Kolff met raadsleden in gesprek over actuele onderwerpen

SLIEDRECHT – Regelmatig brengt de burgemeester van Dordrecht in zijn functie van voorzitter van de Drechtraad een bezoek aan de raad van Sliedrecht. Voor Wouter Kolff (VVD) was dat dinsdagavond 18 september 2018 de eerste keer. Daarvoor was een beeldvormende raadsvergadering belegd, die vooral in het teken stond van kennismaking. 

De ruim twee meter lange Wouter Kolff had geen eigen agenda en raadsleden konden hem op onderwerpen aanspreken. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Uiteraard gaat de raad ook met de voorzitter in gesprek. De heer Kolff heeft zelf geen agenda of gesprekspunten ingebracht. “Fijn om hier te zijn”, sprak Kolff, die inmiddels ruim een jaar burgemeester van Dordrecht is. Hij schetste kort zijn loopbaan voor hij aan de slag ging met de raad.

Woningbouwopgave
Het stond de raadsleden vrij om zelf onderwerpen ter tafel te brengen. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) wilde graag weten met welke ideeën Kolff het gebied is ingegaan en hoe hij de komende vijf jaar ziet. Kolff: “Dat zijn in Dordrecht zaken als groei en bloei van de stad. Noodzakelijk dat Dordrecht in de spiegel kijkt en wel rol ze zich aan wil meten en wil doen. Dordrecht moet een stap als groei maken en een bijdrage levert aan de woningbouwopgave. En zichzelf laat zien als een stad die daar toe doet. Dat is goed voor de stad zelf en het omliggende gebied. Als het gaat om bedrijfsvestiging en infrastructuur. Dordrecht heeft op het gebied van cultuur en evenementen nog meer op de kaart wil zetten. Voor wat betreft de regio moeten we ons veel meer profileren. Te lang met de rug naar Rotterdam gestaan. We sluiten ons aan op ov-verbindingen, maritieme regio, dan trek je een iets grotere broek aan. De blik naar buiten werpen. Samen met bedrijfsleven strategische agenda maken en hen ook voor een deel verantwoordelijk maken.”

Klein Duimpje
Fractievoorzitter René de Munck (D66) noemde Sliedrecht Klein Duimpje en Dordrecht soms overvleugelt. “Ik hoor dat ook bij de buren in Papendrecht. Hoe kunnen meer belans vinden”, aldus De Munck, die ook chemiebedrijf Chemours / DuPont aanroerde. “Ik heb me nooit met Dordrecht Klein Duimpje gevoeld met Rotterdam. We zitten in het regiobestuur gelijkwaardig aan tafel. We gaan op een gelijkwaardige manier met elkaar om. We hebben allemaal iets toe te voegen aan het gebied. Ik heb liever dat soms iets in ons gebied landt, als daarbuiten. Past het goed, dat je ergens een bedrijf binnenhaalt. We hebben iets toe te voegen aan ons gebied, denk aan de historische binnenstad. Sliedrecht moet hun eigen identiteit inbrengen. Geen enkele gemeente in onze regio is gelijk. Over het complexe dossier DuPont/Chemours. Er is afgesproken dat de uitstoot fors wordt teruggebracht. Ik vind dat elk bedrijf moet streven naar zo min mogelijk schadelijke stoffen uit te stoten. Ik ben blij dat de provincie er bovenop zit en wij als gemeenten moeten bij de provincie zeggen dat het belangrijk is. Samen moeten we afstemmen over een te varen koers”, aldus Kolff, ‘Ik zou als gemeente niet los naar de provincie gaan, de vraag is of het een Drechtstedelijk onderwerp is. Dat moet je samen doen met Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht. We moeten per onderwerp kijken hoe te acteren.”

Structuur
De vergaderstructuur van de Drechtraad. “Ik vind het een puinhoop, te grote fracties en vergaderingen”, sprak fractievooorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). Kolff: “Ik vind het heel intensief om dit te doen als voorzitter. Het vraagt om structuur en volgens mij kan je wel eens goed kijken. Is het vergaderen efficiënt en effectief. Dat is wel iets waar we naar moeten kijken, in samenspraak, je zou er naar toe kunnen dat je een aantal malen per jaar een besluitend moment hebt of andere keer op thema. Het bestaan van de Drechtraad heeft een absolute meerwaarde.” Jongeneel is bang voor een nieuwe bestuurslaag. Jongeneel: “De Drechtraad staat zover af van de Sliedrechter!” Jongeneel ziet liever het Drechtstedenbestuur naar de raden komen. “Het is een platform waar raadsleden uit zeven gemeenten elkaar ontmoeten. Het is van belang dat we afspraken welke taken in de regio belegd zijn en afkaarten waar gaan de lokale raden over. We voeren nu ook eindelijk discussies met de eigenaren van regelingen.”

Eén stad
Namens PRO Sliedrecht sprak raadslid Gerrit Venis, die wilde weten hoe het bestuurlijk nou verder moet. Eén stad in deze regio? Ergert u zich ook zo in domme mensen in de commissie Deetman? Voorzitter Jan Visser vertelde dat niet ingegaan wordt op personen. “Ik zit hier niet in een besloten vergadering en wil zo open mogelijk zijn. Eén stad? Dan refereert u aan herindelen. Ik vind niet dat ik daar over ga. Daar gaan de inwoners over. Als die daar anders over denken vertegenwoordigt door u dan moet je daar misschien naar toe. Ik zit niet op die lijn. Ik zie een zevental gemeenten, die er niet voor kiezen om herin te delen. Dan moeten we wel efficiënt samenwerken.” De vraag over domme mensen in de commissie Deetman werd niet beantwoord. 

Wel of geen voordelen
Fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) had vijf antwoorden en een boodschap. De Jager begon met het laatste: “U bezoekt vanavond eén van de kleinere gemeenten in de regio. We hebben mee grote besparingen kunnen realiseren. Het geeft ons de gelegenheid om u mee te geven hoe je samen jaren zo succesvol kan zijn.” Toen viel de naam van een wethouder, die Venis graag wilde horen. De Jager:”Wij namen kennis van de uitlatingen van meneer H. wethouder in de gemeente Zwijndrecht. De werkwijze in de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. Hier in Sliedrecht staan we open voor verbetering. Solidariteit is de basis ook bij zaken niet vergelijkbaar zijn. De omvang van een deelnemende gemeente een positie geeft. Bent u er ook van ons overtuigd dat de samenwerking voordeel heeft opgeleverd en moet wat betekent een omvang van een gemeente.”

Bureau Berenschot
Kolff: “De huidige samenwerking heeft zeker voordelen opgeleverd. Dat blijkt ook uit het onderzoek door Bureau Berenschot. Iedereen heeft input kunnen leveren. Dan zie je wat er goed gaat o.a. op het sociaal domein. Over het algemeen is men tevreden over de bedrijfsvoering, over de sociale dienst…” In de ogen van De Jager heeft Kolff Berenschot zijn gang laten gaan. “Het was geen hersenspinsel van mij, maar van zeven gemeenten. Zij hebben input geleverd en daar ligt een beeld. Dat beeld dat zegt ‘dochters van Drechtsteden’… Jongeneel en raadslid Mark Verheul (PRO Sliedrecht) vonden dat het rapport is geschreven als een opdracht door en voor Dordrecht. De Jager kon zich niet herinneren dat de gemeente Sliedrecht erover gesproken heeft. “Je mag het niet eens zijn met de inhoud.” Volgens De Jager is Kolff bezig met het proces. Wil het de positie van Dordrecht centraal stellen? “Het rapport gaat uit van de inhoud. Daar kunnen we de ogen voor sluiten, maar het is een inhoudelijke boodschap. De vergaderdruk, besluiten, daar moet je ook naar kijken. We mogen de ogen niet sluiten dat we het op ruimtelijk en economisch gebied. In de commissie Deetman wordt besproken hoe we dit kunnen doorvoeren. Daar gaan dan weer de gemeenten over.” Fractievoorzitter Anton van Rees benadrukte ook nog eens dat het rapport een ‘Dordtse aangelegenheid’ was. Volgens Kolff is door zeven gemeenten besloten over het rapport. “Dat is voor mijn tijd geweest”, excuseerde Kolff. Het zinde hem niet dat het tot ‘inquisitie’ en hij paste ervoor dat hem woorden in de mond werden gelegd, Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) vond de scherpte van het debat iets te veel. “Toon ook gastvrijheid.” Met burgemeesters onderling is het volgens Van Hemmen besproken. Over het resultaat na Bureau Berenschot vertelde Van Hemmen dat dit wordt gedeeld. Kolff stuurde nogmaals aan op de identiteit van elke Drechtstedengemeente. “We moeten met elkaar zeggen, we vertrouwen elkaar, identiteit en kenmerken om het beste resultaat te halen in ons gebied. Het is wel een beetje vertrouwen en een beetje loslaten.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld