Interculturele maaltijd Pand 33 met verhaal

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In Pand 33 aan Kerkbuurt 264 vond woensdagavond 6 maart 2019 een bijeenkomst plaats in het kader van de interculturele maaltijden, die maandelijks worden gehouden.  Twee Syrische vrouwen, die de oorlog in hun land een aantal jaren geleden zijn ontvlucht, hadden heerlijke gerechten bereid en op schalen geserveerd.
 
Lilas, tien jaar – staande op een stoel – vertelt vrijuit over haar ervaringen en fungeert met veel kunde als tolk. Direct links van haar Sado Ahmed van Participe. Gerard Vrooland (tweede van links) en wethouder Ton Spek (op de rug gezien) luisteren geïnteresseerd naar het verhaal van Lilas. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 
 
De avonden worden georganiseerd door Sado Ahmed, vrijwilliger van organisatie Participe, en ds. Gerard Vrooland, die Pand 33 met alle plezier beschikbaar stelt voor dit soort activiteiten.
 
Heftige dingen
Kennismaken met elkaars cultuur onder het genot van een smakelijke maaltijd – in een niet al te grote groep – brengt het gesprek al gauw op gang, zo ook vanavond. Lilas, een meisje van tien jaar dat inmiddels zo’n vier jaar in Nederland woont, nam het voortouw en ging op een stoel staan. Ze vertelde over haar jaren in Syrië en de heftige dingen, die zij had meegemaakt. Ze vertelde dat ze dankbaar was om nu in Nederland, Sliedrecht, te wonen.”De mensen in Sliedrecht zijn aardig”, zei ze volmondig. Dit ontlokte een lach bij wethouder Ton Spek (CDA), die vanwege een uitgelopen vergadering iets later was aangeschoven en uiteraard ook diverse gerechten wilde proeven.
 
Droom
Tussen de ruim dertig bezoekers ontstond een geanimeerd gesprek. Imad, een jongen van twaalf jaar, ook afkomstig uit Syrië, vertelde dat hij op de lange weg naar Nederland ook nog een aantal jaren in de kledingindustrie had gewerkt. De enige manier om in het noodzakelijke levensonderhoud te voorzien. Volwassenen kwamen ook aan het woord in de eigen taal. Lilas fungeerde hierbij maar al te graag als tolk, een taak die haar op het lijf geschreven is. Vrooland hield het gesprek op aansprekende wijze gaande en vroeg nog aan diverse tafelgangers wat hun droom voor de toekomst was. Verschillende beroepen, zoals politieagent en winkelier, passeerden hierbij de revue en een jong meisje vertelde met een ondeugende glimlach, dat zij graag moeder van kinderen wilde worden.
 
Actief meedoen?
Participe wil dat iedereen kan meedoen in de samenleving. De organisatie ondersteunt asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen bij het zetten van de eerste stappen op weg naar zelfredzaamheid in de lokale samenleving. ook bevordert Participe zorg voor thuis en welzijn in de wijk. Wie actief wil meedoen met de maaltijden in Pand 33, wie informatie wil hebben of als vertegenwoordiger over zijn of haar cultuur wil spreken, kan contact opnemen. Gerard Vrooland (06 – 30 47 43 12) van Pand 33 en/of Sado Ahmed (06 – 36 21 52 67) van Participe staat je graag te woord over de mogelijkheden. Meedoen in de samenleving en respectvol met elkaar omgaan, dat is waar het om gaat.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld