‘Veel kinderen mogelijk dupe aanbesteding jeugdzorg’

SLIEDRECHT / REGIO – In de regio Zuid-Holland-Zuid dreigen in totaal 420 kinderen vanaf maandag 1 januari 2018 geen Jeugdbeschermer te hebben. Twee instellingen schrijven niet in op de
aanbesteding voor Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. Dat baart de fractie van SGP-ChristenUnie Sliedrecht zorgen. Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) trekt daarom aan de bel. De fractie zegt niet hoeveel kinderen in Sliedrecht de dupe dreigen te worden.  

Raadslid Ria de Mul-Donker. (Foto gemeente Sliedrecht)

De twee instellingen zijn William Schrikker Groep en Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering. In de huidige situatie zijn er drie instellingen die deze dienst verlenen. Er blijft er dus nog één over.

Take it or leave it
De William Schrikker Groep (WSG) bedient de groep Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG) en het Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering is er voor de onderkant van de samenleving, maar heeft ook de Gereformeerde doelgroep overgenomen van Stichting Gereformeerde Jeugdbescherming. Volgens een eerdere publicatie in NRC zouden de tarieven niet kostendekkend zijn. Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie): “Doordat het een aanbestedingsprocedure betreft is de Serviceorganisatie ZHZ niet in overleg getreden. Daardoor is het een take it or leave it-verhaal. Het is opmerkelijk dat de Gecertificeerde Instellingen zijn meegenomen in de aanbesteding in Zuid-Holland-Zuid. In andere jeugdregio’s is dat bewust niet gedaan, omdat de VNG en Ministerie van Veiligheid en Justitie nog in overleg zijn of de gecertificeerde instellingen wel aanbesteed moeten worden.

Zorg
SGP-ChristenUnie pleit voor een subsidierelatie met de gecertificeerde instellingen. “Er is namelijk sprake van zorgplicht omdat de kinderrechter de jeugdbeschermings- of reclasserings-maatregel toewijst en niet de gemeente. Zelfs, wanneer er geen contract is met de gecertificeerde instelling. De Raad voor de Kinderbescherming adviseert de rechtbank welke gecertificeerde instelling de maatregel moet uitvoeren. Zelfs voor dit type zorg is de keuzevrijheid geborgd in de Jeugdwet artikel 2.4 lid 3: Het college draagt er zorg voor dat bij de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en van de jeugdreclassering redelijkerwijs rekening wordt gehouden met: a. Behoeften en persoonskenmerken van de jeugdige en zijn ouders, en b. De godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en de culturele achtergrond van de jeugdige en zijn ouders”, laat De Mul het college weten.

Meer geld
Des te meer is het volgen De Mul zorgelijk dat precies deze twee gespecialiseerde gecertificeerde instellingen niet aanbesteden. De Mul: “Jeugdbescherming en Jeugdreclassering is de zwaarste vorm van hulpverlening. Daar kunnen we niet zomaar op bezuinigen. Het gaat in Zuid-Holland-Zuid om totaal 420 kinderen die na 1 januari 2018 vooralsnog geen Jeugdbeschermer hebben. Onderzoek wijst uit dat het overdragen van een jeugdbeschermingsmaatregel, de maatregel met vijf maanden verlengt. Dat kost nog meer geld en daarom stellen we vragen.” SGP-ChristenUnie wil o.a. weten of het college bereid is om alsnog LDH en WSG een contract aan te beiden tegen kostendekkende tarieven? “Zo ja, wat is daarvoor nodig en zo nee, waarom niet?”

1 gedachte over “‘Veel kinderen mogelijk dupe aanbesteding jeugdzorg’”

  1. Dit zijn kinderen die heel hard hulp nodig hebben.
    Moeten die nu aan hun lot worden overgelaten, omdat het alweer een geldkwestie is?
    Schandalig!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld