Kringloopwinkel wil aanmeldingen voor PFOA-bloedtest

SLIEDRECHT – Kringloopwinkel Sliedrecht doet een oproep aan mensen die een PFOA-bloedtest willen, maar daarvoor zelf niet de financiële middelen hebben. Neem contact op met de kringloopwinkel. Dat bericht de kringloopwinkel maandag 26 september 2016. 

DuPont de Nemours (Nederland) B.V. (het huidige Chemours) in Dordrecht heeft tot 2012 de schadelijke stof PFOA uitgestoten. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het RIVM en GGD onderzoeken de nadelige gevolgen hiervan voor de gezondheid. Hiervoor zijn inmiddels mensen benaderd om bloed af te staan.

Risicogroep
Personen die voor 2012 ‘onder de rook’ van DuPont hebben gewoond, maar inmiddels buiten het gebied wonen, vallen niet binnen dit RIVM-onderzoek. “In deze groep zijn echter wel mensen met medische klachten”, stelt de Kringloopwinkel Sliedrecht, die budget vrij wil maken voor zij die een test zelf niet kunnen bekostigen. De kringloopwinkel roept deze mensen op om hun bloed op PFOA te laten controleren. “Bij een laag PFOA-gehalte ter geruststelling, bij een hoog gehalte om wellicht in de toekomst, eventueel via schadeadvocaten, DuPont aansprakelijk te stellen”, schrijft de Kringloopwinkel, “Heeft u kennissen die inmiddels buiten Sliedrecht wonen, maar wel degelijk tot de risicogroep behoren? Informeer deze mensen over de mogelijkheid tot een PFOA-bloedonderzoek.”

Uitnodiging bloedafname
“Ons is gebleken dat huisartsen geen bloed op PFOA willen of kunnen laten onderzoeken. Het Result Laboratorium van het Albert Schweitzer Ziekenhuis kan dit onderzoek wel uitvoeren. Via het telefoonnummer van het ziekenhuis, 078-654 1111, maakt u contact met het Result Laboratorium. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met uitleg en een betalingsmogelijkheid, waarna een uitnodiging voor de bloedafname volgt”, zegt Kringloopwinkel Sliedrecht. Mensen met een minimum inkomen kunnen contact opnemen met de kringloopwinkel, die bereid is het bloedonderzoek te betalen.”

2 gedachten over “Kringloopwinkel wil aanmeldingen voor PFOA-bloedtest”

  1. Wat wordt er dan wel met mensen die voor 2012 in blauwe gebieden woonden gedaan? Gewoon vergeten? Of is het zo dat de zwaarstgeleden het meest zelf mogen betalen, omdat ze de meeste lichamelijke schade hebben?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld