INGEZONDEN BRIEF: Verdichting of bouwen

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Verdichting of bouwen in het park. Wat zijn de verschillen burgemeester?

Een dag later en vele prive berichten en appjes verder heb ik toch maar besloten mijn brief die ik zou inspreken in te sturen.

Zoals u weet mocht ik het niet verder voorlezen van de burgemeester. Het zou niet over het juiste onderwerp van de avond zijn gegaan.

Vooraf aan het inspreken werd ik ook al intimiderend toegesproken dat het over verdichting moest gaan. Heb toen nog snel in mijn brief met pen aangepast dat waar bouwen stond er verdichting van te maken. Helaas werd ik al onderbroken, is niet aan bod gekomen.

Zoals u weet ging de vergadering ongestoord zonder schorsing verder alsof het de normaalste zaak van de wereld is om vrijheid van meningsuiting te beperken.
Of u nu voor of tegen bent, dat maakt mij niet uit. De discussies zijn belangrijk in een democratisch land. En ik ben heel verheugd dat er nu eindelijk discussies zijn in Sliedrecht.
Met een mening voor iedereen die dit maar wil, over Park, Zwembad, Noord Zuid verbinding , Middeldiepstraat en nu ook nog watertorenterrein.

Alles wat in mijn brief staat gaat over verdichting of bebouwing in het Willem Dreespark te Sliedrecht.

Ik hou van groen en van de natuur, de natuur is duur, zeker in een vervuild pfas dorp als Sliedrecht, met uitstoot A15 en Rivier.

Ik kom graag in het park sinds de Corona tijd en ik zal er blijven komen.

Naast het feit dat ik mijn brief openbaar wil laten lezen, wil ik ook vragen aan mevrouw Marchesini directeur van Tablis Wonen om inwoners te helpen het park te behouden.

Ik heb begrepen dat u per 1 januari 2024 uw functie neerlegt. Een mooier afscheidscadeau dan park park laten kan ik mij voor de Sliedrechters niet voorstellen.
Niet wetende waar u zelf woont, zult u toch begrijpen dat er in 2023 met alle problematiek in Sliedrecht en Nederland, bouwen in onze echte groene long een ondenkbaar plan is.

Ik weet niet wie het plan verzonnen heeft maar ik weet wel dat u het met de Gemeente Sliedrecht kunt oplossen.

Mijn inspreektekst dan…

Ik ben hier omdat er nog steeds veel niet goed gaat omtrent burgerparticipatie en informatie Willem Dreespark. Ik spreek namens actie groep Dreespark Sliedrecht helaas is Ab er vanavond niet bij ivm griep, beterschap Ab, ik weet dat je kijkt.

Inmiddels meer dan 1200 handtekeningen online en deur aan deur tegen de bouw van huurwoningen door Tablis op Parkgrond .

Helaas durven omwonende of verder weg wonende inwoners niet in te spreken, heb het meerdere keren gevraagd. Maar blijkbaar is er een angst voor inspreken. Ik vind het jammer. Er is 2 weken geleden een nietszeggende brief bezorgt door de gemeente, uiteraard veel te laat voor burgerparticipatie, dit had 4 maanden eerder moeten gebeuren voordat er een overeenkomst getekend was met Tablis

De gemeente stuurt, Er wordt gewerkt aan informatie en participatieavonden. Er is nog geen datum.

Er komt een zeer drukke tijd aan voor inwoners met veel gezelligheid rondom kerstmis en sinterklaas. Inwoners hebben ruim 4 weken van te voren een datum nodig om vrij te kunnen nemen of een oppas te regelen. De grote groene Long die het Dreespark is gaat heel Sliedrecht aan. Maar helaas hangt er bij de Fysio met praktijk in het park een ernstig bouwplan zonder parkeergarage, dat Henk Ten Brinke al een aantal keren uitvoerig aan u heeft laten zien.

Laten we duidelijk zijn onze actiegroep is tegen enige vorm van bouw op parkgrond, dus ook geen parkeerplek of fietsenstalling. Bouwen kan steen op steen met passende hoogte. Bouwen in een groene long, waarom, omdat het kabinet in Den Haag megafouten heeft gemaakt. Er is een huizentekort, een huis is een grondrecht, dit beleid is jarenlang door de politiek verkwanseld.

Door verzorgingshuizen te sluiten; veel mensen scheiden; en er zijn nog meer duidelijke andere redenen waarom er een huizentekort is. En nu is er opeens wel nieuws over het Watertorenterrein. Brieven die op zondag in de brievenbus vallen. Binnenkort informatieavond hier in de Lockhorst. Vreemd wat er was geen nieuws, het lag stil etc etc

Gelukkig heeft de Noord Zuid verbinding vertraging opgelopen, daar ben ik en heel veel inwoners zeer verheugd over, het voelt als een eerste overwinning, maar ik spring nog geen gat in de lucht. Vandaag was het druk op de Sportlaan, fijn want daar woont niemand! Dan heb je maar geduld je komt vanzelf thuis. Eerst maar eens zien dat jullie hier op deze plek, dus zelf, informatieavonden gaan organiseren zonder dat ik weer op elke trommel moet slaan om de zaal geheel gevuld te krijgen. Dus niet 10 dagen van te voren een briefje sturen, die 20 inwoners krijgen. En ga deze informatieavonden LIVE uitzenden zoals deze vergadering met notulen

De Lockhorst die gesloopt gaat worden en niet meer terug wordt gegeven of geplaatst door de gemeente, waar ga je in de toekomst informatieavonden of raadsvergaderingen organiseren, kan iemand dit vertellen.

Afgelopen week was er opeens een nieuwe blije motie, je mag vaker komen inspreken over 1 onderwerp. Ik raad jullie iets anders aan, doe 7 tot 10 minuten voor een inspreker, je gaat hier namelijk echt niet voor je grote lol staan. De gehele raad en wethouders krijgen oeverloos de tijd om standpunten en visies zonder eierwekker ernaast op te lepelen. En insprekers worden onder druk en stress gezet. Hoeveel insprekers zijn hier in 2023 eigenlijk geweest, die informatie zou ik graag ontvangen. Ik heb voor deze inspreek motie dus nog geen sprong in de lucht gemaakt, er wil bijna niemand inspreken, inwoners schrijven mij, doe jij het weer, ik durf niet, ik mag niet, weet niet wat ik moet zeggen, ik doe zaken met die en die, etc etc. Dus extra inspreek momenten die zijn niet nodig.

Het is toch elke keer de grote Henk en Simone show. Het is niet de hobby van Henk en van mij om hier weer te staan, zeker niet. We zijn liever thuis. Als je dan ook nog hoort van betrokken inwoners dat er achter de rug om van insprekers negatief door sommige raadsleden over ze gesproken wordt dat de ene inspreker het beter doet dan de ander, alsof het een 5 minuten wedstrijd is. Of bij de uitgang van de Lockhorst door Raadsleden tussen inwoners dat insprekers van alles roepen maar niet met oplossingen komen, als we niet wakker waren geweest dan stonden de Tablis woontorens al in het park. En werd de grond al omgespit bij de korfbal.

Je bent gekozen door inwoners om het juiste te doen, daar leg je toch een eed voor af, Burgerparticipatie en overleg is het juiste doen. Vergeet dit niet! Inwoners krijgen geen antwoorden op brieven, worden ze eigenlijk wel gelezen¬, of direct uit de mailbox verwijderd of in de prullenbak gegooid Dan is er blijkbaar ook nog geklaag uit de raad dat er protesten zijn waarbij je zogezegd niet aan het woord komt, onzin

Wie de microfoon wil bij een protest kan de microfoon vragen, jullie waren er bijna allemaal bij zaterdag 28 oktober, jammer genoeg sommige partijen onder vertegenwoordigd.. Iedereen kon en mocht vragen stellen. Wat is een oplossing, nou meer en snel nu Informatieavonden, duidelijke communicatie met Sliedrecht 24 en Kompas, alle inwoners op de hoogte houden, alle huizen post bezorgen! Niet op willekeur. Nino Vleugel woont zowat in het park, heeft geen brief ontvangen. Hoe kan dit, wordt degene die de brieven bezorgt gecontroleerd, waarom gebeurt dit niet aangetekend. Er is zoveel aan de hand wat beter kan, als we vooruitzien.

Maar nee nu willen jullie bouwen in het park, een plek waar je tot rust komt, een plek die onze lucht filtert. Die grote oude bomen die kun je niet verplaatsen zonder dat ze dood gaan. Groot deel Weresteijn geen brief, Waalstraat inwoners geen brief, Deltalaan geen brief, was de inkt weer op. Ga dit oplossen voor je besluiten hebt genomen zonder je inwoners en ook het ASVZ hierbij te betrekken, die hebben ook meegedaan aan onze online handtekeningen actie. Willen ook het park behouden ze komen er graag.

Ook bij het AZC zorg ervoor dat het een groene plek wordt met bomen en bloemen. Zodat je minder kansen krijgt op ellende. Sliedrecht heeft al Julius en ASVZ, maak het groener, maak Sliedrecht leefbaarder voor alle inwoners.

Voordat je het weet is het in jouw achtertuin.
Verdichting komt overal, onderschat al deze verstrekkende plannen van Gemeente Sliedrecht niet.

Wethouders vertrekken in 2026, burgemeester gaat elders wonen.

Tot de volgende keer hopelijk tijdens een gesprek op een informatie/ discussie avond om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar aan te kijken en de hand te reiken. Laten we hier in het midden van de Lockhorst met oplossingen komen die Sliedrecht Gezond, Groen en Gezelliger maken.

Dankuwel voorzitter

Bijlage Dan nog het volgende Allerlei onderzoeken tonen aan dat een groene omgeving ons gelukkiger en gezonder maakt. Groen vermindert stress, stimuleert ontmoetingen tussen mensen en zorgt voor gevarieerder spel voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in groene wijken 15% minder last hebben van overgewicht. Ook blijkt dat hoe groener de woonomgeving hoe minder ADHD medicatie en antidepressiva worden gebruikt. Ook kan groen een rol spelen bij het verminderen van eenzaamheid die kan onstaan in een verdicht dorp. Een internationaal onderzoek laat zien dat gevoelens van overbevolking de eenzaamheid met gemiddeld 39 procent deden toenemen. Maar wanneer mensen bomen of lucht konden zien, vogels konden horen, daalde de eenzaamheid.

Simone de Groot

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

11 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Verdichting of bouwen”

 1. Als de gemeente nu is begint met bouwen op het winklerplein en kerkbuurt, dus mooie winkels, gezellige kroegen zodat het weer wat bruisend wordt.
  Boven de winkels gewoon leuke huurappartementen voor de Sliedrechtse jeugd, de meeste wonen graag in het centrum waar het levendig is.
  Dan is de woningnood voor Sliedrechtse woningzoekende gewoon opgelost, niemand hoeft dan meer te zeuren.
  De verdeelsleutel van woonkeus gooien we gewoon in de rivier.
  Want voor wie moeten wij al die woningen eigenlijk bouwen???

 2. Jeanette,

  Dordrecht wil probleem gevallen naar Sliedrecht.
  Dat denk ik ook.
  Dus minder woningen voor Sliedrechtse kinderen, heel erg!

 3. Hoi simone

  Als sliedrechtse jongeren in noord moeten gaan wonen hoop ik voor hen dat de noord zuid verbinding er komt

 4. Na de,sloop van de Roerdomstraat, de woningen, blijft het dan een braak liggend terrein?

  Ik vraag het voor een vriend.

  MVG Klaas

  Ps demografie is een onderschatte studie

 5. Beste Marcel

  De woningen moeten jongeren of ouders gaan eisen in Sliedrecht Noord. Niet straks maar nu.

  Vwb park dat worden geen jongeren woningen. En nee met dit weer ga je niet voor je lol in park wandelen.

  Tablis gaat slopen. De bewoners verhuizen naar park Maaslaan locatie. Dus daar gaan nieuwe inschrijvingen nooit wonen.

  Jongeren schrijf jezelf wel in!!

  Ik weet van vriendin die in Dordrecht bij woonkeus werkt dat er veel worden doorverwezen naar Sliedrecht.

  Eis van gemeente Sliedrechters eerst!

  Website woonkeus / Tablis
  Voorrangskenmerken
  Wij sorteren de kandidaten die op deze woning reageren op basis van de volgende kenmerken.
  Voorrang herstructureringskandidaten
  Voorrang urgenten
  Gecorrigeerde inschrijfdatum vervallen woonduurpunten

  Sliedrecht is een mooie en gezellige plaats in Zuid-Holland met bijna 26.000 inwoners. Sliedrecht ligt aan de rivier de Beneden Merwede en is een van de Drechtsteden-gemeenten. In Sliedrecht is het plezierig wonen: uit de drukte van de stad maar wel met alle voorzieningen die het wonen plezierig maken. In de diverse winkelcentra kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen. Er zijn verschillende supermarkten en ook de bakker, slager, drogist en groenteman zijn aanwezig. Daarnaast kunt u ook winkelen in het centrum van Sliedrecht. Sliedrecht heeft ook een woonboulevard met een groot aantal woonwinkels. Wat betreft recreatie is Sliedrecht een plaats waar veel te doen is. Er is een groot aantal sportclubs, een kinderboerderij en tal van grote en kleinere speelplaatsen voor jonge en wat oudere kinderen. Er is een binnen- en buitenzwembad en het ontbreekt niet aan café’s, restaurants en uitgaansgelegenheden. Er zijn verschillende kerkgenootschappen, basisscholen, een middelbare vmbo-school en kinderopvang. Ook voor verschillende medische voorzieningen kunt u in Sliedrecht terecht (apotheek, huisartsen, tandartsen, fysiotherapie enz.). Als u een keer naar Dordrecht, Rotterdam, Gorinchem of verder wilt, dan kunt u de trein of bus nemen. In Sliedrecht zijn twee treinstations en een busstation. Ook kunt u gebruik maken van de waterbus. Er zijn ook verschillende wijken in Sliedrecht waar uiteenlopende woningen zijn. Tablis Wonen verhuurt veel verschillende woningtypen in alle wijken van Sliedrecht.

 6. Was het maar waar dat de huizen naar de jongere Sliedrechtse mensen gingen. 60 % wordt verhuurd aan buiten Sliedrecht.
  Er zijn echt leuke woonconcepten te verzinnen in de bestaande bouw zodat de jongere ook aan de beurt komen. Met een huur wat te betalen is zodat ze verder iets op kunnen bouwen. Maar nee…zo mag het helaas niet werken. Er wordt gekozen van buitenaf zodat geboren en getogen Sliedrechters aan de kant blijven staan.
  Natuurlijk komen er ook hele leuke mensen in Sliedrecht wonen, geen kwaad woord hierover. Maar de overlastgevallen gaan ten alle tijden voor. Dordrecht moet ze kwijt. Bouwen alleen helpt de Sliedrechtse jongeren echt niet alleen.

 7. Gisteren weer wezen kijken bij het park.
  Twee die hun hond uitlieten.
  Kinderen die ook op zichzelf willen daar is geen plek voor in Sliedrecht.
  Geboren en getogen.
  Woningbouw wordt tegengehouden door mensen, die alleen aan zichzelf denken (als ik maar goed zit).

 8. Dankjewel Simone de Groot.
  Ik begrijp je vraag aan mevr. Marchesini van Tablis Wonen. Maar helaas is de cultuur bij Tablis Wonen hetzelfde als bij de gemeente. Ze willen zogenaamd “betrokkenheid” maar een andere mening of visie tolereren ze niet. Aan Tablis Wonen, de raadsleden, wethouders en burgemeester zou ik het volgende willen vragen;
  Het is nu al niet onder controle, hoe denkt u het aan te kunnen met zoveel huizen erbij??
  Het verduurzamen is al niet overal gelukt, de leefbaarheid is op plaatsen ver onder de maat. Hoe denkt u dit allemaal aan te kunnen? Of bent u dan toch al weg om het op te lossen?

  Betrokkene inwoners gaan uit van samenwerking. Helaas draait het veel uit op tegenwerking.

 9. Goed gedaan Simone, bedankt voor al je inzet om Sliedrecht te behouden met het weinige groen dat er nog over is….Het is werkelijk schandalig dat mensen van buitenaf zoals Jan de vries ( notabene ooit directeur van Mee Nederland ! ) en Liesbeth Marchesini van Tablis wonen er een sport van maken om Sliedrecht onleefbaar te maken net voor ze weer ergens anders in het pluche gaan zitten….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld