REGIO / SLIEDRECHT – Drie koks van Rivas Zorggroep hebben als team de finale gehaald van de wedstrijd ‘Het beste Menu van de Zorg’. De koks werken op verschillende locaties, waaronder in verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht. Het gaat om Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap. De finale vindt plaats op donderdag 17 november 2016, tijdens de Dag van de Gastvrijheid in het Beatrixtheater in Utrecht. De koks nemen het die dag op tegen twee andere teams.
(v.l.n.r.) Robin Schaap, Niels Bron en Niels Zillig, koks van Rivas Zorggroep en finalisten in de wedstrijd ‘Het beste Menu van de Zorg’. (Foto Rivas Zorggroep)
De wedstrijd is ontstaan met het idee koks te stimuleren elke dag weer een gevarieerd menu samen te laten stellen, laat Rivas weten. “We hebben oog voor een gezonde en diverse maaltijd, maar smaak is altijd het allerbelangrijkst voor ons”, zegt Niels Zillig. “Eten moet tenslotte lekker zijn.”
Smaken
Bij de bereiding van de maaltijden houden de koks rekening met veranderde smaak van bijvoorbeeld patiënten in het Beatrixziekenhuis en de bewoners van de Rivas-locaties. “Bij het koken voor de bewoners denken we aan de verminderde reuk, waardoor de smaak is veranderd”, zegt Niels Bron. “Voor een maaltijd voor mensen met bijvoorbeeld kanker is het weer belangrijk om rekening te houden met veranderde smaak door chemotherapie.”
Voorwaarden
‘Het beste Menu van de Zorg’ moet aan een flink aantal voorwaarden voldoen. “Het gaat om de voorbereiding, uitvoering van de werkzaamheden en de opbouw van het menu”, legt Niels Zillig uit. “Natuurlijk gaat het ook om de smaak, kleur en presentatie van de gerechten.” “De Rivas-koks moeten voor tien mensen koken. Drie borden gaan naar de jury: een gewone variant van het gerecht, één zonder toegevoegd zout en één met een afwijkende consistentie. De overige borden, in kleinere porties, zijn bestemd voor het publiek om te proeven”, aldus Rivas.
Prijs
De winnaar ontvangt € 5000,-. Daarnaast is er volgens Rivas nog een prijs van € 1000,- voor het beste dessert. “We hopen natuurlijk deze wedstrijd te winnen’, zegt Robin Schaap. “We willen met onze deelname aan deze wedstrijd vooral laten zien dat een lekkere maaltijd voor bewoners en patiënten noodzakelijk is. Het geeft namelijk een positieve bijdrage aan het fysieke, mentale en maatschappelijke welzijn. Wat we met het prijzengeld gaan doen, weten we nog niet precies. Wellicht dat we voor zoveel mogelijk bewoners en patiënten een feestelijke avond met entertainment organiseren. Natuurlijk serveren we dan ons winnende menu. Maar eerst nog winnen.” Het bedrijf Distrivers organiseert de wedstrijd.