan, Jemen of een ander land. Hier bouwen zij aan een toekomst zonder oorlog in een land van vrede en vrijheid. Misschien ben jij zelf wel afkomstig uit een land in oorlog.”

Liniecrossers
De burgemeester was blij dat de Henri Dunantschool al zoveel jaren de verhalen over ‘Leven met Oorlog’ doorgeeft. In dit geval de verhalen van de Linie-crossers. De Vries: “De verhalen over de heldhaftige acties van soms ook jonge mensen. Zo was Jan de Landgraaf, of Dove Jan zo was zijn schuilnaam, nog student toen hij meer dan 30 keer de spannende oversteek naar bevrijd gebied maakte. Of Mieke Kuipers, zij was nog maar 17 jaar en was koerierster. Zij bracht de berichten op de fiets van en naar Rotterdam en Gorinchem. Hun verhalen en andere verhalen van de Linie-crossers kun je ook lezen en zien in de indrukwekkende Linie-crossers tentoonstelling in De Wilgenhorst. Ik hoop dat jullie daar al geweest zijn of heen zullen gaan.” De Linie-crossers staken met gevaar voor eigen leven de vijandelijke linies over en brachten door de Biesbosch heen informatie, medicijnen en personen over. Na de toespraak van De Vries droeg een aantal leerlingen een gedicht voor, dat zij zelf hadden geschreven.

‘De dappere strijders’

De liniecrossers waren helden,
Ze streden hard op de velden.

De oorlog deed mensen pijn,
En dat was echt niet fijn.

Ze hadden voor ons gestreden,
En veel mensen hebben voor
hun gebeden.

Ze hadden veel verdriet,
En ze verstopten zich in het riet.

Ze vochten voor hun leven,
Om de mensen een fijn leven te geven.

De liniecrossers hebben goed gevochten,
Nu kunnen de mensen voor
hun families zorgen.

Kim Lanser
Juultje Netten

Oorlogsgeschiedenis
Naast de Merwedegijzelaars vormden de Liniecrossers ook een belangrijk onderdeel van de Sliedrechtse Tweede Wereldoorlogsgeschiedenis. Vanaf november 1944 waren 21 mannen bereid om berichten, microfilms, koeriers, neergestorte piloten, joden en medicijnen vanaf Werkendam en Sliedrecht via de Biesbosch of de Nieuwe Merwede naar het bevrijde zuiden over te brengen. Met alle gevaren van dien. Obs Henri Dunant aan de Kerkstraat adopteert het Crossline monument sinds 1985.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld