Kerkbuurt-Oost hot agendapunt bij raad Sliedrecht

SLIEDRECHT – In het debat over de herinrichting van de Kerkbuurt mocht Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) het spits afbijten. Hij moest bij aanvang even kwijt dat veel raadsleden de vorige keer inhoudelijk nog eens op het plan in zijn gegaan. “Is het zo raar dat verkorting van de wandelpromenade Kerkbuurt ter discussie wordt gesteld”, vroeg De Jager zich af. Er was een uitgebreide behandeling in eerste termijn dinsdagavond 29 november 2016. 

Nico de Jager werd met enige regelmaat onderbroken door raadsleden die het niet met hem eens waren. (Foto Sliedrecht24)

De Jager: “Het besluit past in het besluit van de mening in de raad van de afgelopen jaren. Dit college is ook een college dat durft te beslissen.” Op de publieke tribune werd geklapt en gejoeld. Dat werd meteen de kop ingedrukt door burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Hij oordeelde streng: “Er wordt niet geschreeuwd en er wordt niet overheen gegaan.” Op de publieke tribune werd daarna gemompeld dat ze het niet met de eerste burger eens waren. De Jager denkt ook niet dat er een ‘racebaan’ komt op de Kerkbuurt. Daar was hij ‘niet bang’ voor. “Er komt een woonerfachtige situatie”, aldus De Jager.

Neus bloed
Roelant Bijderwieden (VVD) voelde zich enkele weken geleden overvallen. “Met een glossy bezwaar”, vertelde Bijderwieden de raad. “Kerkbuurt is geen trendic-toppic in Sliedrecht. Ook niet in de Kerkbuurt. Wij hebben slechts 1 e-mail gekregen. Bijna geen tegengeluid. Ik heb e-mails gehad die het roerend met ons eens zijn en heb ook gesprekken gevoerd. Het plan van de ondernemersvereniging Kerkbuurt kan niet op onze steun rekenen. Dat is gewoon overheidssteun, vier keer € 50.000,–“, sprak Bijderwieden, die werd onderbroken door fractievoorzitter Ton Spek (CDA). Spek vond de 2 ton nu steken in de Kerkbuurt hetzelfde. Doet het de VVD dan niets of doen we of onze neus bloed. “Nee, voorzitter!” 30 jaar geleden reden er auto’s door de Kerkbuurt en konden ondernemers ook moeilijk doen. Toen wilden ze geen winkelpromenade. We willen een kleinere Kerkbuurt.” De Jager: “We gaan de Kerkbuurt niet verkleinen, maar de wandelpromenade inkorten.” Spek: “Maar wat helpt dat dan?”

Luister niet
Namens de PvdA Sliedrecht sprak raadslid Jennifer Lanser (PvdA) in de eerste termijn. “Revitalisering in de ogen van ons college. Dat niemand dat beeld deelt, deed mij met stijgende verbazing kijken naar de collegeleden”, verwoordde Lanser. Ze verwees naar het collegeprogramma (CUP). Ze herkende zich niet in het raadsvoorstel. “Het luistert voor geen meter naar geluiden uit de samenleving. Tachtig procent wil het niet van het winkelend publiek (AD-onderzoek-red.). Ik vind het debat een aanfluiting en miskenning van geluiden uit onze samenleving.” Van Hemmen stelde als voorzitter dat hij wat moeite had met woorden als ‘aanfluiting’ en hij wilde meer respect. De Jager concludeerde dat Lanser deel uitmaakte van het debat en daar was de voorzitter het ‘van harte mee eens’.  

Verdeeldheid
Namens PRO Sliedrecht voerde raadslid Gerrit Venis het woord. In zijn fractie ontbrak dinsdagavond fractievoorzitter Timo Pauw vanwege privé-omstandigheden. Venis vond het jammer dat er geen speciale vergadering rond de Kerkbuurt was gehouden. Venis: “PRO Sliedrecht is in meerderheid tegen aanleg weg in het gebied. Wel voor verplaatsen pol voor een deel van de weg. Dat deel daarachter mag een woonerf-vorm krijgen. PRO Sliedrecht zal hier er verdeeld over gaan stemmen. We doen een dringend beroep op alle raadsleden. Wat zal ik er persoonlijk van vinden? “U helpt dit raadsvoorstel aan een meerderheid! Waarom is de persoon die afwijkend gaat stemmen hier niet de woordvoerder”, aldus CDA-fractievoorzitter Spek. Van Hemmen herinnerde hem aan de afwezigheid van Pauw. Spek: “Ik wist niet wie de dissident zou zijn!” Spek vertelde om een hoofdelijke stemming te gaan vragen. Spek hekelde het ‘roeptoeteren’ van PRO Sliedrecht.

Totaal oneens
Daarna mocht Ton Spek zelf aantreden. Het CDA heeft de afgelopen weken veel mensen gesproken en 15 mensen kennen die voor dit plan stemmen. Hij noemde het college en de raadsleden van VVD en SGP-ChristenUnie en de dissident van PRO Sliedrecht. “Het overgrote deel van de Sliedrechters zijn tegen! Sommige mensen mordicus tegen! Ik ben naast de mensen die hier aanwezig zijn, niet tegengekomen.” De Jager refereerde aan de instemming van het CDA voor het verkorten van de wandelpromenade. “Ik weet het niet. Ik ben het totaal oneens met de heer De Jager verder. Er is best wel met elkaar over gesproken, dat we altijd voor zijn geweest voor waar we nu staan, dat is echt onzin.” Het probleem zit volgens Spek niet in dit deel van de Kerkbuurt. Dat zit in het midden, omgeving Merwedeplein. Hij wilde een klip-en-klare uitleg van de wethouder (Len van Rekom-VVD-red.). De routing en de veiligheid is echt een probleem als er autoverkeer komt volgens Spek. “Onlogisch. We creeëren meer verkeersbewegingen in het dorp. Het belangrijkste argument is dat er geen draagvlak is en dit tot problemen leidt in de uitvoering, oponthoud geeft en tot extra kosten kunnen leiden.” Het CDA vertelde wel te hebben geluisterd naar de argumenten. Volgens Spek stond Bijderwieden op ‘zenden’ en zijn partij de afgelopen weken op ‘ontvangen’. Spek vroeg zich veel af. Waarom wordt afgegaan op oude rapporten? Waarom wordt er niet geluisterd door het college naar de eigen bevolking? Niet naar de eigen ondernemers? Ook wilde het CDA weten of het college weten of het plan nog tijdens dit college wordt uitgevoerd? Met kansen op rechtszaken. 

Levendiger
Wethouder Len van Rekom (VVD) is projectwethouder Kerkbuurt. Hij vond het debat nogal ‘door elkaar heen’. “Alle alternatieven waren niet uitvoerbaar of gingen over eigendommen van anderen. Een poller bij Vermaas is niet uitvoerbaar, tenzij er geen auto door zal gaan.” Ton Spek vroeg van Rekom hoe hij naar de handreiking keek. Van Rekom: “We zijn met dit project al tweeënhalf jaar bezig. In ondernemersbijeenkomsten zijn ideeën al besproken, ook toen is de weg aan de orde geweest. We willen op de Kerkbuurt echt knopen doorhakken Ik durf te stellen dat we dat met zorg hebben gedaan, om overeenkomst te bereiken, maar dat is niet gelukt.” Waarom dit plan de oplossing is voor leegstand? “Het verkorten van de wandelpromenade heeft niets met de leegstand van doen. We krijgen meer levendiger in dat deel van de Kerkbuurt. Dit is al jaren een zaak, u weet dat het winkelend landschap aan het veranderen is en dit college vindt dat er stappen gemaakt moeten worden”, aldus Van Rekom. De winkels hoeven er niet weg. “Het biedt nieuwe kansen. In de bestrating maken we een kwaliteitsimpuls. De kansen in het ondernemerschap blijven in onze ogen gelijk. Wij kiezen voor auto’s, je kan ook kiezen voor een Berlijnse muur of een vaargeul.” Van Rekom weet niet hoe snel het plan tot uitvoer kan komen. Vervolgens werd de raad geschorst.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld