Invulling stedenband met Orăştie wordt anders

SLIEDRECHT – De leden van de raad wordt in de beeldvormende vergadering dinsdag 8 maart 2016 gevraagd om kennis te nemen van het beleidsplan 2015-2018 van de Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăştie. Daarin staat een andere invulling van de stedenband, namelijk van (incidentele) materiële hulp naar kennisuitwisseling.

Het elf pagina’s tellende beleidsplan ligt inmiddels bij de politieke partijen. Het is een resultaat van een begin november 2013 aangenomen motie ‘Beter hengels dan vissen’ om de stedenband een volgende fase in te laten gaan. Naar aanleiding van deze motie stelde de stichting het beleidsplan op. 

Economische relatie
De stedenband is een middel om door uitwisseling van kennis en ervaring de partnergemeenten te organiseren en te verruimen, zodat de stedenband voor beide deelnemende partijen voordeel oplevert. “Met het beleidsplan en de motie ‘Beter hengels dan vissen’ beoogt de stedenband de gemeenten elkaar beter te leren kennen en een economische relatie op te bouwen. Voor een duurzame toekomstgerichte aanpak vindt transformatie plaats van materiële hulp naar kennisuitwisseling”, aldus het college.

Onbeperkte duur
De Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăştie schrijft in het rapport dat de focus ligt op samenwerking en uitwisseling van kennis op medisch, organisatorisch en technisch terrein. Er is een samenwerkingsovereenkomst tussen het Albert Schweitzerziekenhuis en het gemeentelijk ziekenhuis in Orăştie. De samenwerking zal van onbeperkte duur zijn en zich uitdrukkelijk niet op materiële hulp richten maar op een tweerichtingsverkeer van artsen en overige medewerkers. 

Afvalverwerkingsbedrijf
De rol van de stichting is steeds die van makelaar, bemiddelaar en tussenpersoon als ‘link’ tussen Sliedrecht en Orăştie. Een voorbeeld. De stichting speelt een bemiddelende rol tussen de gemeente Orăştie en afvalverwerkingsbedrijf HVC. Het doel is in 2016 een intentieovereenkomst tussen Orăştie en HVC te bewerkstelligen. Op het moment dat een project loopt, doet de stichting een stapje achteruit, maar houdt wel de vinger aan de pols.

Uitwisselingsproject
Maar er is al meer op de rails gezet. De stichting zet zich ook in voor het aangaan van banden tussen andere zorginstellingen. Zo wordt momenteel gewerkt aan een intentieverklaring voor samenwerking tussen het verzorgingshuis in Orăştie en Waerthove (Stichting Rivas). Met twee scholen in Orăştie wordt een uitwisselingsproject georganiseerd met als doelstelling oriëntatie op vrijwilligerswerk en het opzetten van een initiatief voor Orăştie.

Gemeente
Ook zijn de eerste contacten gelegd om tot een efficiëntere structuur van het ambtelijk apparaat in Orăştie te komen. In Roemenië is het gebruikelijk dat de burgemeester zich met alles bezighoudt en ook overal verantwoordelijk voor is. De burgemeester bemoeit zich met de aanschaf van potloden tot aan de bouw van woningen. Tijdens het bezoek van de Roemeense delegatie in de zomer van 2014 aan Sliedrecht zijn concrete plannen gemaakt om de samenwerking op een gewijzigde leest voort te zetten. 

3 gedachten over “Invulling stedenband met Orăştie wordt anders”

  1. Stedenband met Orăştie Roemenië: is dit zinvol?
    Er lopen hier Oost-Europese types rond die telefoons pikken. Uit Roemenië? Sorry hoor, maar is er niet een ander Europees dorp, waar een band mee zou kunnen zijn?

  2. De beste invulling zou zijn : stoppen.
    Is alleen maar 1 richtingverkeer, het is mooi geweest.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld