INGEZONDEN: Jeyantha en het leven in Litouwen

Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen: Ik mis het Nederlandse weer.

Waar onze winters nat, koud en ellendig zijn, is het nog steeds beter dan temperaturen van -17 en 20 cm sneeuw. De winter duurt ook korter in Nederland. Terwijl ik nog in mijn dikke winterjas liep, zaten mijn ouders in de tuin lekker van het zonnetje te genieten.

Maar stiekem, als ik er goed over nadenk, mis ik meer dan alleen het weer. Hagelslag, Calvè pindakaas, en natuurlijk goede 40+ kaas.

Wat ik ook mistte, was de verkiezing in Nederland. De spanning er van. In Vilnius werd er veel gesproken over de verkiezingen in Nederland. We zijn het voorbeeld voor hun in veel opzichten, maar niet in politiek.

In Litouwen zijn ze namelijk erg gedreven om zich te verzetten en ze hebben drie Onafhankelijkheidsdagen om dat te bewijzen. Ze snappen dan ook absoluut niet dat iemand zo totalitair en knettergek als Geert Wilders in de peilingen zoveel stemmen kreeg. Ze vonden het eng. Ze snappen niet dat wij, het Nederlandse volk, na zoveel oorlogen en conflicten met zo’n engerd in zee willen.

En ze hebben gelijk. Het is eng. Eigenlijk is het bizar dat we in Nederland, met onze rijke geschiedenis, het toelaten dat iemand met zulke misselijkmakende ideeën mensen ophitst. Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting, maar haat zaaien zou hier niet onder moeten vallen.

Verschillende Litouwse medestudenten vertelde me dat ze het bijzonder vinden dat er plek is voor iemand als Geert Wilders in de Nederlandse politiek. Wij zijn tenslotte het land van de vrijheden en tolerantie. Het land dat als eerste homohuwelijk legaliseerde. Een van de eerste landen waar wiet werd gedoogd.

De laatste vraag is altijd ‘’hoe heeft het dan zo ver kunnen komen?’’

En dan sta ik met mijn mond vol tanden.

#kominverzettegenhaat

Jeyantha Kathiravelu was burgerraadslid voor de Partij van de Arbeid. (PvdA). Dat deed ze met veel liefde voor haar dorp: Sliedrecht. Yeyantha is nu fulltime student. Ze studeert International Communication & Media in Utrecht. Vanwege haar opleiding, moest ze verplicht internationale ervaring opdoen. De komende paar maanden schrijft ze onregelmatig op Sliedrecht24 over haar tijdelijke leven in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en vooral over van alles waar ze zich over verbaast. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Jeyantha Kathiravelu schrijft haar verhaal op verzoek van de redactie van Sliedrecht24.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld