INGEZONDEN BRIEF: Second opinion

Op enkele punten na reageert onze staatssecretaris op een brief gericht aan haar adres van ongeruste bewoners uit ons woongebied, waarin wij verzochten meer onafhankelijk onderzoek te doen in deze zaak. Het RIVM blijft de voeten in het zand zetten en het lijkt er op dat andere bevindingen er niet toe doen. Nu zij samen met de Provincie op korte termijn een overleg organiseert, samen met de betrokken gemeenten, DG&J – ZHZ, Ministerie I & M, RIVM, en eindelijk ook het VU Amsterdam. Zij gaan samen in gesprek op welke wijze een vervolgonderzoek gaat plaatsvinden. Dit alles onder de regie van het RIVM.

Half april 2016. Nu demissionair-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) in Sliedrecht in gesprek met links fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) over het chemiebedrijf Chemours / DuPont (Archieffoto PvdA)

Je zou kunnen zeggen; “eindelijk wat beweging in deze kwestie”.  Zorgen maakt het zinnetje “onder regie van het RIVM”. Wij als bewoners en niet genodigd om deel te nemen aan deze discussie eisen al heel lang een groot onafhankelijk onderzoek door alle partijen. De uitslagen hiervan zouden dan ondergebracht moeten worden in een openbare databank. Dit gevecht tussen kennis en niet toegeven van onkunde moet stoppen.

Bij ieder onderdeeltje gaat er weer een zwaailicht branden, wij praten niet alleen over ongewenste stoffen in drinkwater of op ons groente en fruit. Het DNA van deze chemiegigant vinden wij overal in onze omgeving. Laten wij even een opsomming maken, Lucht, bodem, grondwater, oppervlakte water, bomen struiken en planten, in de spouwmuren van onze woningen van voor ca. 2010, de zwemmer komt het tegen als hij in openwater zwemt, de visser die zin visje eet krijgt het binnen, koeien grazen van misschien wel onveilig gras, twijfel in de volkstuintjes en last but not least zit het in onze lichamen.

En dan praten wij over het verleden, voor de toekomst heb ik nog geen enkele verbeterende maatregel kunnen lezen hoe deze verontreiniging aangepakt gaat worden. Steeds weer komen er aanvragen van vergunningen langs die deze fabrikant het recht geven om ons milieu te verontreinigen. Plannen over een uitgebreid E-Nose systeem in deze regio werd al afgeschoten voordat er een offerte op tafel lag. Voor de directe omgeving is er niet eens een calamiteitsplan te vinden, bij welk signaal, moeten wij wat doen, is en blijft één groot vraagteken. Tegen welke stoffen moeten wij ons gaan beschermen? Er is geen lijst te vinden waarop deze allemaal vermeld staan.

Hoe verhouden al deze stoffen zich tegenover elkaar, en wie is verantwoordelijk voor als de zaak onverhoopt escaleert.  Wij als bewoners worden ook iedere keer gewezen op het feit dat de zéér geringe hoeveelheden geen schade kunnen toebrengen aan ons lichaam. Hoe weten wij dit zo zeker, wie durft hier een handtekening voor te zetten. Een uitgebreid epidemisch onderzoek is nooit uitgevoerd, het RIVM zag hier niets in. Echter vanuit de wetenschap werd hierop aangedrongen. Wij als bewoners wensen geen van deze stoffen in ons lichaam aan te treffen, punt uit ! Inmiddels is bekend dat de concurrentie van deze firma al enige tijd bezig zijn met 0 uitstoot in hun productie. Bij navraag werden wij erop gewezen dat het hier in Dordrecht om een verouderde fabriek gaat, die niet meer aan de eisen van vandaag voldoen. Dus misschien moeten wij uit onze kokervisie stappen en het probleem heel anders gaan benaderen.

Hoe verschillend is het optreden tegenover onze eierboeren, direct de boel op z’n kant? Dat hier faillissementen uit voortvloeien is van ondergeschikt belang. Ook onze economie is hierin het slachtoffer. Er bleek echter maar één oplossing. Nu ook zo’n opstelling richting onze Amerikaanse chemie fabrikanten  die maar tijd rekken en blijven aanmodderen.

Namens alle bewoners van het prachtige Dordrecht en de Drechtsteden gelegen tussen ten zuiden het Nationaal Park de Biesbosch en ten Noorden het Groene Hart, dit kostbare stukje wereld verdiend beschermt te worden.

Hans van der Slot
Comité Drechtsteden Schoon
Merwedepolder

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

9 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Second opinion

 1. Dat die fabriek er sinds begin jaren ’60 staat, wil niet zeggen dat deze oud is.
  Aan de buitenkant.
  Er zal best gemoderniseerd en geautomatiseerd zijn.
  Zoals bij alle bedrijven.

 2. Een oude fabriek lees ik.
  Waarom gaat die oude fabriek niet met pensioen of zit dat in het langer doorwerken voor hij met pensioen kan.
  Oudjes moeten uitgerust zijn om te kunnen sterven!
  Ook fabrieken!
  Dus nu met pensioen!

 3. Ik ben zeer geinteresseerd bij wie Hans navraag heeft gedaan dat 0 uitstoot mogelijk is. Graag naam en telefoonnummer. Dan hebben we feiten waar we Dupont mee om de oren kunnen slaan. Ben benieuwd wie ik te spreken krijg ….

 4. Beste B. de Winter,

  Mogen we je eens vragen op de Nederlandse taal te letten?
  Veel herstelwerk.

  Verder heeft een ieder recht van spreken.
  En dus om zijn mening te geven.
  Ook Jan!

  Graag bij reactie wel bij het onderwerp artikel blijven.
  We zijn geen forum!

  Redactie Sliedrecht24

 5. Beste Jan,
  Kan jij nu eens wat anders gaan doen?
  Je bent alleen maar verkeerd bezig.
  Stop er nu eens mee.
  En wie is deze Jan?
  Weet iemand dit?
  Sliedrecht 24 haal hem er van af.
  Op deze man zitten wij toch niet te wachten?

 6. Die brief staat vol met vage insinuaties.
  Laat ze man en paard noemen.
  Wie is bv.dat concurrerende bedrijf dat beweert nul emissie te hebben?
  En die vergelijking met die eieren, dat slaat ook nergens op.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld