INGEZONDEN BRIEF: Zondagsrust

Verkiezingstijd. Een tijd van opportunisme, gelegenheidsargumenten en drukte op social media. Zo ook over het thema wat ons dorp het meest splijt: de zondagsrust. In ons verkiezingsprogramma staat daarover het volgende:

“Wij willen dat overal in de gemeente evenementen op zondag open mogen zijn. Dat geldt ook voor de winkels, de kermis en de Woeste Weide.”

Zondag in Sliedrecht. Dit is winkelpromenade Kerkbuurt-Oost. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voor zover het niet duidelijk is, er staat: MOGEN. En er staat niet alleen winkels, maar ook: evenementen. Voor wie zich afvraagt wat de Woeste Weide er toe doet: die is wel open op zondag, maar er is niemand om het water in de speeltuin aan te zetten, want zondag. Terwijl er genoeg vrijwilligers zijn die bij ons hebben aangegeven dat best te willen doen.

Twee regels in ons programma; niet meer en niet minder. Over evenementen en winkels. Ingegeven door bijvoorbeeld de aanscherping van de APV op het gebied van de activiteiten op zondag. Hierdoor raakte ProSliedrecht, na 40 jaar eindelijk aan het roer, in de afgelopen periode zijn eigen zondagsbrunch voor het raadhuis kwijt. Iets wat tijdens de behandeling van de APV in de raad nog niet bij de fractie van ProSliedrecht was doorgedrongen. In het pak genaaid zullen we maar zeggen. En dan het gedoe over de Turkse winkel op de Thorbeckelaan. Op zondag open, wat een schandaal. De hypocrisie ten top, want wie ging er vroeger niet buiten de officiële winkeltijden bij vrouwtje Brand om een pak melk? En wat mij ook ter ore kwam: bij een bekende Sliedrechtse vleeshandelaar kun je kennelijk gewoon op Eerste Kerstdag achterom je vlees halen.

Ik vroeg ooit een heel bekende (import) Sliedrechter wat hij van ons dorp vond en hij zei: het is net Rotterdam, maar dan van 30 jaar geleden. En dat is nou precies het punt. Wij gaan niet met onze tijd mee, zeker niet in de politiek. Vroeger was alles beter, hoort u sommige politici zeggen. Dat is natuurlijk je reinste onzin. Vroeger ging je dood aan de mazelen. Tijden veranderen en gelukkig maar.

Ook in confessionele kringen doet de moderne tijd zijn intrede. Was Sinterklaas vieren 30 jaar geleden daar nog een ticket naar de hel, tegenwoordig wordt ook aan de confessionele zijde van de politieke tafel met de wenkbrauwen gefronst als er op 5 december moet worden vergaderd. Ook staan de tv’s daar tegenwoordig niet meer op zolder of in een kast en heeft het internet zijn intrede gedaan. Het gaat niet zo snel als in andere maatschappelijke groepen, maar dat is prima, niet iedereen is even vooruitstrevend en iedereen mag geloven wat hij wil.

Dat mag van de confessionelen ook wel, geloven wat je wilt, maar de bedoeling is wel dat de leefomgeving zich richt naar hun levensovertuiging. Zo moeten we op zondag rusten en tijd aan ons gezin besteden. De confessionelen weten kennelijk beter dan de ongelovige rest van het dorp wat goed voor een mens is, en dus bepalen zij hoe u de zondag in kunt vullen. Gij zult rusten en tijd aan het gezin besteden. Het open doen van je winkel op zondag of het houden van evenementen op zondag doet daar volgens hen afbreuk aan. Kennelijk kun je als je winkelt niet rusten of is een brunch voor het raadhuis of een barbecue onder het viaduct, zoals ik als suggestie voorbij zag komen, niet goed voor je.

Mijn kinderen en ik gaan op zondag regelmatig naar de film. Of we rijden naar Rotterdam, kopen iets lekkers in de Markthal en gaan dan met elkaar koken. Supergezellig. Kwali-tijd zou het CDA zeggen. Ik kan werkelijk niet bedenken wat ik daar verkeerd aan doe, behalve dan dat het niet heel duurzaam is en ik onze lokale ondernemers niet steun. Ben ik aan het consumeren? Ja zeker. Maar doen we dat niet allemaal, ook op zondag?

Aan mensen die roepen dat het toch al te dol wordt met die consumptiedrift en dat het een slechte zaak is als de winkels op zondag open mogen zou ik willen vragen: nog nooit iets besteld op zondag? Geen bol.com of Nespresso-cupjes? Kan toch ook door de week? Of denk je dat ze bij bol.com pas op maandag gaan inpakken? Nog nooit gereisd op zondag, teruggekomen van vakantie, ergens een kop koffie geconsumeerd tijdens een wandeling op de hei of waar dan ook? Mag dat wel, of doe je dat stiekem? Of hebben alleen winkeliers recht op hun zondagsrust en mensen in de horeca of webwinkels niet? En dan voetbal. In de raad worden driftig Ajax en Feyenoord vetes uitgevochten, maar die bal rolt wel op zondag! En dus is ook Van Bronckhorst, hoewel goed betaald, op zondag niet bij zijn gezin. Voor ons vermaak. Of is dat anders? Lijkt me niet.

Laten we ophouden met dat hypocriete gedoe en gun elkaar wat. Niemand heeft de wijsheid in pacht en iedereen is anders. Als je op zondag om het orgel wilt zingen, is dat prima, maar wil je een Turks brood halen, dan moet dat ook kunnen. En als de winkelier niet open wil, omdat hij naar Feyenoord wil met zijn zoon, dan is dat ook best. Wil hij wel op zondag open maar op maandag dicht, waarom niet? Stop de betutteling en laat een ieder voor zich bepalen hoe hij of zij de zondag invult. Anders kunnen we die te bouwen huizen net zo goed laten, want wil niemand hier wonen en vlucht de rest vanzelf weg.

Jennifer Lanser
Kieslijst PvdA, nr. 6

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

8 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Zondagsrust”

  1. Oef. Ik lees dit nu pas. Hoe zie dit achteraf Jennifer, na de verkiezingen? Is de stem op PvdA weggegeven?

  2. Ook ik ben wel voor de zondagsrust,maar wat mij stoort is dat geloop van kerkgangers en dat klok gelui.
    Als mensen die heel de week op zondag uit willen slapen {Zondag rust} en wakker worden van al dat klok gelui en dat geloop.
    Dan is mijn vraag wie verstoort dan de zondagrust juist de kerk met al dat geloop van die kerkganges en klok gelui
    Ga eens normaal doen kijk thuis naar de TV en dan zie je en hoor je hetzelfde als in de kerk,en ook wij hebben onze rust.

  3. Het idee dat het afschaffen van geloven leidt tot minder oorlogen is een teken van weinig kennis van de wereldgeschiedenis. De grootste moordenaars waren juist zij die het geloof wilden uitroeien. Ik noem de namen van Hitler, Stalin en Mao. In Noord-Korea hebben ze officieel geen geloof toegestaan, misschien daar eens gaan kijken hoe fijn het is om in zo’n land te wonen.

    Voor de beheerder: dit is inderdaad een reactie op een reactie, maar dit kan niet onweersproken blijven.

  4. Wat een gezeur toch ieders keer, schaf al die geloven af.
    Geen gezeik, geen oorlogen meer etc.
    Vrijheid, blijheid!

  5. “Dat mag van de confessionelen ook wel, geloven wat je wilt, maar de bedoeling is wel dat de leefomgeving zich richt naar hun levensovertuiging. Zo moeten we op zondag rusten en tijd aan ons gezin besteden. De confessionelen weten kennelijk beter dan de ongelovige rest van het dorp wat goed voor een mens is, en dus bepalen zij hoe u de zondag in kunt vullen. Gij zult rusten en tijd aan het gezin besteden.”Tot zover mevrouw Lanser.
    Het gaat echter bij “de confessionelen”(in ons dorp denken daarbij velen nu juist niet aan de SGP/CU als ze die term lezen) niet om HUN levensovertuiging. Zij hebben die overtuiging niet vastgesteld, niet bedacht. Zij leven vanuit een normatieve overtuiging, die hen gegeven is: De Bijbel. Zij leggen die overtuiging niet dwingend op, zij zien de konsekwenties, ook voor de zondag, als een gevolg van de norm, die hen (en ons allen!) gegeven is. Dat is iets anders, dan dat een groep mensen iets bedenkt en dat aan anderen op legt! “De confessionelen”zoeken niet de rust, het goede voor zichzelf alleen maar voor de hele samenleving. Het is geen pesterij, geen vasthouden aan achterhaalde tradities en geboden.
    Socialisten, communisten enz. trachten het leven vorm te geven voor zichzelf en de wereld waarin zij leven vanuit hun overtuiging, die zij normatief achten. Is dat anders, dan wat “confessionelen”doen?
    Daarmee krijgt het debat over de zondagssluiting en de zondagsviering een andere, mede-menselijke(!) dimensie. Dan heeft het niets met achterhaalde dogma’s te maken of met er plezier in hebben, dat je ander niets gunt. Men zoekt het goede voor de samenleving.
    En als u het anders wilt: dat kan! Zorg voor een verkiezingsuitslag, die dat mogelijk maakt. Zodat de meerderheid, waarmee u nu zo’n moeite hebt, een minderheid wordt.
    Een minderheid, die heus wel beseft, dat ze een verloren achterhoedegevecht voert over de zondagsrust. Maar die desondanks de naaste in Sliedrecht wil dienen.
    Als voluit democratische partij.
    Bekijk het eens van die kant.

  6. Er is heel veel waarop gereageerd kan worden n.a.v. deze column. Veel frustratie lees ik tussen de regels door. In Sliedrecht hechten veel mensen aan de zondag als gemeenschappelijk rustpunt. Eeuwenlang was dit in meer of mindere mate ook “normaal” in ons land. Ook voor de Tweede Wereldoorlog vonden er wel evenementen plaats op zondag (voetbalwedstrijden, demonstraties etc.) Op zondag was in Amsterdam de Joodse buurt het toneel van handel en verkoop. Immers, de zaterdag was daar de rustdag.

    Dat dus de winkels op zondag gesloten willen houden ouderwets is, is dus aantoonbaar onjuist. Hier spelen overtuigingen die gebaseerd zijn op een scheppingsordening. Dit kun je belachelijk vinden en bespotten, maar laten we eens kijken naar samenlevingen waarin is geprobeerd dit ritme van 1 dag rust en 6 dagen werken los te laten. Frankrijk ten tijde van de Franse Revolutie en de communisten in de Sovjet-Unie. Allebei mislukt. Je kunt verder op het internet er wel meer over vinden. Strekking is dat het voor een lichaam goed is om een bepaald vast ritme aan te houden. Iets met drie keer een “R” op rij leerde men ooit.

    De vrijheid blijheid samenleving waar mevrouw Lanser van droomt gaat niet lukken. In de praktijk zal een verdergaande loslating van een gemeenschappelijk rustpunt leiden tot meer versplintering in familierelaties. Wanneer iedereen op een ander moment zijn of haar vrije dag heeft, wanneer kan er dan nog rust zijn in gezinnen? Natuurlijk zijn er beroepen waarbij er sprake is van noodzakelijke arbeid. Denk aan politie, brandweer, ziekenhuispersoneel etc. Uit ervaring weet ikzelf hoe vervelend weekenddiensten zijn wanneer juist dan gezellige familiemomenten plaatsvinden. Dat zal toch bij mevrouw Lanser, zo mag ik hopen, ook het geval zijn. Nu is het al een hele tour om iets te organiseren waar iedereen bij kan zijn en dan ga je als samenleving zoiets vrijwillig opgeven?

    En dan nog even die angst dat mensen hier niet zouden willen komen wonen omdat hier bepaalde winkels gesloten zijn op zondag. Even heel praktisch gesteld (los van de poll die PRO heeft gedaan waaruit bleek dat winkeliers weinig behoefte hebben aan open op zondag)denk ik dat juist het feit dat Sliedrecht de winkels op zondag gesloten houdt mensen aantrekt. Sliedrecht zou zichzelf absoluut geen dienst bewijzen door haar zondagse karakter (heerlijk wandelen, sporten, even geen files, even tijd voor elkaar etc.) los te laten. Koester het juist.
    Sinds er op het Winklerplein diverse pizzaboeren bij zijn gekomen is het daar op zondag sowieso al een stuk drukker. Misschien moet je als niet-gelovige ook gewoon eens tevreden zijn met wat je wel allemaal kunt doen en kopen op zondag in plaats van steeds maar tegen de schenen van je gelovige medebewoner te trappen. Iets met leven en laten leven.

  7. Eindelijk iemand die anno 2018 denkt.
    Zo moeten er meer zijn.
    Al dat schijnheilige gedoe!
    Ga eens een keer met je tijd mee.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld