INGEZONDEN BRIEF: Onbegrijpelijke uitleg

Fractiespecialisten uit de raad komen maandagavond bij elkaar. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De gemeente Sliedrecht geeft een onbegrijpelijke uitleg over een belangrijke vergadering. In Het Kompas van deze week staat een aankondiging van een vergadering over de volgende onderwerpen. Houd u vast! Ik citeer:

 • de nieuwe Omgevingsvisie,
 • de Regionale Energiestrategie,
 • de Transitievisie Warmte,
 • de Regionale Adaptiestrategie
 • en de algehele financiële en organisatorische strategie rondom het programma Ruimtelijke Vernieuwing.

Als u even geslikt hebt, kunt u gerust verder lezen.

De vergadering is bestemd voor specialisten van de partijen, die in de gemeenteraad zitten. Vanwege de coronacrisis is de vergadering door het publiek niet bij te wonen en dat is ook logisch. Maar de vergadering is wel te bekijken via sliedrecht/raadsinformatie.nl/live.

Maar hoeveel Sliedrechters zullen nu denken dat het misschien wel moeite waard is om dit te volgen? Het zijn voor een normaal mens toch onbegrijpelijke kreten? Terwijl het super belangrijk is.

Er lijkt op het moment bestuurlijk niet veel gaande te zijn, behalve de komst van een nieuwe burgemeester. Maar het is stilte voor de storm. De raad wordt maandag bijgepraat over veel belangrijke plannen die op stapel staan.

Ik probeer het wat concreter te maken.
• Het college wil in het bestaande dorp nog eens 1250 woningen bouwen. Waar dat zou moeten? Men gaat misschien een tipje van de sluier oplichten. ​
• Of men dan ook gaat aangeven of men betaalbare woningen voor huurders, starters en ouderen wil bouwen is nog afwachten​.
• Het college wil ook ten noorden van de spoorlijn 1250 woningen bouwen . Er is inmiddels een deal met projectontwikkelaar Blokland om ten oosten van de Provinciale Weg huizen te bouwen. Of de voetbalvelden ook hier worden geplaatst is onbekend. College en bestuur voetbalvereniging spreken in elk geval niet op dezelfde golflengte. ​
• Of de miljoenen kostende tunnel in het verlengde van de Lijsterweg (langs de ijsbaan en volkstuinen en de 10 hoog flats onder de rijksweg door (een hobby van wethouder Spek ) ook nog steeds in de plannen zit, wordt misschien ook bekend gemaakt. ​
• De Regionale Energie Strategie ( RES ) gaat duidelijkheid geven over de vraag of er 120 meter hoge windmolens en grootschalige zonneparken komen ten noorden van de spoorlijn . Op 12 mei wordt de RES vastgesteld in een overleg van Provincie, colleges en Waterschap. ​
• De Transitievisie Warmte ( TVW ) moet duidelijkheid geven over de vraag of de ontkoppeling van het gas, wat nu in Sliedrecht-Oost in uitvoering is, voor heel Sliedrecht kan gaan gelden​
• De Regionale Adaptie Strategie ( RAS ) gaat over de inklinking van de bodem en ook bijvoorbeeld over het probleem van het afvoeren van water bij het toenemend aantal hoosbuien.​
• Tot zover een greep. Maar ik zal wel niet volledig zijn. Ik ben ook benieuwd of de raadsleden het allemaal nog kunnen volgen.

Tenslotte: alles lijkt erop dat burgemeester en wethouders willen dat nog dit jaar onomkeerbare besluiten worden genomen, zodat het geen onderwerpen worden van de verkiezingen van volgend jaar!

Het wordt nog een druk politiek jaar over belangrijke onderwerpen, maar dan moet u toch echt Sliedrecht24 lezen om het nog een beetje te kunnen volgen. En natuurlijk maandag 10 mei op de site kijken van 19.00 tot 20.30 uur.

Zorg voor een glaasje water als u zich verslikt.

Johan Lavooi

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

1 gedachte over “INGEZONDEN BRIEF: Onbegrijpelijke uitleg”

 1. Lang gewacht met reageren omdat ik deze keer toch echt had gehoopt op reacties van de politieke partijen en in het bijzonder raadsleden. Nog niet eens hun mening, want dat lijkt echt onhaalbaar, maar meer in de zin van:

  ‘Ja Johan Lavooi, zo heb je het goed verwoord.’ Of iets van: ‘met deze aanvullingen klopt het verhaal’.

  Maar nee hoor. Is het nou zo moeilijk te begrijpen dat met deze ingewikkelde teksten de interesse volledig verdwijnt en dat de politiek als geheel hier echt iets aan moet doen? Als de uitkomsten ook zo ingewikkeld verwoord worden dan gebeuren er straks allemaal dingen die we niet beseften. Dan gaat er, bij wijze van spreken, ineens weer een Boerhave gebouw plat of is er een school verkocht.

  Hierbij is de Raad uitgenodigd om per omgaande te reageren met uitleg. Maar die uitnodiging komt slechts van een eenvoudige kiezer dus het zal wel niet gebeuren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld