INGEZONDEN BRIEF: Vervuilde grond

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Citaat:
“Jawel, alle grond van het Benedenveer is ook vervuild, maar niet erger dan in de rest van Sliedrecht. Alleen die “berg” is nog iets vervuilder, komt boven de PFAS-norm en mag daarom niet verplaatst worden, want je mag geen vuilere grond op minder vervuilde grond storten. Wat dat betreft is die meer vervuilde “PFAS berg” aan de Benedenveer dus eigenlijk het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

Logischerwijs zou je kunnen concluderen, dat de oorzaak van de meer vervuilde grond dus relatief dicht bij de Benedenveer te vinden zou moeten zijn.nVorig jaar mei is de PvdA met een protestactie begonnen om emmertjes vervuilde grond terug te brengen naar de vervuiler in Dordrecht, maar de animo van de Sliedrechtse bevolking om mee te protesteren bleef toen helaas aan de lage kant.

Ik ben niet alleen benieuwd wanneer deze berg weggehaald wordt, maar ook waar die vervuilde grond dan naar toe gaat, want het valt m.i. ook niet uit te sluiten, dat t.z.t. de PFAS normen weer iets verder verruimd worden, zodat daarmee het probleem automatisch “opgelost” wordt. Daar moeten we m.i. wel alert op blijven.”

Einde citaat

Bovenstaand antwoord gaf Joop Keesmaat aan Nena, op het ingezonden stuk van 9 augustus 2020 “Bewoners Benedenveer willen af van berg vervuilde grond”. Vanmorgen stonden we voor de 50e keer voor de poort van Chemours/Dupont en vierden dit lustrum in aanwezig van twee mediagroepen en naast Johan Lavooi die ons wederom verraste met zijn aanwezigheid. En stortten wij, Ton Schippers , Karel Thieme en ondergetekende weer de inmiddels mondiaal bekende vervuilde grond en het vervuilde drinkwater.

Schoot opeens de gedachte aan het probleem van de bewoners aan het Benedenveer door ons heen en dat wij ze heel eenvoudig een pasklare oplossing kunnen bieden. U hoeft er zelfs niet ver voor weg te gaan want op loopafstand ligt de vervuilde grond, en op fietsafstand Chemours/Dupont. Ik heb het even voor u berekend.

Als u volgende week zaterdagmorgen om 10.30 uur vertrekt (mag natuurlijk ook andere (zater) dagen) vanaf het Baanhoekstation met een emmer grond “van uw berg” achter op de fiets en u rijdt via de spoorbrug met een snelheid van gemiddeld 15 km/h dan heeft u slechts 12 minuten nodig om de afstand van 3100 meter te overbruggen.

U bezorgt de vervuiler zijn eigen product terug waar u niet om hebt gevraagd, u reduceert de berg vervuilde grond sneller als u met meerdere komt, u werkt tegelijk aan uw conditie en helpt Sliedrecht/ons ( Stichting Gezondheid vóór Alles) een handje om de boel weer verder op te schonen… Dit is nu nog eens een WIN WIN situatie!

En denk er dan gelijk ook aan dat er heel wat meer plaatsen dichtbij en ver weg zijn die last hebben van vervuilde grond en water. Steun daarom onze acties die iedere zaterdag wordt gehouden, en help op uw manier. Kijk ook volgende week in uw brievenbus waarin u mogelijk een brief van ons zult aantreffen die zal worden rondgedeeld…

Graag zien wij uw response!

Stichting Gezondheid vóór Alles i.o.
Kees van der Hel

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

Plaats een reactie

*=Verplicht veld