Innovatie en Reshoring 2.0 half september in Drechtsteden

SLIEDRECHT – Het in eigen land produceren en inkopen van (deel)producten biedt steeds meer perspectief. Reshoring kan ook een belangrijke strategie zijn om de arbeidsmarkt, die voor veel mensen nog ‘op slot’ zit, te vergroten. Daar gaat het donderdag 15 september 2016 van 17.00-20.30 uur over tijdens een bijeenkomst in de Drechtsteden. Het programma met de locatie wordt aan deelnemers verstrekt, die zich hebben aangemeld.

Naast de toenemende loon‐ en energiekosten, spelen ook zaken als culturele verschillen in de wereld, kwaliteitsnormen, stabiliteit en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een rol. 

Met deelnemers en een aantal deskundigen wordt van gedachten gewisseld over deze ontwikkelingen. Medewerking hebben al toegezegd drs. Jos van Erp (Programma Manager Human Capital van High TechNL), dr. Rudy Snippe (Lector Sociale Innovatie aan de Hogeschool Utrecht), drs. Alize De Snoo (Senior Adviseur Ondernemersondersteuning van de van de Kamer van Koophandel Rotterdam) en Carlo Eggermont, vice-president operations Van Beest BV. 

Efficiënter
Onderzoeken geven aan dat er de komende jaren kansen liggen in de (maritieme) maakindustrie voor economische groei en werkgelegenheid. Technologische en sociale innovaties leiden tot nieuwe en verbeterde producten en maken het mogelijk om productieprocessen efficiënter in te richten. Dat is een reden voor bedrijven om hun bestaande business modellen nog eens tegen het licht te houden, met name ook waar (delen van) de productie in het buitenland zijn gevestigd of worden ingekocht.

Geen business case
Waar ‘offshoring’ naar en inkoop in ‘lagelonenlanden’ in met name Azië en Oost‐Europa een jaar of tien geleden voor veel bedrijven nog een logische keuze was, merken steeds meer bedrijven dat de business case nu heel anders uitpakt. Volgens prof. dr. Wilthagen past reshoring binnen een nieuwe fase van mondialisering, waarin afwegingen die eerder zijn gemaakt minder vanzelfsprekend zijn. “Veel bedrijven halen werk terug uit lagelonenlanden, omdat ze er simpelweg geen business case meer hebben.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld