Kort van te voren bekend of vuurwerk doorgaat

SLIEDRECHT – De organisatie stichting 4 en 5 mei Sliedrecht weet donderdagavond laat pas of de vuurwerkshow (na de lasershow om 22.00 uur-red.) doorgaat. “Dat horen we een half uur van te voren”, zegt voorzitter Nicole Boer donderdag 5 mei 2016. 

In 2013 was het om 13.30 uur ‘al’ bekend bij het vuurwerkbedrijf. Toen werd de vuurwerkshow afgelast, omdat vogels gestoord zouden worden. Met het afsteken vanaf het dak van het gemeentekantoor moet daar volgens de organisatie nu geen sprake van zijn.

Het vuurwerk wordt aangestoken vanaf het dak van het gemeentekantoor nabij de haven. Ver genoeg af van de broedende arend.

Visarend
Het bevrijdingsdagvuurwerk werd in 2013 op het laatste moment afgelast vanwege broedende vogels en daardoor voldeet volgens de provincie Zuid-Holland het evenement daardoor niet aan de wettelijke eisen. Dichtbij broedende vogels (toen werd het vuurwerk aangestoken vanaf de overzijde van de rivier-red.) waren in 2013 de nachtegaal, de rietzanger en de blauwborst. Het geluid van het afsteken kan de vogels afschrikken en mogelijk keren ze dan niet terug naar hun nest was het argument. Nu broedt in de Biesbosch – voor het eerst in Nederland – de visarend. Boer, verwijzend naar de afsteekplaats het gemeentekantoor: “Ver genoeg af van de broedende arend.”

2 gedachten over “Kort van te voren bekend of vuurwerk doorgaat”

  1. Valt best mee Anton, 22.00u. eerst de lasershow, daarna kan Bram net 3 rotjes en 1 vuurpijl afsteken want dan is het de hoogste tijd voor het bevrijdingsbal haha.

  2. Op het gemeentekantoor broeden ambtenaren op plannen. Is vuurwerk dan wel zo slim?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld