Klezbez maakt er muzikaal feestje van in dijksynagoge

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Tot aan de laatste stoel was zaterdagavond 11 maart 2023 bezet in de dijksynagoge aan de Rivierdijk. De muziekgroep Klezbez trad er op en zij maakten er een echt muzikaal feestje van. De Rotterdamse Klezmer-groep, die al zo’n negentien jaar bestaat, zong een aantal vrolijke en weemoedige liedjes. Het paste perfect in de sfeervolle entourage van de dijksynagoge, de enige ter wereld. De bezoekers genoten er allemaal enorm van.

Klezbez gaat als een tierelier, de sfeer zit er al snel in met Ben van de Berg (accordeon), Arie de Bruin (gitaar/zang), René de Bruin (contrabas), Helene Dongelmans (zang) en Hanneke Ris (klarinet). Violiste Elle Corbeth was verhinderd. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De enthousiaste voorzitter van de dijksynagoge, Ronald Kitsz, heette iedereen hartelijk welkom. Het muziek- en zanggezelschap Klezbez bracht onder andere Klezmermuziek van rondtrekkende joodse muzikanten, die vooral speelden op bruiloften en begrafenissen in Oost-Europa. Muziek die mensen kracht gaf om door te gaan, ‘dat het ooit weer beter zal worden’. Ook waren er liedjes van de Roma, Oost-Europese zigeuners en Spaanse en Argentijnse muziek.

Tekst gaat verder onder foto.

Waardering
Melancholische liedjes, maar ook hele opzwepende, dansbare liedjes, een gevarieerd programma dat door de aanwezige liefhebbers van dit genre muziek enorm werd gewaardeerd. Zo’n twintig liedjes werden gebracht, waaronder ‘Mazzeltov’, ‘Amari zsi amari’ en ‘Yoske fort a weg’. Door de beperkte ruimte was dansen niet echt mogelijk, maar anders was het gegarandeerd ‘los gegaan’…

1 gedachte over “Klezbez maakt er muzikaal feestje van in dijksynagoge”

  1. Wij waren er gisterenavond bij en wat was het een prachtige avond met heerlijke Klezmer liedjes. Klezbez is een heel enthousiast muzikaal gezelschap waar wij enorm van hebben genoten. Ga zo door met het organiseren van deze prachtige muzikale avonden. Wout & Jennie Rijneveld

Plaats een reactie

*=Verplicht veld