Leerlingen halen groenten van tuin tijdens oogstfeest NME-centrum De Hooizolder

SLIEDRECHT – Twee groepen 5 van de christelijke basisschool Prins Willem Alexander (Waalslaan) kwamen afgelopen maanden op vrijdagmorgen naar de educatieve tuin bij NME-centrum De Hooizolder aan het Burgemeester Feitsmapark om in hun eigen moestuintje te zaaien en te wieden. Vrijdagmorgen 1 juli 2022 was het oogstfeest. De afsluiting van deze periode, sinds maart 2022.

Eindelijk, na zes weken, mochten de leerlingen hun aardappelen oogsten. De sla van de tuin halen en de tuinbonen plukken; uien en worteltjes uit de grond halen als deze nog niet eerder waren geoogst. De groenten mochten de kinderen mee naar huis nemen. (Foto NME-centrum De Hooizolder)

Tekst gaat verder onder tweet.

De medewerksters van de moestuin werden helemaal in het zonnetje gezet, met allerlei gepersonifieerde cadeautjes, zoals een gieter met alle namen erop en een slinger foto’s met een poster, die ‘stiekem’ in de les waren gemaakt.

Lessen ontwikkeld
Het moestuinieren is speciaal ontwikkeld voor groep 5 van de Sliedrechtse basisscholen. Iedere leerling heeft in de educatieve tuin een eigen stukje grond onderhouden. “Zelfs buiten de lessen om waren de leerlingen vrij om te komen wieden en indien nodig hun plantjes water te geven. Voor het moestuinieren hebben we speciale lessen ontwikkeld. Via het moestuinieren willen we dat de leerlingen in contact komen met de natuur en met de aarde, leren waar voedsel vandaan komt en leren hoe een plantje groeit. Dat leer je niet uit een boekje, maar door het te doen”, zegt coördinator Esther Thoutenhoofd van NME-centrum De Hooizolder, “Verder leren ze dat er méér voor nodig is om van zaadje tot oogst te komen, het belang van biodiversiteit, een gezonde bodem, (plaag)dieren en wat is onkruid en bestaat dat wel? Buiten zijn, bewegen en leren verantwoordelijk te zijn door ergens goed voor te zorgen” Daarnaast had iedere les nog een speciaal thema zoals: een puzzel ‘Wat eten we van de plant?’, een insectenhotel bouwen of bodemdiertjes zoeken en bekijken. De lessen zijn volgen Thoutenhoofd een groot succes waar alle leerlingen met veel enthousiasme aan meedoen.​ Volgend jaar is er weer een andere groep 5 van een school in Sliedrecht aan de beurt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld