Jongeneel haalt uit over komst en tijdelijke opvang asielzoekers

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “De regering is radeloos en het land reddeloos. Het volk is alleen nu niet redeloos en heeft wel een uitgesproken mening. Daarom roep ik hier vanavond alle Sliedrechters op, die dit kabinet spuugzat zijn, om hun Nederlandse vlag ondersteboven te hangen bij hun huis. Daarmee keuren we vreedzaam het kabinetsbeleid af”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) dinsdagavond 6 september 2022 tijdens een toelichting op de komst van asielzoekers en een tijdelijke opvang door de gemeente Sliedrecht, in het gemeentekantoor. De mensen worden binnen veertien dagen verwacht. Volgens Jongeneel moet de instroom van asielzoekers stoppen. Hij gaf het rijk de schuld.

“Sliedrecht is nu solidair met Ter Apel omdat wij vinden dat deze gemeenschap niet opgezadeld moet worden met de troep die dit kabinet heeft gecreëerd, dat is goed uit te leggen. Maar een fatsoenlijk kabinet waar het belang van Nederland op de eerste plaatst staat voert per direct een asielstop in of stuurt doorreizigers vanuit andere veilige EU-landen terug naar start, zoals afgesproken in het Dublinverdrag. “, aldus fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)

Aangezien verdragen volgens Jongeneel met voeten worden getreden wordt het volgens hem tijd om het vluchtelingenverdrag op te zeggen en het Schengenverdrag te herzien. Jongeneel: “Nu is heel Nederland niet meer geschikt om asielzoekers op te vangen. We hebben geen geschikte locaties en mankracht meer. Het land is vol. Er is geen ruimte meer.”

Vertrouwenscrisis
Onder dit kabinet rent Nederland volgens Jongeneel van crisis naar crisis. “Woningnood, de boerenopstand, personeelscrisis, energiecrisis, toeslagenaffaire, Groninger gasschade-afhandeling, voedselcrisis, koopkrachtcrisis, zorgcrisis, stikstof- en klimaatcrisis, coronacrisis en asielcrisis. Deze crisissen zijn voor een groot deel het resultaat van onkunde van het kabinet zelf. Bij veel Nederlanders is een vertrouwenscrisis ontstaan jegens de overheid. Dit is de reden dat bij veel Nederlanders de vlag ondersteboven hangt”, argumenteerde Jongeneel.

Vlaggen
Ook roerde hij de (omgekeerde) vlaggen aan. Helaas zijn er volgens hem partijen in de raad, de SGP en ChristenUnie noemde hij, die hier heel veel moeite mee hebben. Jongeneel: “Zij begrijpen kennelijk niet wat onder de bevolking leeft. Begrijp ons niet verkeerd Slydregt.NU heeft de nationale driekleur ook hoog in het vaandel staan. Onze vlag wordt eerbiedig gebruikt in voor- en tegenspoed. Alleen zijn wij momenteel teruggeworpen in een rampjaar. Ook zijn veel Sliedrechters de Oekraïense vlag aan ons Raadhuis spuugzat!”

Met kraan open
“Geen enkele crisis gaat ons huis stilletjes voorbij. Iedereen wordt er door geraakt jong of oud, rijk of arm en man of vrouw”, sprak Jongeneel. Deze crisis speelt al sinds 2015, zo stelde hij, toen oud-bondskanselier Angela Merkel de beroemde woorden uitsprak ‘’Wir schaffen das!’’. Jongeneel: “Nou wir schaffen es nicht. Deze regering dweilt met de kraan wijd open. En gooit nu zijn rotzooi over de schutting bij de gemeenten. Het strooit inmiddels met dictaten dat gemeenten verplicht asielzoekers te moeten huisvesten. Met deze dictaten wordt de lokale democratie uitgehold.”

Reeks vragen
Tot slot had hij nog een aantal vragen aan de burgemeester. Jongeneel: “Vanuit onze regio hebben de gemeente Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht een crisisnoodopvang geopend. Komen de andere gemeenten naast Sliedrecht in de Drechtsteden ook met crisisnoodopvang? Er komen 50 asielzoekers tot en met 31 december 2022 naar Sliedrecht staat dit zwart op wit? Het kunnen er niet meer asielzoekers worden en de termijn kan niet worden verlengd?” Ook wilde Jongeneel weten of de burgemeester kon delen welke maatregelen er worden genomen om de veiligheid van onze inwoners te waarborgen. “Kunt u ons garanderen dat er geen gemeentelijk geld wordt uitgegeven aan deze crisisopvang. Tot slot kunt u ons verzekeren dat de komst van deze crisisnoodopvang niet ten koste gaan van de capaciteit van ons ambtelijk apparaat?”, vroeg Jongeneel zich af.

Solidair zijn
Eerder op de avond leidde burgemeester Jan de Vries de avond in over de opvang, zoals hij eerder in een brief bekendmaakte. De Vries vertelde dat Sliedrecht solidair wil zijn en niet weg wil lopen voor verantwoordelijkheden. Uiterlijk eind december 2022, 31 december 2022, is de crisisopvang in Sliedrecht. “We denken dat vijftig mensen bijdraagt aan de leefbaarheid in het gemeentekantoor. We hebben wat meer ruimte, maar we moeten het wel aan kunnen. De uitvoering van de maatregel vraagt steun en medewerking van velen”, aldus De Vries. Hij was blij dat ook vanuit de kerken er steun is. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Steun
Fractievoorzitter Kees Ippel reageerde op Jongeneel dat ‘de vlag op zijn kop uit de openbare ruimte’ moest. “Wat een ieder privé doet, daar gaan we niet over”, aldus Ippel. Fractievoorzitter Ben van der Plas sprak van een ‘zorgvuldige afweging’ door het college over de komst van de asielzoekers. Raadslid Vincent Prins (CDA) vindt de situatie bij aan het aanmeldcentrum in Ter Apel verschrikkelijk. “Het CDA kiest voor barmhartigheid. Laten we barmhartig zijn voor mensen in nood”, vond Prins. Raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) reageerde op het ‘populistische gebral’. Visser: “We zijn het eens met het falend regeringsbeleid, waar Jongeneel aan refereert, maar mensen in nood help je.” Jongeneel: “Het zijn geen zielige mensen.” Prins vroeg Jongeneel hoe hij behandelt wil worden als hij op de vlucht is. “U haalt asielzoekers en vluchtelingen door elkaar. Dat laatste zijn mensen uit Oekraïne”, reageerde Jongeneel. Fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie): “Hier laat de plaatselijke overheid zien hoe je grote stappen kan zetten. We moeten als christen God liefhebben boven alles, en onze naaste als onszelf. Gelukkig zijn we in Sliedrecht in de gelegenheid om op korte termijn een locatie beschikbaar te stellen. De Reling, bij het gemeentekantoor, is symbolisch en dat dit in ‘eigen huis’ kan plaatsvinden.” Ippel hoopt dat het rijk daadkrachtig de situatie voor de asielzoekers aanpakt. Hij riep de Sliedrechters op om de mensen te behandelen als hun naasten. Raadslid Martin van Rossum (VVD) noemde de situatie in Ter Apel ‘schrijnend en mensonterend’ en noemde ‘de onzin’ (verwijzend naar Jongeneel – red.) niet te willen herhalen en vond dat de koppeling aan vuile toiletten met iemands afkomst xenofoob. “De VVD is gekaapt door D66. Wij zijn niet xenofoob. Ik pik dit niet!”, reageerde Jongeneel. Van Rossum vertelde het woord niet te koppelen aan een persoon, maar aan het voorbeeld van Jongeneel.

Solidariteitsbesef
Burgemeester De Vries bedankte tot slot de raad voor de steun. Raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) miste een formeel besluit. De Vries vertelde dat de burgemeester hiertoe bevoegd is en hij verwees naar de gemeentewet. De steun zegt volgens De Vries iets over Sliedrecht en over u als raad. Er is een solidariteitsbesef en u noemt de barmhartigheid. Velen maken u zorgen over wat de komst van asielzoekers betekent voor de medewerkers. “De gemeentesecretaris zoekt naar ondersteuning naar ons eigen ambtelijk apparaat. Het vraagt inzet van onze eigen mensen. Wij willen voorkomen dat het ten koste gaat van onze medewerkers”, sprak De Vries, die vertelde dat de inspanningsverplichting en de kosten die daarmee gemoeid zijn volledig vergoed worden. De Vries: “Voor ons is 31 december 2022 echt 31-12. Wij zullen het kabinet aan deze afspraak houden. We gunnen het kabinet ruimte om voor nu en voor langere tijd er een oplossing voor te vinden.” De Vries denkt dat de afspraak realistisch is. “Een andere voorwaarde die we hebben gesteld is het aantal van vijftig. Het kunnen er ook minder zijn, het kan variëren. Afhankelijk van de persoonlijke situatie. Vijftig is het maximale aantal”, verduidelijkte De Vries. In het gemeentekantoor wordt voor hen ook een recreatieruimte gemaakt. Er komt een 24-uur beveiliging en afspraken bijvoorbeeld hoe laat mensen binnen moeten zijn. De opvang in Sliedrecht komt voort uit de afspraken in de veiligheidsregio. De periode is verlengd voor al bestaande opvangplaatsen en het aantal is verdubbeld voor een periode tot eind van het jaar. De Vries: “De opvanglocatie is niet alleen praktisch en meer dan symbolisch.” 

10 gedachten over “Jongeneel haalt uit over komst en tijdelijke opvang asielzoekers”

  1. Van de Nederlandse vlag blijf je af ,die hang je niet onderste boven Voor die vlag hebben mensen in de oorlog hun leven gegeven.

  2. Ik ben het met Mark eens. Dit is een crisis tussen de elite en de bevolking. Via Den Haag en Brussel worden er allerlei maatregelen doorg edrukt, waaronder de Nederlandse bevolking geen of onvoldoende draagvlak is. Een regering van dwang en drang. Kaag en cs. voorop. Asielzoekers zijn van alle tijden, maar er is geen quotum bepaalt van hoeveel. En als je ze hebt, moet je ze ook humaan kunnen opvangen. Als je naar Ter Apel kijkt heb ik niet de illusie dat het lukt.

  3. De populist van Sliedrecht staat weer even in de publiciteit door wat te roepen zonder zelf met concrete oplossingen te komen.
    En de wappies lopen er weer achteraan.

  4. Of je het doet uit liefde voor God of gewoon voor mens maakt niet uit….prima dat de gemeente deze stap neemt. Je schaamt je steeds meer voor Nederland, een land waar we zelfs kinderen met protestborden zien lopen terwijl in Ter Apel de mensen in tenten buiten moeten slapen. Een reactie, zonder enige onderbouwing, roepend ‘eigen volk eerst’ wordt terecht door de andere partijen niet meer serieus genomen. Een dapper besluit.

    Het valt me ook op dat partijen met dit soort teksten ook nooit met een werkbare oplossing komen. Het blijft bij ‘eigen volk eerst’. In die zin dan ook een vraag aan alle Drechtsteden en naburige gemeenten in de Alblasserwaard:

    – Er zijn ongeveer 388 gemeenten in Nederland met gemiddeld 44.000 inwoners. In plaats van steeds moeilijk te doen kun je toch beter gewoon afspreken dat elke gemeente een percentage vluchtelingen opneemt? Dan kom je ongeveer op 25 personen per gemeente met 44.000 inwoners bij een asielaanbod van 10.000 per jaar.
    – Voor Sliedrecht, met 25000 inwoners, zou dat een aantal van 16 zijn, voor Dordrecht, bijvoorbeeld 110. En die aantallen worden dan gewoon, vanuit de Rijksoverheid, verplicht. Meer mag, minder niet.
    – Laat die zich stierlijk vervelende asielzoekers werken als ze dat kunnen of willen zoals dat ook bij Oekraïners het geval is. Geef ze een taalcursus (Engels mag ook) met inzicht over cultuur in Nederland en maak duidelijk dat men, indien asiel niet wordt toegewezen, echt weer terug moet. Maar dan wel met een extra opleiding.
    – Laat steeds weer zien hoe groot het percentage is dat, tijdens de asielprocedure, echt in de fout gaat om overdrijvende partijen de mond te snoeren.

    Waar het om gaat is dat we niet alleen moeten schelden of vlaggen ondersteboven moeten hangen maar gewoon met oplossingen moeten komen.

  5. Ik denk dat de uiteenlopende en benoemde zorgen van iedereen terecht zijn. Iedereen mag zijn of haar reactie kenbaar maken. Je hoeft het niet met alles en iedereen eens te zijn. Niet alles wordt direct duidelijk genuanceerd en toegelicht. Soms is dat door emotie die wordt gevoed door persoonlijke ervaring en beleving. Anderzijds omdat wellicht de tijd ontbreekt direct de diepte in te gaan met uitleg en discussie. Sommige zaken moeten bezinken en dat heeft tijd nodig. Een opmerking over zweetvoeten voelt daar totaal niets aan toe.

  6. Gelukkig krijg je van domme praat geen zweetvoeten. Je verkoop in je laarzen Mark.

    En ja andere Mark is ook over de datum.

  7. Mijns inziens dienen we (zeker als christenen) de naaste in nood altijd te helpen. Ik maak daarin wel een onderscheid in mijn verantwoordelijkheid als individu en in de verantwoordelijkheid als landelijke politiek. Concreet: de asielzoekers in Ter Apel zitten in de narigheid, dan geen discussie maar eerst orde op zaken stellen. Ik wil ook niet in zulke omstandigheden hoeven te leven.
    Dan de verantwoordelijkheid die de landelijke politiek heeft; onderken dat iedere asielzoeker die zich in Ter Apel meldt vanuit België of Duitsland ons land binnenkomt. Die mensen komen dus heel bewust uit veilige landen naar Nederland. Hoezo zijn dit mensen in nood in de strikte zin van een levensbedreigende situatie? Lijkt me dat dit best eens onderwerp van gesprek kan worden zonder in allerlei extreemrechts vaarwater terecht te komen. Ook richting de asielzoeker, wel zo eerlijk. Dan de discussie of je als zeer dichtbevolkt en rijk land per se binnen je landgrenzen iedere vluchteling moet opvangen. Is dat haalbaar? Toen het VN Vluchtelingenverdrag werd opgesteld (en later uitgebreid) was de wereldbevolking minder talrijk en waren de manieren om te verplaatsen voor de vluchteling ook (veel) beperkter. Kijk ik naar de kosten die een asielzoeker met zich meebrengt dan spreken we over een slordige 30000 euro per persoon per jaar. Is met dit bedrag op een andere plaats niet veel meer te bereiken voor veel meer vluchtelingen? Dus inderdaad, opvang in bijvoorbeeld een land waar ze Nederlands geld goed kunnen gebruiken en ook de veiligheid kunnen bieden die Nederland ook biedt.
    Want eerlijk is eerlijk, alleen de allerrijksten en allersterksten slagen erin Nederland te bereiken. De kosten die zo’n reis met zich meebrengt zijn voor veel Nederlanders niet op te brengen. Veel statushouders worden ook gehuisvest in wijken waar veel van degenen die pleiten voor een ruimhartig asielbeleid zelf niet (hoeven/willen) wonen. Wijken waar al vaak best wat problemen zijn aangezien in huurwoningen al heel veel mensen (moeten) worden gehuisvest met een hulpvraag. Mijns inziens is het niet juist om de ogen hiervoor te sluiten. Dus ja, de naaste in nood dien je te helpen (en zo’n rijk land als Nederland kan dit ook, in 1914 vingen we in korte tijd 1 miljoen Belgen op, daar bleven er 100000 van heel de oorlog in Nederland, we waren toen veel armer dan nu). Maar ook oog hebben voor de haalbaarheid van het huidige beleid en moeilijke vragen bij voorbaat niet afkappen als xenofoob etc.

  8. Ik ben het wel met beide eens.
    Dus laten we de Oekraïense vlag binnen halen en gewoon onze nationale driekleur (rood boven) weer ophangen.
    Of is de Nederlandse trots verdwenen uit Sliedrecht?

  9. Ik zag onze vlag met het rood boven en met het blauw boven. De manier waarop Mark hem draagt (zie foto) is in dat kader wel weer een andere variant. Heeft wel iets weg van de Franse vlag, toch?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld