INGEZONDEN BRIEF: Traditie en verdeeldheid: burgers Help!

Wat hebben we toch een moeite met tradities? Het lijkt wel of dat evenveel mensen tegen als voor onze tradities zijn! Nooit eens lekker 10% voor en 90% tegen.

Als voorbeeld het oplaten van ballonnen. Moet dit helemaal verdwijnen tijdens feestdagen als Koningsdag? Een krant hield een tijdje terug een poll: 53% tegen en 47% tegen. Hoezo verdeeld? In allerijl werd naar alternatieven gezocht. De gemeente Zoetermeer bedacht een bellenblaaswedstrijd en stoelendans! Voor de tieners uit ons dorp: geen helium of lachgas gebruiken bij het bellenblazen dan, hè?

Is dit echt een probleem en moet Sliedrecht de ballonnen in de ban doen? De “Stichting De Noordzee” berekende dat op elke honderd meter strand gemiddeld twaalf ballonnen liggen.. Nee, niet allemaal uit Sliedrecht natuurlijk! Maar wel een ware “ ballon-tsunami” dus. Inmiddels zijn er biologisch afbreekbare ballonnen maar Sliedrecht moet het al sinds 2016 zonder ballonnen doen.

Dan de Sliedrechtse Kermis: Al heel lang een traditie en punt van discussie:  op 1 mei 1876 besluit de Sliedrechtse kerkenraad een ‘rekest’ aan de gemeenteraad te zenden om “afschaffing der kermis wegens ongeregeldheden”. Dat valt nu reuze mee, het zijn vooral de commerciële belangen die er voor zorgden dat voortaan het vertier in de uiterste hoek van het dorp, op een sfeervolle parkeerplaats plaats vinden. Tussen misschien wel drukste snelweg van Nederland en driedubbele spoorlijn lekker touwtje trekken. Eerlijk is eerlijk – toen men zag dat dit geen oplossing was mocht de kermis in 2015 weer “gehalveerd” terug naar het centrum. De liefhebbers botsen en Balle-gooiden er op los en geen gemor bij het winkelend publiek.

Nu hebben we toch alle tradities gehad? Nee hoor, nog eentje! Bevrijdingsdag en de traditie van professioneel vuurwerk afsteken. Geen knallen en fraaie effecten (die je bijna vanaf elke Sliedrechtse zolder kon zien) maar een lasershow. Is er ooit onderzoek gedaan naar hoe vogels reageren op deze nogal extreme belichting van hun habitat aan de overkant? Vogels praten niet maar zullen zich zeker niet identificeren met de laatste episode van StarWars.

Tot slot: als klap op de vuurpijl…

Deze week opende Het Kompas met het volgende verzoek van onze burgemeester: “De gemeente Sliedrecht en inwoners moeten een goed gesprek met elkaar voeren over vuurwerk.” De aanpak van vuurwerkoverlast is een ingewikkeld vraagstuk. Vuurwerk geeft veel overlast en er wordt veel over gemopperd. Daarom wil ik nu met de samenleving in gesprek.”

Van Hemmen heeft de afgelopen jaren een paar ogenschijnlijk redelijk goede ideeën gelanceerd: Een vuurwerk detectie systeem (“Met dit systeem hebben we elk rotje in het snotje.”), een persoonlijke brief naar onze jeugd en te laten onderzoeken of hij rond de jaarwisseling preventief kon laten fouilleren en tenslotte volop aan de bak via Social Media. Hulde, de gemeente laat zien dat het serieus is!

Vuurwerk is een traditie, waar legaal, consumentenvuurwerk bij hoort. Helaas is deze traditie is aan het ontsporen door toenemend illegaal vuurwerken en het steeds vroeger in het jaar afsteken. Mens en dier zullen die enkele oudejaarsavond vanaf 18:00 te maken krijgen met overlast, oliebollen en ongewenst zoenen – zoals we vanaf de 18e eeuw gewend zijn.

 De illegale, zware knallers liggen niet gewoon bij de Intratuin maar worden in grotere hoeveelheden via Polen, Duitsland en België geïmporteerd. Steekproefsgewijs fysieke controle bij de grens is dus een optie.  Om de handel via het Internet te lijf te gaan is het “Politie Vuurwerk Internetteam” opgericht. Dit team werkt samen met alle politie-eenheden in Nederland, Instagram/Facebook, Internetproviders,  Meld Misdaad Anoniem,   betalingsorganisaties en postpakketbedrijven. Dit werkt – zo werden onlangs 900 Instagram accounts geblokkeerd.

Ook dit jaar zal het OM weer snelrecht toepassen op mensen die de jaarwisseling verstoren. Omdat Oud en Nieuw als een evenement wordt beschouwd, zullen straffen tot 75 procent hoger uitvallen dan normaal. Behalve straffen zullen de aanklagers ook vragen om maatregelen voor het komend jaar, zoals een gebiedsverbod of huisarrest tijdens Oud en Nieuw. Ook wordt een meldplicht overwogen voor mensen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk, Een rigoureus middel maar de bevoegdheid ligt wel bij de burgemeesters. Doen Bram!

Ruim zestig procent van de bevolking wil een verbod op consumentenvuurwerk, blijkt voor het tweede jaar op rij uit verscheidene peilingen.

Hoe verdeeld kunnen we echter zijn: Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland erkent de traditie van Nederlanders om zelf massaal vuurwerk af te steken met Oud & Nieuw inmiddels als cultureel erfgoed!

Ik hou me maar vast aan de kernzin uit het betoog van Bram van Hemmen: “De gemeente en inwoners moeten een goed gesprek met elkaar voeren”. Dus praten en niet alleen klagen! Vergeet niet dat de Zwarte Piet discussie ook weer van start gaat!

P.S.

  1. Dit is een opiniestuk – geen feitelijke of wetenschappelijke informatie
  2. Inderdaad, ik heb me ook wel eens schuldig gemaakt aan illegaal vuurwerk. Sorry!

Theo Redelijkheid

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Traditie en verdeeldheid: burgers Help!”

  1. Mooi stuksie buur ????….en zoals gezegd: je maakt mij niet wijs dat die ‘onderzochte’ percentages kloppen. Meestal is het maar 10% max die extreem voor of extreem tegen is. Het ligt er vooral aan hoe de vraag wordt gesteld. Voorbeeld: ben je voor ballonnen en een paar minuten jolijt…of tegen en vind je milieu belangrijker. Al die extreme gekkies (hup, alles over ene kam) die heul voor of heul tegen iets zijn, krijgen via social media een podium. De normale mensch (hup, over dien andere kam) denkt: zeur niet, leef vooral en als er niets extreems gebeurt…maak er dan niets extreems van ook. Leve de ballonnen, leve de zwarte pieten, leve de kermis int centrum, leve t (normale) vuurwerk.

  2. Ja S. de Vos, de kermis is eigenlijk ‘Kerk-mis’, bij de ingebruikname van een kerk werd er een speciale mis gevierd en dat werd dan rondom de kerk verder gevierd met allerlei vertier. Spellen, wedstrijden, lekkernijen etc. De oudste kerk in Sliedrecht is de Grote Kerk bovenaan de Stationsweg. Nu is het een hervormde kerk maar de eerste kerk die daar stond was een katholieke kerk gewijd aan Petrus. Om precies te zijn Sint Pieter in Banden, zijn feest werd gevierd in augustus. Dus de kermis was er vroeger ook al, maar dan wel in de eerste week van augustus. Zo werd dus eigenlijk de ‘verjaardag’ van de kerk gevierd. Dat de oude traditie van kermis in augustus weer ingevoerd zal worden is waarschijnlijk geen haalbare kaart, dan is het immers zomervakantie en zijn er mensen op vakantie in andere plaatsen.

  3. Ik ga het hele verhaal niet opblazen. Daarvoor beidt het te veel interessante aanknopingspunten. Maar dat stukje over afbreekbare ballonnen bleef wel even hangen.
    Bananenschillen, zo las ik ergens, doen er twee tot zes maanden over voor ze zijn verteerd en sinaasappelschillen twee jaar. Het is natuurlijk leuk dat er afbreekbare ballonnen bestaan. Maar als ze binnen de termijn waarin ze verteren al door welk dier dan ook worden opgegeten, schiet je met het “afbreken” niet zoveel op.

  4. Ik ben niet tegen het vuurwerk. Vond het vroeger ook leuk om het af te steken.
    En dan heb ik het over het vuurwerk bij bijv intratuin ed.
    De rest is niet voor niets illegaal

Plaats een reactie

*=Verplicht veld