INGEZONDEN BRIEF: ‘We worden niet gehoord’

Alle stembiljetten worden opengevouwen. Daarna worden ze uitgesplitst op even en oneven lijstnummers, uitgesplitst op partij en tenslotte worden ze uitgesplitst op persoon. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Een van de krantenkoppen bij het zoveelste artikel om uit te leggen, waarom er zo weinig mensen (nog) de moeite nemen te gaan stemmen, luidde: ‘WE WORDEN NIET GEHOORD”.

Een aantal burgemeesters liet weten te willen of te zullen laten onderzoeken waarom mensen niet opkwamen.

Maar hier ligt mijns inziens een mooie taak voor de politiek; meer zelfs – vind ik – dan voor burgemeesters, want die worden niet gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Misschien zou Sliedrecht een proefgemeente kunnen zijn voor de uitvoering van dit idee:

Aan de hand van de lijst met gegevens van alle kiesgerechtigden in ons dorp is het mogelijk om te achterhalen wie er niet is wezen stemmen. Dat het vanwege privacywetgeving niet is toegestaan om de namen en adressen beschikbaar te stellen is een gegeven, maar het is wel mogelijk uit te zoeken in welke straten (of wijkdelen) de meeste kiezers thuisbleven. En als de politieke partijen de moeite zouden willen nemen in deze wijken huis-aan-huis te gaan bellen en met de bewoners gesprekken aan te gaan, dan kan er een beeld ontstaan waarom men niet stemde.

Het is ook weer niet zo, dat elke deurbel door elke partij gevonden moet worden (je moet je niet voorstellen, dat er gasten van 6 politieke partijen komen bellen!). Maar bij het ophalen van informatie voor het profiel van de nieuwe burgemeester, lukte het ook om dat als gezamenlijke raadsfracties te doen.

Het mes snijdt aan meerdere kanten: raadsleden spreken met inwoners en dat levert allerlei informatie op (zeker als ook wordt verteld waarom met niet heeft gestemd); raadsleden komen vaker op straat en in de buurten dan alleen de weken voor de verkiezingen – ik las dat verwijt ook wel – en niet onbelangrijk: bij de inwoners wordt – zeker als er in een commissie of zelfs de raad wordt teruggebracht wat er allemaal is gehoord – de indruk nagelaten dat er echt naar hen wordt geluisterd.

Misschien ontstaat wel het gevoel, van ‘’WE WORDEN GEHOORD”.

Gerrit Venis

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

Plaats een reactie

*=Verplicht veld