Inwoner meldde datalek bij gemeente, maar er werd niets mee gedaan

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft niets gedaan met een melding van een datalek. Een inwoner stelde vast dat er niets met zijn melding werd gedaan en stapte naar politieke partijen. “Dat lek trof alle fracties en zelfs het dagelijks bestuur”, vertelde raadslid Mark Verheul (PRO Sliedrecht). 

Een inwoner constateerde een datalek bij gemeente Sliedrecht, meldde deze, maar het probleem werd niet opgepakt. Dat bleek dinsdagavond 19 maart 2019 tijdens een oordeelsvormende vergadering. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

De inwoner klopte aan bij een aantal politieke partijen. “Recent heeft o.a. de fractie van het CDA Sliedrecht berichten ontvangen van een inwoner over het privacybeleid in Sliedrecht. Hij attendeerde ons erop dat de afhandeling van een door hem gemeld datalek niet vlekkeloos ging. Nu beseffen wij dat dit gaat om één specifiek geval, maar wij roepen de wethouder, ter afsluiting, wel op om het melden van datalekken bij de gemeente mogelijk te maken via de website, door inwoners gemelde datalekken voortvarend op te pakken en de betrokken inwoners ook op de hoogte te houden van de wijze waarop dit wordt opgepakt. Uiteindelijk is het ook een dienst die de inwoners aan de gemeente bewijzen”, verklaarde Dunsbergen.

Werk aan de winkel
Raadslid Mark Verheul (PRO Sliedrecht) ging nog even terug naar de maanden durende aanloop over de aanstelling van een privacy-coördinator. Volgens Verheul was het een lid van PRO Sliedrecht is geweest, die in september 2018 dit berichtte. Volgens Verheul is het bewust stil gehouden. “Een melding doen van een mogelijk datalek is bijna niet mogelijk. Er zou online moeten staan hoe je een melding kan doen. Het systeem werkt niet goed. Het was een betrokken inwoner, die net als ons niet tevreden is. Er is nog een hoop werk aan de winkel.”

Verstandig besluit
Het CDA is tevreden dat de privacy coördinator zich niet alleen richt op het privacybeleid, maar ook op het ICT-beleid. “Dit zijn onderwerpen die nauw met elkaar verbonden zijn, dus een verstandig besluit”, sprak fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA). die ook een opmerking maakte over de beveiliging van data en de omgang met persoonsgegevens. 

Overbodig
Voor Dunsbergen en Verheul sprak de VVD. Deze partij vond privacy niet het meest interessante onderwerp. “We hebben het idee dat we hier wat aan het overdrijven zijn. We zijn voor wat lokaal kan, lokaal moet. We hebben twee FTE in de Drechtsteden en in elke gemeente nu weer één FTG in de gemeente. We denken dat er een extra laag wordt gecreëerd die niet nodig is. We vinden de onderbouwing niet goed genoeg”, aldus raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD), die een privacy-coördinator niet nodig vindt. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld