INGEZONDEN BRIEF: ‘Stop pfas, stop Chemours’

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Al jaren maken wij, omwonenden van de fabriek van Chemours (voorheen Dupont) te Dordrecht, ons grote zorgen over de verontreiniging – ja, vergiftiging – met onder meer PFAS van onze bodem, onze lucht en ons (drink)water. En terecht, zo is inmiddels gebleken. Al jaren horen we over de slechte gezondheid van oud-medewerkers van de fabriek en zien we in Sliedrecht een bovenmatig aantal dodelijke kankerslachtoffers.

Uit onderzoek kwamen nog aanvullende, verontrustende conclusies over de hoeveelheid PFAS in ons bloed, in moedermelk van jonge moeders en het effect daarvan op ons immuunsysteem.

De tv-uitzending van Zembla van donderdag 15 juni 2023 heeft deze zorgen nog verder aangewakkerd. Chemours/Dupont bleek al decennialang op de hoogte van de schade die PFAS kunnen aanrichten en hield die informatie voor iedereen achter. Bedrijfswinst en angst voor aansprakelijkheid waren blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van omwonenden en van het milieu.

Daarom doen we, met behulp van strafrechtadvocate Bénédicte Ficq, aangifte tegen de functioneel leidinggevenden van Chemours wegens het opzettelijk en wederrechtelijk in de lucht, bodem of oppervlaktewater brengen van schadelijke stoffen met gevaar voor de gezondheid van omwonenden (art. 173a Wetboek van Strafrecht).
Inwoners – en voormalig inwoners die lang in de regio gewoond hebben – kunnen samen met ons aangifte te doen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Wilt u samen met ons aangifte doen?
Dat kan relatief eenvoudig via de QR-code of via de speciaal hiervoor in het leven geroepen website STOP PFAS – STOP CHEMOURS

Op die site kunt u uw persoonlijke gegevens invullen, terwijl er ook een geanonimiseerde voorbeeld aangifte is te downloaden, die u ter inspiratie kunt gebruiken of – naar eigen inzicht – aan kunt passen. Die gegevens zullen worden gecontroleerd en gedeeld met advocaat Bénédicte Fiqc ten behoeve van de collectieve aangifte.

Om deze grootschalige, gezamenlijke aangifte zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans van slagen zo groot mogelijk te maken, is uiteraard geld nodig, waarvoor een crowdfunding-actie (een soort geld-inzamelingsactie) is opgezet. De gegevens daarvan zijn op dezelfde website te vinden.

Helpen jullie ons mee samen een vuist te maken tegen Chemours? Elke aangifte en elke donatie is welkom, want deze levensbedreigende uitstoot moet stoppen!

Nienke Blauw, Dordrecht
Arine van der Ham, Dordrecht
Kees van der Hel, Sliedrecht
Joop Keesmaat, Sliedrecht

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: ‘Stop pfas, stop Chemours’”

 1. @Michel Soete, ben het met je eens ieder zijn eigen mening, maar wil je het zeker weten doe onderzoek naar de feiten. Dat zouden meer mensen moeten doen.

 2. @jan bons
  U hebt een andere mening en dat is uw goed recht.
  U lijkt me U te baseren op autoriteit, op Ficq die redenen ziet, op mensen die het weten zoals De Boer en Grandjean.
  Ze zeggen wat en er wordt klakkeloos aangenomen dat het waar is. Ik neem niets zomaar aan, ik zoek naar cijfers die hun beweringen bevestigen of tegenspreken. Zij hebben dus heel wat beweerd in die uitzending maar geen cijfers gegevens. Zegt men, het is toch maar een TV uitzending, het is entertainment dan zegt men dat het geen wetenschap is maar show en dat is dan een show van het slechte soort.
  Wat Grandjean betreft, ik had het o.m. over difterie, een zeer erge vorm van diarree.
  Eigenlijk stelt u dat ik geen autoriteit ben en Ficq, Grandjean en De Boer wel maar dat kunt u toch niet weten zonder kennis van cijfers of zonder cijfers nagekeken te hebben. Dat is wetenschap, het andere opinie.
  Ik kan u wel zeggen dat ik vele honderden cijfers nakeek voor ik mijn mening vormde.
  Ik heb gewoon cijfers bekeken, publiceer af en toe wel eens een tekst of statistiek.

 3. @Michel Soete
  Ik vind het zéker geen sensatiezucht zoals u het omschrijft, integendeel is het goede berichtgeving
  (dat de ziekte in onze westelijke wereld niet meer voorkomt.)
  Welke ziekte bedoelt u eigenlijk, in het algemeen?
  Er is geen medicijn tegen Pfas.
  Ik weet niet waar u uw mening op stoelt, maar ik kan er geen touw aan vast knopen.
  Bovendien ziet Bénédicte Ficq mogelijkheden voor een aangifte, waar ik ook aan mee doe.

 4. Er staan in deze brief verschillende beweringen die niet onderbouwd zijn.
  Er is de bewering dat de uitzending van Zembla aantoont dat de leiding van Chemours al decennia wist dat PFAS giftig is en daarmee dan ook radicaal stelt dat het giftig en ziekmakend is. Bij huidige concentraties is dat wetenschappelijk verre van zeker, hoogstwaarschijnlijk zelfs niet zo.
  De uitzending van 15 juni van Zembla is een voorbeeld van sensatiezucht, er wordt veel beweerd, niets bewezen.
  Dat is geen wetenschapsartikel, dat is een opiniestuk. Che,moors zou kunnen de makers ervan voor de rechter slepen wegens laster en eerroof want er wordt beweerd maar niet bewezen. Overigens kan men stellen dat enkel zeker is dat indien het niet waar is het grof en schandelijk psychisch milieuvervuilend is.
  Neem nu eens Grandjean.met zijn onderzoek naar reacties op twee vaccinaties. Er worden dosisafhankelijk minder antilichamen gevormd. Als de vraag dan gesteld wordt of ze dan de ziekte krijgen dan is het antwoord dat de ziekte in onze westelijke wereld niet meer voorkomt. Met andere woorden, hier wordt het verband niet ziekte niet aangetoond Ook voor andere effecten is datzo, bv. Men merkt licht verhoogde cholesterol maar men wordt er niet ziek door.
  Er wordt in de uitzending veel beweerd, niets bewezen.
  Versta me niet verkeerd, ik verdedig de proctie niet. Indien men niet stopt dan zal men eerder vroeg dan laat wel onbediscuteerbare verbanden met ziekte kunnen. Stoppen dus voor niet essentiële toepassing en liefst zo vlug mogelijk.

 5. Hans de Baat. Stuur mij (khvdhel@outlook.com) anders even je mailadres. Dan stuur graag de link door.

 6. Met de kennis van nu, sluiten die tent en de verantwoordelijken voor de rechter brengen.

 7. Mag ik de weblink voor deze donatie? Ik kan geen qr scannen. Weblink in artikel opnemen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld