Japans restaurant Oishi Fusion

KYPD wil weten waar PFOA-(rest)afval is gebleven

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De actiegroep Keep Your Promises DuPont (KYPD) eist op korte termijn meer duidelijkheid over de PFOA-zaak (C8) van het chemiebedrijf Chemours / DuPont. Er zijn nog veel vragen volgens hen onbeantwoord. Ook wordt transparantie gemist. “Waar werd PFOA-(rest)afval nog meer gedumpt?”, stelt KYPD.

Jeffrey Dugas van Keep Your Promises DuPont eerder in gesprek met Brenda Donk van Sliedrecht24 tijdens een bezoek aan Sliedrecht. (Archieffoto Sliedrecht24)

Dugas zegt dat DuPont duidelijkheid moet geven waar PFOA-(rest)afvalproducten zijn gebleven. “Waar zijn die gedumpt, zodat ze kunnen worden opgeruimd?”, vraagt Dugas, die ook vindt dat het bedrijf DuPont moet betalen voor de bloedtesten voor iedereen in de omgeving die een test wil doen. Volgens Dugas Chemours / DuPont is het tijd om antwoorden te eisen op openstaande vragen.

Vervuiler
Keep Your Promises DuPont vindt dat de vervuiler moet opdraaien voor de kosten. Ook voor milieuschade. In de Verenigde Staten trok DuPont daar volgens Dugas miljoenen voor uit. 

Geheim
DuPont wist al sinds het gebruik van de stof dat het gevaarlijk spul was. “Waarom bleef dat geheim? Nooit is aan iemand. niet aan de overheid, niet aan de werknemers, niet aan de omwonenden, verteld dat de uitstoot schadelijk was voor de volksgezondheid met kans op ernstige, levensbedreigende ziekten. Tientallen jaren loosde DuPont Dordrecht de kankerverwekkende PFOA in het water of via emissie in de lucht”, stelt Jeffrey Dugas van Keep Your Promises DuPont.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld