INGEZONDEN BRIEF: Reactie op Raadspraat

Frank Dunsbergen, fractievoorzitter CDA. (Foto gemeente Sliedrecht)

Beste mijnheer Dunsbergen,

Allereerst wil ik u graag complimenteren met uw barmhartigheid die u etaleert in uw column van Raadspraat met de kop ‘U toch ook?’ in Het Kompas van donderdag 16 maart 2023 .

U begint uw column met enkele zinnen die ik er even uit selecteer. De rest zijn meer de bekende clichés die je nodig hebt om er een verhaal van te maken. Die bekende clichés sla ik in mijn reactie even over.

Ik citeer: “Ieder mens verdient een schone, veilige en gezonde plek .Maar wat als je thuisland die plek niet kan bieden en je moet vluchten?” Ik ga nu deze zinnetjes gebruiken met toevoeging van enkele woorden:

Ieder mens verdient een schone, veilige en gezonde plek. Maar wat als je thuisland die plek niet (meer) kan bieden (en je (klein)kinderen moeten vluchten?

Snap u waar ik op doel? Namelijk dat onze (klein)kinderen zo maar de nieuwe vluchtelingen kunnen gaan worden, omdat doorgeslagen barmhartigheid kan verworden tot een binnensluipende vorm van zelfdestructie.

Beste mijnheer Dunsbergen, ik ga dit schrijfseltje eindigen en ga uw laatste twee zinnetjes ook gebruiken om af te sluiten. En het laatste zinnetje is persoonlijk aan u gericht.

Het CDA Sliedrecht kiest voor barmhartigheid. U toch ook?

Hoogachtend,
Henk van den Berg, Sliedrecht

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

11 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Reactie op Raadspraat”

 1. Mooie brief,
  Maar weet u waar ik benieuwd naar ben, wanneer de hele CDA fractie, echt vluchtelingen in huis gaan nemen, want dat zie ik ze in al hun barmhartigheid niet doen.
  Nee als men hier maar en discussie op gang kan brengen, over wie hier nou het aardigst is. En als er dan iemand met harde cijfers en feiten op de proppen komt, tja dan blijft het stil. Of moet er maar een kop koffie gedronken worden. Er is maar 1 oplossing voor het huidige vluchtelingen probleem maar daar wil niemand aan mee werken , want oorlog levert veel geld, en daarom macht op. Het is een oneindige vicieuze cirkel. Met alleen maar verliezers. Maar het zal mij benieuwen of iemand de feiten kent uit bezet Oekraïne.
  En als voor die vluchtelingen alleen een opvang hier geregeld zou kunnen worden, zou er veel meer begrip zijn, maar men is bang dat de politiek hier ook economische vluchtelingen naar toe laat komen zogenaamd om een beter bestaan op te bouwen, maar als men dan eenmaal hier is, vinden ze niks meer goed gaan ze rellen schoppen kijk naar Ter Apel. Nou ik weet 1 ding, als je voor oorlog vlucht ga je niet in een ander land klagen dat het er zo slecht is hoor, dan ga je als vluchteling terug wanneer het kan, zoals het hoort.

 2. ‘Heb je naaste lief, als jezelf’….er staat nergens heb je naaste meer lief dan jezelf….

 3. Hoi Kees van der Hel .
  Daar heb je gelijk in het staat er niet , maar zoals je het formuleerde ging ik er van uit, daar ik dacht dat je er geen moeite mee had dat ook gelukzoekers opgevangen moeten worden . Gr Henk

 4. Als Slydregt.NU onderschrijven wij deze woorden van de heer van den Berg. Ons land is zo populair bij asielzoekers (90% van de asielzoekers zijn economische migranten, ook wel bekend als gelukzoekers) dat Nederland dreigt te veranderen in onleefbaar land waar geen woning meer is te krijgen voor onze eigen mensen en de verzorgingsstaat dreigt vast te lopen omdat er te veel mensen zijn die gebruik moeten maken van onze sociale voorzieningen. Veel asielzoekers komen bewust naar Noordwest-Europa omdat wij een verzorgingsstaat hebben van een hoog niveau. De EU-landen Italië en Griekenland waar men de EU binnenkomt zijn veilige landen waar men rustig hun asielprocedure kan afwachten zoals het hoort volgens het Dublinverdrag. Nee toch reizen ze door naar Nederland, dit zijn dus geen vluchtelingen maar gelukszoekers. Als je barmhartig wilt zijn en daarmee je eigen mensen in de kou laat staan zonder een dak boven hun hoofd dan moet je ook de volgende keuze durven te maken. Wil je de verzorgingsstaat behouden of moet Nederland een immigratieland worden? Allebei kan niet omdat dat onbetaalbaar is. Er moet een keuze gemaakt worden. Het is zeker niet barmhartig om alles op zijn beloop te laten waar de meerderheid van de gemeenteraad voor kiest om als signaal af te geven richting Den Haag door een AZC welkom te heten in Sliedrecht.

  Mark Jongeneel

 5. Hoi Kees van der Hel .
  Fijn dat jij weet dat er alleen maar echte vluchtelingen ons land binnen komen en geen asielzoekers Gr Henk .

 6. Het volgende spreekwoord is hier wel van toepassing: ‘Al te goed is buurmans gek’.

 7. Ooit heb ik van mijn (voor) ouders geleerd ” Wie goed doet… goed ontmoet”. En daar hou ik mij maar heel simpel aan vast! Maar ook ” Wat jij niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet”.

 8. Beste Marja Bouwmans ik respecteer Uw reactie maar heeft niets met schone schijn ophouden, dat zijn zaken die mij niet boeien .Ik vind realisme en bewezen bevindingen vele malen belangrijker . Gr Henk .

 9. Beste Dhr van den Berg

  Doorgeslagen barmhartigheid kan leiden tot een vorm van zelf destructie…….
  Ik moest even nadenken wat ik van deze manier van denken vond en vind.
  Een ander woord voor barmhartigheid is compassie. Daarmee leg ik het stukje’ geloof’ even terzijde. Compassie is een stuk Humanisme. Kun je daar überhaupt in doorslaan? Ik vraag het mij af. Ga je dan niet ervan uit, dat de andere mens tegenover je ‘slechte’ bedoelingen heeft? Als wij het Humanitaire in ons zelf verliezen…….verliezen wij dan niet als mensheid? Een mens op de vlucht is een kwetsbaar mens in mijn ogen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld