Israëlische vlag op raadhuis; gemeente kiest partij voor Israël

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De stad Rotterdam koos er maandag 9 oktober 2023 voor vanwege het verschrikkelijke conflict in Israël om de Rotterdamse vlag halfstok te hangen op het stadhuis aan de Coolsingel en besloot bewust niet voor de Israëlische vlag te kiezen. De gemeente Sliedrecht koos niet voor de gemeentevlag, maar hing de Israëlische vlag op. Niet halfstok met in de top!

De Israëlische vlag op het raadhuis. De gemeente Sliedrecht zegt dat het College van B & W de keuze maakte in navolging van het kabinet en andere gemeenten. Maar er zijn ook gemeenten, zoals Den Haag, die nooit internationale vlaggen op of aan hun gemeentegebouwen hangen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

‘Steun Israël’ staat boven een artikel op de website van de gemeente Sliedrecht, waarmee de gemeente zich expliciet uitspreekt voor één van de strijdende partijen. “Daarmee betuigen wij steun aan de Israëlische bevolking. Wij hopen dat het geweld snel stopt en leven mee met alle slachtoffers, onder wie ook de onschuldige burgerslachtoffers in Gaza”, reageert burgemeester Jan de Vries (CDA).

Raadhuis
Hoe de gemeente zo snel aan de Israëlische vlag kwam, is niet bekend. Bewust is gekozen voor een vlag op het raadhuis. “Het raadhuis en het gemeentekantoor zijn beide gemeentelijke gebouwen en in dit geval is gekozen om de vlag te hijsen op het Raadhuis”, vertelt een woordvoerder van de gemeente maandagmiddag, “Wij zijn opgeschrikt door het geweld in Israël afgelopen weekend. Met het hijsen van de vlag staan we stil bij het verlies van alle slachtoffers die aan beide kanten zijn gevallen.” Vijftien Nederlandse gemeenten kozen voor de Israëlische vlag, waaronder Sliedrecht. Voor Palestijnse-Nederlanders staat de Israëlische vlag voor onderdrukking.

Eerder
Al vaker wapperde een buitenlandse vlag halfstok op het raadhuis. Dat gebeurde na aanslagen in onder meer Frankrijk en Turkije. Ook was het raadhuis uitgelicht in de kleuren van de vlag van Frankrijk Oekraïne. Hoelang de Israëlische vlag wappert, is niet bekendgemaakt. Over het laten wapperen van een buitenlandse vlag op het raadhuis, waarin het hoogste orgaan van de gemeente zetelt namelijk de gemeenteraad, is niets geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Sliedrecht.

20 gedachten over “Israëlische vlag op raadhuis; gemeente kiest partij voor Israël”

 1. Als Hamas de wapens neerlegt, eindigt het geweld;
  als Israel de wapens neerlegt, eindigt haar bestaan…

 2. Het zou de gemeente sieren als ze een blauwe vlag met witte vredesduif zouden hijsen.
  Als je hierin partij gaat kiezen ben je onderdeel van het probleem

 3. Amerikanen willen hun interne crisis naar buiten exporteren. Ze willen dat de hele wereld erbij betrokken wordt, ook Europa. Laten we ons buiten deze waanzin houden. Laat ze de problemen zelf oplossen. We hebben 70 jaar in vrede geleefd en we zijn van plan dat Voor de komende decennia te doen.

 4. Het is beschamend dat het vlaghijsen in deze situatie een vraag is of zelfs ter discussie wordt gesteld! Vlaggenprotocol en vergunningen is nu wel erg misplaatst vind ik.
  Door deze terreuractie van het satanische netwerk Hamas, is het nodig viekant achter Israël staan!

  Dat betekent overigens niet dat ik alle acties van dit land goedkeur en ook niet dat ik niet meelijd met het volk van de Palestijnen.

  Maar dít gruwelijke slaat alles, dus…. kleur bekennen wat dit betreft en die vlag uit!

 5. Zeker niet uit mijn naam.
  Israël is een land waarvan het volk veel verdriet is aangedaan. Ze hebben er niet van geleerd dat je dus juist goed moet zijn voor anderen, integendeel ze onderdrukken de Palestijnen op verschrikkelijke wijze. Ze stelen land en zijn furieus als er wat terug gedaan wordt.
  Natuurlijk is wat Hamas doet verschrikkelijk, maar wat Israël al vele jaren doet is dat ook.

 6. Als je dan voor Israël de vlag uithangt doe het dan ook voor Jemen, Soedan, Syrië, Afghanistan, Ethiopië, Nigeria, Congo, Somalië en Oekraïne.

 7. Mooi dat besloten is om de vlag van Israël te hijsen. Prima gedaan B&W! Steun voor de slachtoffers van deze gruwelijke, terroristische daad. Het is nu heel duidelijk wat de ware aard is van organisaties als Hamas en Hezbollah. We moeten nooit accepteren dat deze haat zaaiende, terroristische, niets ontziende organisaties hun gang kunnen blijven gaan. Peter de Vlaam heeft daarover een uitstekende reactie geplaatst.

 8. De afgelopen dagen werd weer pijnlijk duidelijk hoe ons land is veranderd als gevolg van drie ontwikkelingen. De vlag is slechts een excuus om de werkelijke afkeer van Israël te maskeren.

  – Door de secularisatie is de band met Israël zwakker geworden. Waar in veel kerken iedere zondag de band met Israël wordt benadrukt, waar zelfs ook een speciale “Israëlzondag” is ingesteld in 1949, is Israël voor veel Nederlanders een land geworden waar ze geen speciale band mee hebben. Veeleer bestaat er de kans dat ze zich gaan ergeren aan Israël en door intellectuele luiheid niet de moeite nemen zich te verdiepen in dit conflict en in te zien dat simpele oplossingen, zoals “land voor vrede” illusies zijn die totaal niet blijken te werken. Zie onder andere de eenzijdige terugtrekking van Israël uit Gaza in 2005. Palestijnen konden een eigen staat krijgen maar begonnen een burgeroorlog en maakten van Gaza een terroristenbolwerk waar de gewone Palestijn de dupe van is.
  – Het collectieve schuldgevoel aangaande de houding van Nederlanders t.o.v. de Joodse bevolking is aan het wegebben. Mijn leerlingen met een autochtone achtergrond hebben zonder uitzondering in hun familiegeschiedenis verhalen meegekregen over de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen die onze Joodse plaatsgenoten hebben moeten ondergaan. Mijn eigen dochter was afgelopen zomer in Auschwitz. Op die plek stierven onze Joodse dorpsgenoten. Hun namen kunt u lezen bij het oorlogsmonument in het centrum van ons dorp. Wanneer deze geschiedenissen niet meer worden verteld krijgt antisemitisme weer alle gelegenheid om de kop op te steken.
  – de toename van mensen met een Islamitische achtergrond maakte het voor burgemeesters in de grote steden ingewikkeld om openlijk stelling te kiezen voor het Joodse volk. Zie de houding van de burgemeesters van Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Zie ook de haatdemonstraties van afgelopen zondag. Verschrikkelijk dat deze haat zo openlijk geuit wordt, zonder enige terughoudendheid.

  Pal staan voor Israël is harder nodig dan ooit tevoren. Deze moorden op Joden zijn de ergste sinds de Holocaust. Dan geen gezeur over deze vlag, maar slechts respect voor de gemeente Sliedrecht die wel haar morele verantwoordelijkheid verstaat in plaats van met slappe excuses te komen.

 9. Crisis in Soedan 2023. Bron : VN Vluchtelingenorganisatie.

  3,3 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld
  2,6 miljoen mensen zijn op de vlucht binnen Soedan
  738.000 mensen zochten veiligheid in de buurlanden
  En Europa kijkt weg. En Sliedrecht – ik ook – kijkt weg.
  Wie heeft er een Soedanese vlag ?

 10. Nou de Gemeente moet alleen de Nederlandse Vlag hijsen.
  Deze beide partijen zijn beiden schuld in dit jaren lange konflikt en beiden schuldig.
  Beetje veel Landje-pik , zou ik ook niet accepteren.
  Dus Gemeente b lijf hier buiten en kies geen partij.

 11. Niet uit mijn naam dan ! Ik zou me met beide partijen in deze niet in willen laten,
  Gedragen zich aan allebei de kanten al jaren als varkens&kleine kinderen!

 12. Ik betreur de verschillende pleidooien voor een neutrale houding van onze plaatselijke overheid in dezen. Hoe tragisch dit conflict ook is en hoeveel mensenlevens dit ook aan beide zijden kost, de ideologie van haat en dood en het algemeen bekende beleid van Israels gezworen vijanden om de Joodse staat volledig van de kaart te vegen en haar inwoners uit te roeien, verdraagt m.i. geen neutraliteit. Een agressor met duivelse bedoelingen – zoals ooit het nazisme tegenover het Europese Jodendom – verdient een duidelijke stellingname. En een Israëlische vlag vanaf een overheidsgebouw is dan nog het minste teken van solidariteit met een volk dat al zoveel eeuwen onder antisemitisme en blinde moordzucht lijdt en nu opnieuw op uiterst laffe wijze wordt aangevallen.

 13. Chapeau voor deze actie! Zij die het zwaard opheffen tegen het volk van Israël zullen door datzelfde zwaard vergaan. Het tegenovergestelde is ook waar!

 14. Er hoort nooit een buitenlandse vlag op een gemeentehuis, raadhuis oid thuis.
  Ik ondersteun deze actie van de gemeente dus ook niet.

 15. In een conflict is altijd minimaal één andere partij betrokken. Dat de gemeente hier een partij kiest is duidelijk. Er is sprake van een feitelijke constatering: de vlag, de tekst op de gemeentelijke website en in het citaat van de burgemeester.
  Bekend is dat veel gemeenten worstelen met een besluit om een vlag te hijsen. Het is verschrikkelijk wat er gebeurt en toch besluiten sommige gemeenten om de vlag niet op een gebouw van de gemeente te plaatsen, maar in een vlaggenmast daarnaast of te kiezen voor een gemeentevlag halfstok.
  In de gemeente Sliedrecht kiest men voor deze uiting. Vraag is zelfs of je dat als gemeente moet doen, omdat de landelijke overheid al een keuze heeft gemaakt. Bovendien is er voor Sliedrecht geen stedenband met een getroffen gemeente in het gebied, want dan zou het zeker anders liggen.
  Ook is over vlaggebruik of het aanbrengen van een uiting op het raadhuis niets geregeld in de Algemene Plaatseljke Verordening.
  Het woord vergunning door de gemeente voor het aanbrengen van een uiting is evenmin nog nooit gevallen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld