Komende aanpassingen dijk leven bij bewoners

SLIEDRECHT – er zijn tientallen wensen m.b.t. de dijkvisie. De gemeente Sliedrecht organiseerde woensdagavond 16 maart 2016 een beeldvormende bijeenkomst over dijkvisie in zaal De Ark van De Merwebolder. Deze was aansluitend op de avond over de Benedenveer. Bij de bewoners van de dijk zijn veel wensen neergelegd bij de gemeente Sliedrecht. Die kwamen allemaal aan de orde. Zo’n vijftig mensen woonden de avond bij, waarbij tijdens het doorlopen van ingediende wensen vragen gesteld konden worden. Vorig jaar waren er 3 bewonersbijeenkomsten over de dijkvisie. Die ‘oogst’ is woensdagavond gedeeld.

Kees Lipman aan het woord tijdens de avond over de dijkvisie. (Foto Sliedrecht24)

Portefeuillehouder Grondbeleid en Gemeentelijk Vastgoed wethouder Len van Rekom (VVD) vertelde dat de gemeente er vrij lang over heeft gedaan, het te analyseren en dat levert vertraging op voor de dijkvisie in  de gemeenteraad (Concept Ontwerp Dijkvisie – red.) Van Rekom: “De prognose is dat het water gaat stijgen. Tussen 2030-2050 moet er op een aantal punten in Sliedrecht iets concreet worden gedaan. Het is volgens de gemeente urgent om nu voorbereidingen te treffen.” 

Wensen
Kees Lipman, stedenbouwkundige bij de gemeente Sliedrecht, gaf eerder presentaties tijdens bewonersavonden. Hij vertelde dat de ‘input’ onder meer via reactieformulieren en e-mails. Verschillende belangen kunnen volgens de gemeente leiden tot strijdige wensen. Er is alleen relevantie met het historisch dijklint en klachten zijn direct afgehandeld. Wensen waren er om zicht op de rivier te houden, doorkijkjes, zoals in een reactie van het Nationaal Baggermuseum. Maar ook ruimte voor recreatie,, wandelpaden, bankjes, visplaatsen en een botenhelling. 

Bedrijfsleven
Bij een toekomstige dijk wil een aantal bewoners geen nieuwe dijk achter de bestaande woningen. Ook wordt aandacht gevraagd door de bewoners (als het gaat om financiën en terugplaatsing), behouden historisch karakter, historie dijk terugbrengen, afwisseling en diversiteit. Ook is gepleit voor de aanpak van leegstand, verpauperin, en verrommeling, braakliggende terreinen aanpakken en de rommel bij de voormalige manege opruimen. Verder willen inwoners dat de dijk bewoonbaar blijft, bedrijvigheid langs de dijk in stand houden en ruimte geven, kranen bij scheepswerven behouden.

Openbare ruimte
Nieuwbouw moet passen bij de bestaande bebouwing, modern wonen achter klassieke gevel, karakteristieke dijkwoningen en losstaande bebouwing. Nieuwbouw moet niet hoger zijn de bestaande bebouwing. De wensen zijn ook geen gestapelde en hoogbouw, snelle herbouw van open gaten, ruimte bij de watertoren opvullen met mooie woningen. De gemeente moet duidelijk zijn wat wel en niet mag. Over de openbare ruimte zijn de wensen: rijweg zou bestraat moeten worden met klinkers en een 30-km zone. Ook zou de aankleding moeten gebeuren met klassieke, mooie lantaarnpalen en plantenbakken. Vuilcontainers zouden op een veilige en nette locatie moeten komen. Er is een wens ingediend voor ondergrondse containers en de rood-witte paaltjes ontsieren en geven overlast. 

Speelwerktuigen
Er is een wens voor meer speelplaatsen, aanpassen in de gewijzigde leeftijdscategorieën, de wens voor een speeltuin of parkeerplaatsen onder de spoorbrug en aandacht voor geluidsoverlast speelplekken. Ook zouden er ontmoetingsplaatsen moeten komen voor alle leeftijden. Ook wordt aandacht gevraagd voor groen, bomen, hagen en diversiteit, boomgaarden moeten behouden blijven, aandacht voor de rivierflora op de dijk bij Baanhoek.

Watertorenterrein.
De gemeente kreeg verschillende wensen en ideeën voor het watertorenterrein en dat gebied eventueel in te richten als wandelgebied of recreatieterrein. Groen gebruiken als verkeersremmende maatregelen, bewoners eventueel te betrekken bij het onderhoud en de wens om bussen en vrachtwagens te weren op het westelijke deel van de Kerkbuurt. Bevoorrading verpleeghuis Waerthove zou moeten gebeuren via de Wilhelminastraat. Verzoek is er om bedrijven goed bereikbaar te houden ook voor zwaar transport. Gepleit is voor minder intensief verkeer.

Overlast
Bewoners klaagden op de avond over schade aan de woning. “Wat doen we eraan?”, riep een bewoner, “De gemeente is niet thuis.” De man kreeg geen antwoord, omdat de avond er niet voor was bedoeld. Len van Rekom: “Ik denk dat u hartstikke gelijk heeft. Als B & W hebben we die zorg besproken en gaan samen met de raad structureel kijken hoe we het verkeersprobleem in Sliedrecht kunnen oplossen. Het vraagt een creatieve oplossing. Het heeft de absolute aandacht van het college. We willen nog dit jaar met een plan komen. Geen enkel misverstand. Ik kan u alleen vragen om even geduld te hebben. Alle ideeën zijn welkom. Het vraagt van ons allen de nodige creativiteit.” Van Rekom zegt samen met de bewoner te gaan praten.

Verkeer en parkeren
Bewoners legden bij de gemeente neer: ‘wel of geen éénrichtingsverkeer over Baanhoek?’, aandacht voor onderhoud, geen verkeerslichten, suggesties worden gedaan om bepaald verkeer om te leiden over de Rembrandtlaan en P.C. Hooftlaan. Verzocht wordt het parkeerprobleem op de dijk op te lossen, parkeervakken aan te brengen, niet laten parkeren op smalle gedeelten, overlast bij Kringloopwinkel beperken en zorgen voor ruime parkeerplaatsen. Veilig kunnen fietsen en wandelen is ook een punt. Gepleit wordt om toegang naar de Kerbuurt te verbeteren met roltrappen, dijkvak 14 toegankelijk maken, waarbij fiets- en wandelpad laag langs het water i.v.m. privacy bewoner. Het moet veilig en gezellig worden op Baanhoek voor fietsers en voetgangers. Gevraagd wordt aandacht voor gevaarlijke / moeilijke kruispunten. 

Aaandachtspunten
De wens van bewoners is ook minder hangplekken. Aandacht moet er zijn voor vandalisme, fijnstof, geuren en geluid. Maar ook voor hondenpoep, geen hoogspanningsmasten, geluidsscherm aan de Rietlanden verwijderen, digitale snelweg (glasvezel), winkels stimuleren en aandacht voor flexwoningen medelanders (geen binding met ongeving). Het college staat voor een behoorlijke klus.

Prachtige dijk
Aan alle wensen kan vast niet tegemoet worden gekomen. Van Rekom beloofde de bezoekers zaken bekijken en mogelijk mee te nemen. Voor de zomer gaat de conceptvisie naar de gemeenteraad. Daarna zijn er weer inspraakmogelijkheden en volgt uiteindelijk een definitieve versie. “Het is wat mij betreft een open discussie met wat mij betreft maar een doel. Laten we er een prachtige dijk van maken, maar we kunnen niet iedereen gelukkig maken”, aldus Van Rekom.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld