Kunstwerk op geluidsscherm ‘echt iets gaafs’ en ‘waanzinnig veel’

SLIEDRECHT – Hij werd aangesproken door medewerkers van Rijkswaterstaat en zes keer door de politie. Wat hij toch aan het doen was? Of misschien een oranje in plaats van een geel hesje wilde aandoen? Of hij niet over de vangrail wilde stappen? Kunstenaar Collin van der Sluijs vertelde er donderdagmiddag 25 april 2019 over tijdens de oplevering van zijn kunstwerk geluidsscherm A15. Bijna een maand was hij aan het werk tussen de vangrail en het geluidsscherm. Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Marketing noemde het kunstwerk ‘waanzinnig mooi en waanzinnig veel!’

De ‘pilot’ zoals Rijkswaterstaat het noemde is af. Over een lengte van zo’n tweehonderd meter staan op het geluidsscherm voorwerpen, natuur en een logo van de gemeente Sliedrecht afgebeeld. Doel is geweest om het dorp Sliedrecht zichtbaar te maken vanaf de snelweg. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het was donderdagmiddag een officieel momentje. Als locatie was gekozen de ruimte bij IV-Infra aan Trapezium op Noord-Oost-Kwadrant. Kunstenaar, gemeente, kunstbemiddelaar, regio Drechtsteden en Rijkswaterstaat. Ze gaven allemaal acte de présence alsmede enkele buurtbewoners bij het geluidsscherm, die Colin’s schildersspullen onderdak hadden gegeven. Eerder stonden die in een mobiel openbaar toilet en juist toen deze waren verplaatst, was op een weekend dit mobiele toilet omver geduwd. Tijdens de verschillende speeches draaide op een groot scherm een video met daarop een time-lapse en beelden gemaakt met een drone. 

Credits
Wethouder Vat toonde zich naar de kunstenaar tevreden en enthousiast. “Het is uniek. Het eerste stuk geluidsscherm dat is geschilderd. Het nodigt uit om hiermee door te gaan”, aldus wethouder Vat, die voormalig wethouder in Sliedrecht Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) als ‘de grote trekker’ noemde en hem de credits gaf net als aan Rijkswaterstaat, die de pilot hadden mogelijk gemaakt. Vat refereerde eraan dat de kunstenaar al de eerste strepen had geschilderd en hij pas een dag later wethouder in Sliedrecht werd.

Kosten onderhoud
Rijkswaterstaat-directeur Bart Keunen vond dat Van der Sluijs beslist ‘echt iets gaafs’ heeft neergezet. “Toen ik een verzoek kreeg voor een kunstwerk dacht ik niet meteen aan kunst. In ons vakgebied zijn kunstwerken bruggen en viaducten. Met deze ‘pilot’ konden we instemmen, al komen de kosten voor het onderhoud van het kunstwerk voor de gemeente Sliedrecht. We gaan kijken hoe het zich ontwikkelt. Er zijn ook initiatieven met groen en zonnepanelen”, sprak Keunen, die niet speculeerde over mogelijke andere locaties of over een verlenging van het kunstwerk aan de A15.

Tekst gaat verder onder tweet.

Kunstenaar
Colin van der Sluijs is volgens de bemiddelaar tussen de gemeente en de kunstenaar een schilder die een binding heeft met de oud-Hollandse Meesters. Dat zie je in de natuur met de dieren en bloemen, is een man die weet te verbinden en verrassen. Hij groeide op in Zeeland, waar hij op zijn zevende vogels leerde tekenen bij zijn opa in ‘s-Gravenpolder, een dorp in de buurt van Borssele. Hij maakt werken in binnen- en buitenland. Soms is bij de onthulling van zijn werk de kunst al verkocht. Van der Sluijs werkt de komende tijd weer buiten Nederland.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld