‘Kunst in Sliedrecht’ zomerthema wekelijks in maanden juli en augustus

SLIEDRECHT – Online krant Sliedrecht24 brengt in de zomermaanden juli en augustus 2020 op zondag een artikel rond ‘Kunst in Sliedrecht’. Het zijn soms kunstwerken die opvallen en aan de straatkant staan. Anderen zijn ‘weggestopt’ in parken of staan tussen bebouwing of in een plantsoen. Het eerste artikel is te lezen op zondag 5 juli 2020.

Ieder jaar komt dit monument in beeld. Het herinnert aan de Liniecrossers. Het monument valt onder de kunstwerken, die vaker in de belangstelling staan. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Sliedrecht telt enkele tientallen kunstwerken, die op een dag zijn geplaatst en daarna nooit meer aandacht hebben gekregen. Soms hebben ze de gemeenschap veel geld gekost of niet en zijn ze bijvoorbeeld geschonken. Wij gaan in negen artikelen negen kunstwerken uitlichten”, zegt Peter Donk, eindredacteur van Sliedrecht24. 

Achtergronden
Met kunst de aandacht te geven, wil Sliedrecht24 ook proberen de cultuur meer te waarderen. Donk: “Als je niet weet hoe iets tot stand is gekomen, waarom juist het kunstwerk daar op die plaats staat, of de uitleg mist waarom bijvoorbeeld een beeldhouwwerk is geplaatst, komt daarvoor nooit een besef van waardering. Met een serie van negen artikelen hopen we de lezers meer over het kunstwerk te vertellen.” De zomermaanden zijn daarvoor volgens Donk uitermate geschikt. Bekende kunstwerken waarvoor ieder jaar aandacht is, komen in de zomerserie niet voor. Denk aan oorlogsmonumenten. 

3 gedachten over “‘Kunst in Sliedrecht’ zomerthema wekelijks in maanden juli en augustus”

  1. Dit brengt bij mij de herinnering weer boven van de onthulling door Prins Bernhard. Verder is goed om te beseffen wat er als opschrift op staat:

    Ter herinnering aan de crossline….
    De crossline heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Er was in de jaren ’44-’45 een route tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe, waarlangs mensen, medicijnen en informatie werden vervoerd. De crossers voeren met kano’s en roeiboten onder het oog van de Duitsers en waagden hun leven voor de vrijheid van ons land.
    We hopen dat die vrijheid nooit meer in gevaar zal komen.
    Het monument is in 1965 gemaakt door Hans Bayens en in 1966 onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard.

  2. Erg leuk initiatief en ook nog leerzaam. Ik woon inmiddels 35 jaar hier maar weet niet veel van de kunstwerken dus leer ik er weer van!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld