SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht wordt weleens verweten onvoldoende vooruit te kijken als het gaat om wonen bijvoorbeeld. Visie dus! Dat geldt eigenlijk ook voor het verkeersplan. Het komt dan ook rijkelijk laat dat de gemeente nu komt met een verkeers- en mobiliteitsplan 2017-2040. Maandagavond 6 maart 2017 was er een beeldvormende openbare vergadering in zaal De Ark bij ASVZ De Merwebolder. Inwoners hadden veel vragen! Bezwaren zouden weleens de plannen kunnen gaan vertragen.
Inwoners kwamen uitgebreid aan het woord en hadden veel vragen. (Foto Sliedrecht24)
De avond werd geleid door Ben van der Plas (PvdA). Hij liet als eerste wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) aan het woord. Dijkstra refereerde de afgelopen tijd veel input te hebben gekregen van o.a. scholen, steakholders, ondernemers en inwoners. Hij sprak van een uiteindelijk een ‘dynamisch en flexibel plan’ dat op basis van input en gesprekken nog verder vorm moet gaan krijgen. Er is een bedrag van 5 miljoen euro voor uitgetrokken om de plannen te verwezelijken. “Om Sliedrecht veiliger en bereikbaar te houden. Er is gekeken naar oplossingsrichtingen op de middellange en lange termijn bereikbaar te houden. Misschien komen er vanavond wel verfijningen en oplossingen uit de zaal”, aldus Dijkstra maandagavond.
Toekomstplannen
Ambtenaar Brian Rietveld van de gemeente Sliedrecht vertelde dat in 2015 begonnen is met een startnotitie. “Het oude plan dateerde uit 2010. We kwamen tijdens het proces erachter dat je ook visie moet hebben. We hebben ook naar 2050 gekeken, want er verandert veel op de lange termijn”, aldus Rietveld. Verwacht wordt meer fietsverkeer, een transiatie van autobezit naar autogebruik, verandering verplaatsingsgedrag, gebruik van (slimmere) technologie, in 2035 elektrisch of schoner (waterstof) gebruik en de start van mogelijk een innovatief project. “Op de middellange termijn zijn we bezig geweest met de structuur van Sliedrecht. Zijn er alternatieven voor hoofdwegen of verbeteringen mogelijk. En maken we een noord- zuidverbinding over de A15 en het spoor. Dat is zeer welkom. We willen onderzoek doen. Niet achter het bureau, maar samen met u”, sprak Rietveld. Op de korte termijn zien we meer dan veertig knelpunten in de gemeente, zoals fijnstof, vrachtverkeer e.d. Er komen maatregelen voor fietsers en het autoverkeer. Rietveld noemde veiligere rotondes voor fietsers en de aanpak van andere gevaarlijke plaatsen (kruispunten) voor auto’s.
Vragen
De gemeente trof maandagavond een volle zaal De Ark en hadden vragen. Velen kwamen voor de plannen rond de Tiendweg. Daar zou weleens een autoroute kunnen komen, zeg een soort rondweg. Inwoners waren niet enthousiast voor de ontsluitingsweg op het huidige fietspad. Verder wilden mensen weten of ook geluid wordt gemeten naast fijnstof. “Nee, we gaan geen geluid meten”, antwoordde Brian Rietveld. “Hoe kan ik mijn bezwaar neerleggen voor een bepaald punt. Het is erg rommelig. U gaat bijvoorbeeld verkeer dwars door een woonwijk doen. Moet iedereen hier nu zijn eigen puntje maken? Veel bewoners weten echt niet dat hier iets en u wilt het de 28e maart al doorheen drijven?”, stelde en mevrouw. Een man stelde: “Je vraagt om problemen als je zwaar vrachtverkeer met gevaarlijke chemicaliën door een wijk denderen. Dat is levensgevaarlijk, meneer.”
Geluid
Dijkstra vond het fijn dat werd meegedacht. “Ik kan me voorstellen dat sommige mensen fijn doen. Ik vind het een goede suggestie om ook het geluid mee te nemen in de plannen”, aldus Dijkstra na een vraag wat de rol wordt van het geluidsscherm A15 als verkeer aan de andere kant voorbij rijdt en wat dat doet met fijnstof. Dijkstra: “De gemeenteraad is straks aan zet. Op griffie@sliedrecht.nl kunt u aangeven als u wilt inspreken. Bezwaar kunt u straks maken na een besluitvorming. U kunt niet tegen alles in bezwaar, maar wel tegen de gevolgen.” Gebruik niet de Tiendweg maar de Sportlaan / Parallelweg kwam een suggestie, dus vanaf het bedrijventerrein. “Dat gaan we bekijken”, vulde Rietveld aan.
Plan of discussiestuk
Een inwoner merkte op dat dit een ‘discussiestuk’ is en geen plan. “Dat wil zeggen dat u over elke denkrichting een vergadering moet beleggen en dat u niet zo even een plan kan afhameren in de raad.” Dijkstra: “Dit is een verkeers- en mobiliteitsplan.” “Hoe kan u nu een denkrichting een plan noemen?” Dijkstra: “Dit is een verzameling ideeën. Voor de korte en middellange termijn. Ik zal het even geen plan noemen.” Ook was er een vraag over de input bij de gemeente. “Ik heb geen vraag erover gehad. Geen papiertje”, aldus een inwoner. De gemeente gaf als tegenargument dat er honderden reacties waren gekomen.
Fietspad
Bij de middellange termijn wordt gekeken naar het verleggen van het fietspad Craijenstein naar één zijde. Bewoners vinden dat veel te lang duren, zeker nu de bouw van de nieuwe sporthal plaatsvindt. Dijkstra zegt dat er wel degelijk wordt nagedacht. “Gekeken wordt om het fietspad op één zijde wordt neergelegd met het oog op de komst van de sporthal”, aldus Dijkstra. De gemeente Sliedrecht kreeg ook vragen over de fijnstof en verbreding van de A15. “Dat zijn dingen, we weten dat het zo is, dat dat niet in onze hand is, er moet aan normen worden voldaan en daar zijn we ook als gemeente bij”, sprak Dijkstra.
Fietsers
Bert Bohlander van de Fietsersbond Drechtsteden was één van de insprekers na de pauze. Bohlander sprak van een mooi plan, redelijk toekomstgericht en niet zo ‘zweverig’. Bohlander: “Veiligheid gaat voor op de rest. Het aantal fietsers neemt toe en daarvoor heb je brede fietspaden breed zijn. Maak fatsoenlijke paden en niet zoals nu bij de Craijenstein. Denk ook aan de paaltjes in de weg. Dat levert vaak gevaarlijke situaties op. Doe daar nu wat aan! Alleen herplaatsen moet je alleen doen als het ontbreekt aan veiligheid De Stationsweg vinden we voor fietsers gevaarlijk. Oostlijke route kun je maken tussen het centrum en het station. Fietsroute vanaf het station achter het stationspark langs moet beter worden aangegeven. Voetpaden langs fietspaden zijn soms te smal.” De fietsersbond zegde toe mee te willen denken de komende jaren.
Tiendweg
Henk ten Brinke uit de Werensteijn en sprak in namens inwoners van Werensteijn en Prof. v.d. Waalstraat. “Ons moto is handen af van de Tiendweg. Te veel lawaai, overschrijding van de geluidsnorm. De problemen in de Craijenstein. Haal bochten eruit en ga rechtdoor de Merwebolder. Er staan vuilcontainers en gebouwen die niet worden gebruikt. De voordelen: twee bochten eruit en tracé wat beter. Er komen extra parkeergelegenheden en groen. De weg komt iets verder van de woningen”, aldus Ten Brink, die ook een uniforme geluidsmuur en betere beglazing op kosten van de gemeente. “Dat zou de problemen grotendeels oplossen.” En… “Wij willen de Tiendweg houden zoals deze nu is. Daarom wijzen wij elke ingreep af”, sprak Ten Brink, “Wat is het nut er van? En zit er nog een geheim plan achter. Salamipolitiek noemen we dat. Straks krijgen we straten de wijken in. Of wordt er gedacht aan éénrichtingverkeer en toch zeker geen vrachtverkeer. Vroeger was de Tiendweg een auto bereden weg met veel ongelukken.
Opties
Alle drie de opties wijzen wij af. Ten Brinke: “Waarom willen we een weg vanaf de Tolweg door natuurgebied. Langs een school. Ook de Maaslaan optie wordt ook genoemd. Die optie wordt niet geaccepteerd door de bewoners. Die mensen hebben jaren last gehad van de auto’s van de school. Gaat de Maaslaan dan ook niet fungeren als afvoerweg van het verkeer van het Plaatje en de dijk. We hebben op dit probleem gewezen aan het college na geruchten. We hebben een gesprek gehad met Den Braanker en we zien nu alles in dit plan terug, We hebben hem beschuldigd van liegen en dat vond hij niet leuk.” Ten Brink beloofde nog schriftelijk toe te komen aan de gemeente. “In Sliedrecht komt het herhaaldelijk voor dat op verkeersgebied te weinig visie wordt ingebracht, Ten Brink: Steeds op korte termijn. Ook stoort het ons dat mensen van de gemeente van buiten Sliedrecht voor ons de plannen maken. Er is een langere bezinning op grotere en geuitte bezwaren wenselijk. Er zijn heel veel verontruste Sliedrechters (tegen wethouder Dijkstra-red.).”
Felle kritiek
In Sliedrecht-Oost wordt gekeken of wat aan de Rivierdijk kan worden gedaan. Druk en dus niet ingericht op veel verkeer. “We zoeken naar oplossingen. Dwars door het water bij een nieuwe dijk of door het park langs de geluidsschermen”, aldus Rietveld. Een inwoner: “U laat het werkverkeer dwars door een woonwijk gaan. Daar staan woningen van een half miljoen euro. U kan geen vrachtverkeer dwars door een speelwijk doen.” “Heeft u een ander idee?”, ketste Rietveld terug. Inwoner: “Weet u wel waar u het over heeft? Waar bent u nu mee bezig?” Wethouder Dijkstra: “U hoeft straks ook niet te zeggen, waarom doet u niets? Dan moet je niet zeggen, alles wat u bedenkt is kul. Dat is de enige manier om verder te komen met Sliedrecht. Als u daar niet over na wilt denken, dan staat het dorp stil. Er is ook geen sprake van een plan achter een plan. Dat dit soms pijn doet, dat kan niet anders. Natuurlijk luisteren we naar goed alternatieven. Het is niet mogelijk oplossingen te verzinnen, zeker met verkeer, die geen pijn doen.” Dijkstra stelde dat alle opties nog mogelijk zijn door inspraak van de raadsleden. “Er moet een belangenafweging worden gemaakt. Dat is de democratie waarin we leven, waarin we wonen. Deze avond is bedoeld om een beeld te vormen.” De gemeente zou weleens veel planschade verzoeken kunnen gaan krijgen, want veel inwoners zijn het met bepaalde plannen nu niet eens.
Planning
Dit jaar moet de uitvoering beginnen, fijnstofmetingen en onderzoeken van grote infra. De komende twee jaar wordt gestudeerd op de plannen voor middellange termijn. De gemeenteraad praat over de plannen in de oordeelsvormende vergadering dinsdag 28 maart 2017 en de besluitvormende vergadering staat gepland voor dinsdag 11 april 2017.
Als meneer de Munick deze uitspraak heeft gedaan (was er niet bij) zou ik zeggen geef het goede voorbeeld en kom lekker op de fiets naar je werk.
De wegen op het terrein van de Bolder zijn openbare weg. Er gelden daar ook normale verkeersregels en de bewoners lopen nu toch ook langs de deltalaan en craijestein!! Dus waarom niet dwars door de Bolder?!
Geen erg duidelijk stuk toch?
Vanuit het westen heeft Sliedrecht 3 prachtige wegen naar t centrum nl. via de parallelweg, crayensteijn of baanhoek. Wat voegt de tiendweg toe; nou dat we elders weer in rij staan met die stink auto. Plan slaat nergens op alleen een sukkel verzint zoiets.
D66 … Wat een bijzondere man is dhr. de Munck. Mooie ambitie om in de raad te willen komen. Mijn stem en ik vermoed van velen na deze uitspraak kan hij sowieso vergeten.
Gelukkig zit D66 nog niet in de raad. Dhr. de Munck wil zeker dat wij onze auto vervangen voor de elitaire bakfiets. Deze wereldvreemde meneer realiseert zich blijkbaar niet dat veel mensen buiten Sliedrecht werken.
Hoe kan je nu als optie benoemen om ‘door de Merwebolder’ te gaan? Dat is een terrein voor onze beperkte medemens. Dat daar gebouwen leeg staan is kolder!
Dhr. Rene de Munck had beter zijn mond kunnen houden aan het einde van de avond, over dat wij het probleem zijn met onze auto’s.
Wij veroorzaken de problemen zegt hij.
Fijn zulke mensen in de gemeenteraad D66.
Veel mensen stapten gelijk op en verlieten de zaal.