Column: Kop van Jut

Chemiebedrijf Chemours met enkele DuPont plants nog op het terrein aan de Baanhoekweg in Dordrecht presteert het nu al bijna een jaar om in het nieuws te blijven. Als je in het nieuws komt, is dat meestal geen gunstig teken, mits je sportprestaties neerzet of iets unieks hebt geproduceerd. In dit geval is het telkens slecht nieuws. Ik verval niet in een herhaalmachine. Je kent ze!

Het chemiebedrijf aan de overzijde van de rivier de Merwede. In Sliedrecht bekend als ‘De overkant’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Oude communicatie
Het laatste voorval is een lek bij een plant van DuPont tussen woensdag 10 en vrijdag 12 augustus 2016. Na 2 dagen werd de lek door DuPont ontdekt. Bij het incident kwa 2730 kilo van de kankerverwekkende stof formaldehyde vrij. En werd dit ‘ongeluk’ gemeld? Volgens de regels moet dat meteen gebeuren bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Maar is dat ook gebeurd? En hoe kan het dan dat dit nog een maand blijft hangen en pas donderdag 22 september 2016 gedeputeerde Rik Janssen (SP) van Milieu en Handhaving bij de provincie Zuid-Holland een telefoontje pleegd naar milieuwethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht). Gemeente(n) boos, provincie nijdag en doet aangifte… Maar op wie zijn ze boos? Wie verzaakte? Wie liet het voor wat het was? Het is de oude communicatie. Bek houden, dan heeft niemand het door! Maar in een tijd van sociale media, onderzoeksjournalisten, het kunnen doen van WOB-verzoeken,…dan moet je als ambtenaar die de eed of belofte heeft afgelegd gewoon je werk doen. Wie nam zijn verantwoordelijk niet? Deze onverwachte giflozing had direct gemeld moeten worden aan de overheidsinstanties. 

Wie was verantwoordelijk?
Als dit voorval de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid kan worden aangerekend, dan zou ik me maar zorgen maken. Er komt een Kop van Jut aan. Of toch niet? Het chemiebedrijf is tenslotte werkgelegenheid en de dames en heren politici hebben al vele tientallen jaren geen gezondheidsrespect voor hun inwoners op kunnen brengen door voortdurend Chemours / DuPont de ene na de andere vergunning toe te kennen en maar meer troep aan stoffen uit te laten stoten, waarvan is bewezen dat dieren er dood aan gaan en het ernstige ziekten veroorzaakt. “Politici vergiftigen ons!”, riep iemand deze week tegen mij. Ik dacht… “je hebt gelijk, je zit er niet ver naast!” Of er een Kop van Jut komt is zeer de vraag. Het bedrijf DuPont heeft donderdag aangeven dat het herstellen van vertrouwen de hoogste prioriteit heeft. Dat was tot voor kort volgens mij de veiligheid. Wat moet ik hier nou weer van denken? Gemeenten en provincie zijn nog op zoek naar de Kop van Jut, maar spreken nu al hoe dit alles een volgende keer voorkomen kan worden. Wat er moet verbeteren? Hoe de communicatie dan moet gaan? Zoek eerst uit hoe het zit en wat er nog meer niet is gemeld. Ik vertrouw het chemiebedrijf niet meer!

Beeldvorming
Ondertussen heeft Chemours het imago van ons #MooiSliedrecht (zoals ambtenaren of daaraan gelieerde personen het dorp noemen) geschaad. Wie wil er nu wonen in een dorp waar de politiek jaren niet ingrijpt bij de grootste verontreiniger, die onze gezondheid naar de knoppen helpt? Waar het maar afwachten is wie hier wil recreëren, Sliedrecht staat synoniem voor DuPont en PFOA tenslotte? En je zal je huis maar willen verkopen. Dan moet je het treffen iemand tegen te komen, die er niet te zwaar aan tilt. De beeldvorming is niet goed. Een dorp waar alle milieucircels overheen lopen, waar een hoogspanningsmast met krachtige stroom loopt door een woonwijk gaat, waar de fabriek van De Bioderij staat en met smeerpoetsen aan de overkant. Bij ons in de straat heten deze mensen milieucriminelen. Het is misdadig gedrag als je mensen troep laat inademen van stoffen die kwalijke gevolgen kunnen hebben. 

P. Donk
redacteur Sliedrecht24

3 gedachten over “Column: Kop van Jut”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld