Joop en Kees steeds meer gezicht protestactie tegen DuPont / Chemours

door Peter Donk
PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Ze staan voortdurend hun mannetje. Letterlijk vooraan op de barricade als het gaat om ‘nul uit de pijp’ tijdens acties tegen het chemiebedrijf DuPont / Chemours aan de overzijde van de rivier de Merwede, aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Bovendien voeren ze samen ook de poort-emmertjes-protesten aan, die elke zaterdag worden gehouden. Nu al bijna 180 keer. Joop Keesmaat en Kees van der Hel uit Sliedrecht. 

Vrijdagmiddag 1 september 2023 stonden Joop Keesmaat en Kees van der Hel een verslaggever van RTL Nieuws te woord op een aanlegsteiger achter het bedrijf Boskalis in Papendrecht. Het tweetal kwam net van de hoorzitting in Dordrecht over Chemours, die door de Provincie Zuid-Holland was georganiseerd. Ook daar hadden ze veel media te woord gestaan. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De dagen zijn druk voor het tweetal dat pensioengerechtigd nog altijd dagelijks druk zijn. Veel tijd wordt in beslag genomen om mee de omgeving gezonder te krijgen. Ze willen ‘nul uit de pijp’, maar zien het liefst een sluiting van de giffabriek. Hebben hun actiegroep Gezondheid vóór Alles. Keesmaat en Van der Hel staan met name weer de afgelopen dagen veel media te woord, trekken steeds samen op en geven zo elkaar aanvullend van repliek. Keesmaat is wat rustiger en vandaag in het pak; Van der Hel loopt in zijn overhemd, ook keurig er bij, maar is wat feller. Hebben ze even een rustmoment, dan gaat er een telefoon. Weer een journalist, die een afspraak wil. Bijna dagelijks zijn Keesmaat en Van der Hel in touw m.b.t. de kwestie DuPont / Chemours.

Tekst gaat verder onder foto.

Naar Openbaar Ministerie
Van der Hel en Keesmaat zijn er ook maandagmorgen 4 september 2023 bij in Amsterdam. Dan gaat strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq persoonlijk ruim 2700 aangiftes brengen naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie tegen het chemiebedrijf DuPont / Chemours en haar feitelijke leidinggevers. De stichting ‘Stop PFAS, Stop Chemours’ heeft inmiddels bijna € 35.000,– aan crowdfunding bijéén gebracht. Geld dat nodig is om o.a. proceskosten te betalen. Ook bij deze stichting zijn de heren nauw betrokken.

Dramafilm
Woensdagavond 6 september 2023 heeft actiegroep Gezondheid vóór Alles een film- en forumavond georganiseerd in ASVZ-locatie Merwebolder aan Touwbaan 1. Aanvang 19.00 uur; deur open om 18.30 uur. De dramafilm Dark Waters wordt vertoond en daarna praten de aanwezigen samen verder met een forum van deskundigen. En na woensdagavond houdt het vast niet op voor het tweetal Joop Keesmaat en Kees van der Hel. Je komt ze vast tegen.

3 gedachten over “Joop en Kees steeds meer gezicht protestactie tegen DuPont / Chemours”

 1. Hun optreden is lovenswaardig. Mssr.ze.gebruiken niet steeds.de just argumemten.
  Zo.stelt Keesmaat dat.er in.de omgeving van Sliedrecht 2% meet bankers zijn en dat dus Chemours kanker verwekt.
  Statistisch.gezien is dat verschil niet significant en et is.dus geen verband tussen.kanker daar.en PFAS.
  En.dat.is wat dat bereft geruststellend

 2. @ Jeanette: Mede namens Kees, dank voor de complimenten.
  Mede door de ernst van de PFAS vervuiling is het voor ons een soort vanzelfsprekendheid en automatisme geworden om ons tegen dit soort wantoestanden te verzetten.
  Overigens volstrekt logisch en ook wij zijn blij met de regelmatige verslaggeving van Sliedrecht24.

  Ik denk overigens wel, dat we – politiek gezien – gelukkig een soort doorbraak aan het bereiken zijn, alhoewel een echte oplossing van het probleem nog wel een aantal jaren kan duren.

  Maar uiteindelijk wint David van Goliath en dat hebben ze “aan de overkant” – volgens mij – ook wel door!

 3. Veel respect voor Joop Keesmaat en Kees van der Hel! Ook de anderen die zich steeds weer volop inzetten.
  Ook Sliedrecht24 voor de verslaggeving. Anders had de ramp echt groter geweest zonder hun inzet. Ze brengen het steeds onder de aandacht wat echt zo hard nodig is! Strijden tegen dit onrecht vergt moed en doorzettingsvermogen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld