Jacht op Aziatische hoornaar geopend na ontdekking in Putterstraat

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In de Putterstraat is vrijdagavond 11 augustus 2023 een Aziatische hoornaar op video vastgelegd. Dat bericht bijenhouder Raymond Coenraats, die komende week met enkele mensen, collega imkers, het dier probeert te traceren en te lokken met een mengsel dat ze lekker vinden. Dan kan ook de afstand tot een nest worden ingeschat. 

Dit is hem. Doel is de Aziatische hoornaar uit te roeien, want de beesten kunnen zich snel vermenigvuldigen. Ze kunnen tot wel twee centimeter groot worden. (Stockfoto)

Sinds 2016 staat de Aziatische hoornaar soort op de lijst van invasieve exoten, die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. De vliegen veroorzaken veel schade onder (honing)bijen en andere insecten. 

Intensiever
De Aziatische hoornaar is een wesp die behoort tot het geslacht van de hoornaars. De wetenschappelijke naam werd gepubliceerd door Amédée Louis Michel le Peletier, comte de Saint-Fargeau in 1838. De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Zuidoost-Azië. “”Ze eten veel insecten. Zijn intensiever dan alle gewone wespensoorten. Tevens bouwen ze twee nesten, die heel groot kunnen worden. Een voornest en een groter nest. Soms een meter doorsnede”, zegt Raymond Coenraats van imkerij Van de Baanhoek.

Groot gevaar
Coenraats is er van overtuigd dat in de buurt van de Putterstraat een nest moet zitten. “Daar vliegt er één en dus moet er in de buurt een nest zetten. Vrijdagavond is daar een werkster gezien. De Aziatische hoornaar kan zo maar 300 koninginnen per nest hebben. Bij een bij is dat vijftien tot dertig. Voor de bijen is de Aziatische hoornaar een groot gevaar”, aldus Coenraats. De waarneming is landelijk gemeld en van daaruit wordt actie ondernomen.  Gemeld op waarnemingen en wordt actie ondernomen vanuit organisatie. Afgelopen voorjaar is in Sliedrecht ook een koningin gespot van de Aziatische hoornaar. “Dit dier moet je meteen doden. Agressiever dan een gewone wesp en ze zijn vaak met meerderen”, weet Coenraats. 

15 gedachten over “Jacht op Aziatische hoornaar geopend na ontdekking in Putterstraat”

  1. Gisteren Aziatische hoornaar in huis gespot, op de kerkbuurt bij Hareco. Huisgenoot heeft ‘m gedood. ’t beessie was erg groot!

  2. Hallo ik zag afgelopen week bij mij in de tuin hij ging de spouwmuur in want daar zitten wespen of bijen wij dachten eerst dat het een koningin was maar hij was ongeveer 21/2 cm lang toen heeft mijn dochter met haar telefoon een foto gemaakt en laten natrekken bleek een Aziatische hoornaar te zijn hij vloog later weg met iets in zijn bekje waarschijnlijk een bij/wesp

  3. Eigenlijk zijn ze best makkelijk van elkaar te onderscheiden. De Aziatische hoornaar is groter dan een gewone wesp en grotendeels zwart met een brede gele band om het achterlijf.Het menu van deze hoornaar bestaat voor zo’n 60% uit bijen en mede daarom is ie ongewenst. De Europese is een stuk groter en is naast geel en zwart ook rood (men vergelijkt deze vaak met de Belgische vlag), het menu vd Europese is veel diverser, deze eet dan ook vooral andere wespen/vliegen/muggen etc. De Europese is dus heel nuttig.

  4. Je ziet alweer een hoop onzin. Veel mensen die soorten verwisselen. Ik twijfel aan de foto. Vraag me af of dit echt AZ is.

  5. Kan iemand het verschil uitleggen?
    Misschien wel handig.
    Ik ken het verschil niet en zo zullen er wel meer mensen zijn misschien met afbeelding.

  6. Wij wonen in Friesland, wij hebben s’avonds standaard stuk of 5-8 op ons ramen zitten ( ze komen dan op warm licht af). Het nest nog niet gevonden; we maken ze wel steeds af….

  7. Voor die gene die ze ook gezien hebben graag even de plek doorgeven.
    Voir andere plaatsen dan sliedrecht graag melden bij waarnemingen.

  8. De Europese hoornaar schijnt de enige vijand voor de Aziatische te zijn dus die moeten we niet dood meppen. Die kunnen juist de redding zijn

  9. Maar laten we niet meteen iedere hoornaar doodmeppen, 9 op de 10 mensen zullen zo het verschil met de europese (inheems en nuttig beest) niet zien…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld