Inwoners uiten opnieuw zorgen rond parkeerdruk en bouwplannen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Verschillende insprekers hebben dinsdagavond 6 mei 2025 hun stem laten horen in de gemeenteraad met betrekking tot het stedenbouwkundig kader en de financiën Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS), waar de raad oordeelsvormend over ging spreken. Hun grote bezwaar: parkeerproblematiek. Het is niet de eerste keer dat inwoners er aandacht voor vragen, maar nu BHS tot besluitvorming gaat komen, zijn er zorgen. Dat is ook aangegeven in de participatiegroep en daar is geen vervolg op gegeven.

De heer Baars voert hier het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Bewoners van de Middeldiepstraat hebben geen problemen met wonen op de huidige brandweerkazernelocatie. Maar wel het de gedachte dat een groot parkeerprobleem gaat ontstaan. “De wijk stroomt nu al vol. Het aantal woonlagen heeft ook te maken met de parkeernorm. Sommige  mensen denken dat het maar een halve auto is per woning, maar dat is wensdenken. Het gaat niet eens om het aantal woningen, maar de ruimte om te parkeren”, sprak inwoner Arjan van der Leeden.

Toegankelijkheid
Bewoner Jacob Baars ging daarop door. Hij sprak over kansen en uitdagingen voor het terrein aan de Middeldiepstraat. “Namelijk de parkeerdruk”, sprak Baars, “Parkeerfaciliteiten dreigen te verdwijnen of te worden ingeperkt. De toegankelijkheid van de wijk voor hulpdiensten wordt minder.” Baars vroeg aandacht voor de leefbaarheid van de wijk Oude Uitbreiding. “Weeg alles tegen elkaar af!”, waarschuwde Baars, die pleitte ook voor het historische karakter van de daar gevestigde brandweerkazerne. 

Eerst oplossing
Bewoner van de wijk Ronald Vlot vertelde dat veel auto’s nu al staan geparkeerd op stoepen en op hoeken van straten. “Een huishouden met vier volwassenen bestaat regelmatig uit vier auto’s”, sprak Vlot, die hekelde dat op papier normen naar beneden worden bijgesteld. “Parkeren is een vak! 1 vak!”, want niet iedereen staat volgens Vlot goed geparkeerd. Vlot pleitte: “Die 26 huishoudens die gepland zijn op het brandweerterrein zijn een druppel op een groeiende plaat. Stop verdichting, geef Sliedrecht de ruimte en bouw alleen in Noord. Eerst een oplossing voor het parkeerprobleem en dan pas de ene steen op de andere zetten.”

Terug tekentafel
Inwoonster Anja de Bruin vertelde dat ze het gevoel had zich te moeten verdedigen, zo begon ze haar verhaal en zat vol met vragen. “Hoe worden daar 26 woningen gerealiseerd? Hoe gaan we dat vorm geven? Het wordt één modderpoel. Op zondag staat het brandweerplein voortdurend vol. Wat gaan we doen aan de parkeerdruk? Waar ik naar op zoek ben, is realiteit. Als iets niet lukt, deel dan de zorgen met bewoners.” Vuilniswagens kunnen amper door de straten net als de brandweer niet door de straten kan komen”, aldus De Bruin, die wat emotioneel werd, “Ik begrijp de bouwplannen en de praktische gevolgen met parkeren niet. Kunnen we ook gewoon terug naar die tekentafel? Misschien moeten we bijstellen of is het wel haalbaar, waardoor we de leefbaarheid in de wijk kunnen behouden. Laat het een eerlijke beslissing zijn, waar u over een aantal jaren geen spijt van heeft. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

Sociale huur
Ellen Koster, bestuurslid van SliM Wonen, suggereerde nog misschien sociale huur in plaats van koopwoningen er moeten komen. Ze hebben minder auto’s volgens Koster. 

4 gedachten over “Inwoners uiten opnieuw zorgen rond parkeerdruk en bouwplannen”

  1. Natuurlijk moeten er woningen komen . De brandweerkarzene 26 huizen is ook meer auto,s. En dan te bedenken dat de ruimte al beperkt is. De maaslaan aan het park bouwen is alleen maar dat ze geen kant meer op kannen. Totdat ze dat weer volgebouwd hebben en zitten ze weer met hetzelfde dilemma toch? Gaat eerst eens afmaken wat al jaren niets mee gedaan word. Sliedrecht was een mooi dorp maar verandert in hoogbouw.

  2. Heel goed dat de insprekers wel goed vertegenwoordigd waren.
    De tijdsdruk van 5 min. inspreektijd blijft moeilijk. Ik heb naar de insprekers geluisterd en m’n complimenten voor hun inzet.
    Er zijn 2 kanten, bouwen voor de woningnood of overvol bebouwd raken met negatieve gevolgen terwijl er ook andere mogelijkheden zijn met goede wil en creativiteit.
    De emotie van Anja de Bruin is heel herkenbaar. Op veiligheid wordt in Sliedrecht niet of nauwelijks gelet.
    De zorgen worden niet weggenomen door de gemeente.
    Er wordt veelal gestapeld en weggekeken.

    Goed dat Slim Wonen nu eens inspreekt hoe ze denken. Dit vind ik een vooruitgang.
    Ik begrijp het punt dat 9 jaar wachten op een sociale huurwoning onacceptabel is. Maar door Woonkeus gaat dit echt niet drastisch veranderen door te bouwen. Als het aanbod ca. 1300 geïnteresseerde telt op 1 woning, dan gaat de woning veelal alsnog naar een bewoner uit Dordrecht. Urgentie gaat ook voor. Het aanbod zou in Sliedrecht nooit passen.
    Ik vind vasthouden aan het aantal sociale huurwoningen heel goed….maar de oplossing ligt hier niet alleen. Ik begrijp ook heel goed de vraag/opmerking van Boudewijn Brandwijk dat de wijken leefbaar moeten zijn.
    Maar ook Slim Wonen kan de regels uit de overheid niet veranderen.

    Gemeente Sliedrecht volgt wel braaf Den Haag maar durf er eens tegenin te gaan! Zie de problemen eens in Sliedrecht.
    Het ene probleem valt in de schaduw van het vorige en volgende probleem.
    Dit is toch wel duidelijk, er zit nergens een balans in.
    Nodig eens een goeie socioloog uit i.p.v. projectontwikkelaars en andere dure bureau’s.

  3. Je moet wel met meer insprekers zijn, je krijgt maar een paar minuten per spreker. Dus een verhaal compleet laten zijn, is je verhaal verdelen over meer sprekers.

    Je auto voor de deur parkeren kan al geruime tijd niet zo makkelijk in Sliedrecht in de diverse woonwijken, niet alleen de oude uitbreiding heeft hier last van. Maar een goed alternatief is er niet, er zijn geen ruime parkeergelegenheden in Sliedrecht op redelijke loopafstand. En dit probleem wordt alleen maar groter met meer woningen. Ik ben voor woningbouw, ook mijn kinderen willen graag een eigen stekkie.
    Maar er wordt nu overal woningbouw erdoor geduwd, terwijl er in Sliedrecht locaties zijn die braak liggen en waar niets mee gedaan wordt. Sterker ze willen 900 duizend euro steken in een gebouw wat al ongeveer 10 jaar geleden tegen de vlakte zou gaan.
    Kom op burgemeester en wethouders ga nadenken ipv alleen maar klakkeloos iets doen

  4. Zie hier in een notendop het probleem van Sliedrecht (of eigenlijk heel Nederland). Er komen slechts 26(!) huizen en dat zorgt er al voor dat er een inspreker of 4 aan de beurt komen, want stél dat we niet meer voor de deur kunnen parkeren straks? Allemaal mensen die het geluk gehad hebben net op tijd geboren te zijn om wel nog aan een huis te kunnen komen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld