INGEZONDEN BRIEF: Mijn verdriet om Sliedrecht

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Geachte Gemeenteraad,

Bomen kappen, verdichting, veel huizen dicht op elkaar erbij bouwen in Sliedrecht, het slopen van sport en recreatie voorzieningen midden in het centrum, het doortrekken van de provinciale weg die u de noord zuid verbinding noemt. Ik noem het een vervuilende zwarte long waarbij u veel inwoners dupeert, inwoners die nu groen wegkijken, er voor hun rust en ontspanning wonen. Vergeet niet dat deze inwoners al naast de A15 wonen. En we al in een zwaar vervuild dorp wonen. Files op A15, HVC en Chemours.

Vergeet niet de jonge inwoners die nu gelukkig ook binnen Sliedrecht even op de fiets gaan sporten of naar Knots gaan. Vergeet niet uw ouderen die even op de fiets bij de moestuin gaan buurten, kinderen met zwemles of werkenden die na lange dag even willen afkoelen en sporten en naar het zwembad gaan! Ga nu alvast bomen planten waar volgens u sportvelden gaan komen in Noord, nu is het daar een groot winderig kaal gebied. Bomen zijn niet in 1 week groot!

Ik heb zoals u weet twee petities aangemaakt ik kon niet anders na de vreemde bijenkomst met u allen vorige week waar een bouw bezeten stadse project ontwikkelaar en wethouder het deden doen voorkomen alsof Sliedrecht nog groener dan het bos in de Efteling zou worden door alle recreatie te verwijderen en vol te storten met beton. Vergeet niet dat Chemours de moestuinen heeft verziekt en ook u te geliefde bouwgrond. Wilt u Sliedrecht diep in uw hart echt nog meer verzieken? Denk aan de nieuwe generatie die het moeilijk heeft, eenzaamheid onder jongeren en ook ouderen is groot. Hou recreatie en sociale voorzieningen centraal in centrum van Sliedrecht . U wilt het mooiste en groenste deel met de oudste bomen van het Dreesman park gaan kappen omdat Tablis ergens kortstondig huurders onder moet gaan brengen? U kunt bouwen waar nu bouw staat, binnen deze lijnen, dan bouwt u maar minder woningen.

In verband met schonere lucht door bomen en leefbaarheid voor Sliedrecht. Het zwembad blijft bestaan u gaat er maar omheen rijden. U zult wel moeten want 21 miljoen subsidie is nooit genoeg kijk maar naar extra kosten Elektra, en eerst maar een vergunning krijgen voor bouw nieuw zwembad, dat afbouwen en dan denk ik beide zwembaden maar laten staan. Want met een Azc en 2000 nieuwe woningen en vervuilde PFas recreatie plassen heeft u er 2 nodig. Heeft de gemeente geld voor een nieuw zwembad (alle kosten bij de bouw zijn flink gestegen)en krijgen wij als inwoners een getekend contract dat er een nieuw zwembad komt…

Ik weet ook dat het korfbalterrein de drukste verkeersader voor verkeer en zwaar vrachtverkeer gaat geworden van Sliedrecht en ook topdrukte op Thorbeckelaan, arme kinderboerderij dieren. En voor bewoners op Rivierdijk, Baanhoek en Stationsweg u wist dat er druk verkeer was voor uw huis en bent er gaan wonen. Omwonenden korfbal kozen voor bomen, recreatie en rust. Er zal enorm veel sluipverkeer gaan komen om sneller in Gorinchem te geraken. Nog meer drukte en luchtvervuiling. Voor mij en vele anderen is het een Nee tegen noord zuid verbinding, nee tegen bomenkap in het Dreespark, nee tegen sloop zwembad, nee tegen verdwijnen ijsbaan/skeelerbaan en al haar hoge bomen, korfbal, boogschieten, nee tegen afbraak sporthal de stoep, nee tegen sloop sporthal de valk en terugbouw zonder bar en tribune.

Ja voor 20 fietstunnels naar Noord, ja voor nieuwbouw met veel groot groen in Noord met toezegging dat Sliedrechters voorrang krijgen op aankoop en voorrang bij huur. Ja voor communicatie aan alle inwoners via gemeentelijke brief huis aan huis bezorgd. Waarom geen informatieruimte in de Bibliotheek om uw inwoners op de plannen te attenderen? Ja voor altijd alle nieuwe informatie communiceren met Sliedrecht24, ik vind dat de heer Peter Donk een lintje zou moeten krijgen voor al zijn inzet voor Sliedrecht naast zijn drukke baan bij de NOS.

Nee tegen deze slopende plannen die de gemeente gigantisch veel geld gaan kosten. Koop beter met eventuele schadeclaim Chemours watertorenterrein terug, knap Kerkbuurt op, knap Winklerplein op, vul de bloembakken zet bomen neer en maak de huidige en toekomstige inwoners gelukkiger in hun dorp. Sliedrecht Groen, Stichting bomen en de volledige tweede kamer en de provincie krijgen mijn brief om Sliedrecht leefbaar en sociaal te houden en te beschermen. U kunt het beste maar alle opmerkingen gaan lezen in beide petities, ik zal u wekelijks een nieuw overzichten sturen, de reacties liegen er niet om.

Ik wens u inzicht, openheid, een eerlijk hart voor Sliedrecht en perfecte burgerparticipatie. Vanuit mijn geloof zie ik Sliedrecht groen, gezond en gelukkiger ik dank u voor uw tijd.

Dankuwel voor de gegeven tijd.

Simone de Groot

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

24 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Mijn verdriet om Sliedrecht”

 1. Met het verdwijnen van de boeren uit het land , verdween ook het boeren verstand. Het werd nog ergen toen in de politiek het duale stelsel ingevoerd werd. Gemeenteraad kan alleen nog ja of nee zeggen feitelijk. Wat een poppenkast.

  Scherp stuk, oprecht kritisch op de juiste manier.

 2. Goed verwoord, Simone.
  Wij zijn solidaire met jou!
  Hou de moed erin!

  Jan and Shirley Lanser
  🦋🐛🌳🌻🐝🦔🐕🚶‍♂️

 3. Burgemeester de Vries kom op voor ‘jouw’ dorp en zijn inwoners!

  En neem daarbij je verantwoordelijkheid om de gemeenteraad, maar m.n. de verantwoordelijk wethouder Spek, aan te spreken op houding en gedrag c.q. het handelen in deze bizarre plannen (neem bv het eigenhandig sluiten van een deal met Tablis zonder medeweten van de gemeenteraad …!?!)
  Deze wethouder heeft zijn eigen dromen die voor de inwoners, van dit nu nog mooie dorp, één grote nachtmerrie gaan worden
  Wees niet doof voor de signalen maar ga participeren, wees transparant (geen achterkamertjespolitiek) om zo draagvlak te creëren voor een nog mooier dorp

  Ter overweging voor de gehele gemeentelijke politiek
  Hoe kan er op 10 oktober een besluitvorming plaatsvinden zonder transparantie, vakinhoudelijke c.q. plaatselijke kennis en gemeentelijk draagvlak (lees inwoners) op deze “visie”……?

 4. Bij Kees boer is het een beetje naar ze hoofd gestegen moet je dat bedrijf niet eens verhuizen van beest ergens in Moerdijk kunnen ze daar appartementen bouwen mooi aan het water word het ook stukje rustiger in Sliedrecht met autos van de medewerkers

 5. Beste Simone de Groot.
  Ga er maar van uit dat je verdriet de komende jaren zal omslaan in vreugde
  En wordt de tegenstem uit je eigen en Sliedrechtse Woon Werk en Leefomgeving alleen maar groter.Verandering Oké Vernieuwing Oké
  Meer Openheid Oké Maar Verstoppertje Spelen door de Politieke partijen wordt niet meer getolereerd en afgestraft.
  20 jaar Watertoren drama 25 jaar Eten en Drinkenplein 3 Winkels en 4 Woonhuizen tel uit je winst voor Sliedrechtse Gemeenschap
  Er komen in 2026 en dat is er zo verkiezingen dan kunnen de 21.500 stem en kiesgerechtende hun en haar mening geven
  En zal de grootste Stroming de ZWM Nu 45 % wel mee moeten werken om Sliedrecht Woon en Leefbaar te maken en vooral te Houden voor de volgende Generatie
  Succes Wijsheid en voor al Geduld

  Gijs

 6. Sluedrecht kom allemaall naar lockhorst om 19.0 uur.
  Daar gaat men pratennover een sluipweg voor A15 dwars over de spirt en thorbeckelaan naar de dijk en dan weer nasr a15….vues overkast ongezobd gevaarlijk!! Zwembad moet daarom gesloopt worden en het wordt steeds warner klimaat….etc. stop de onzin nu het nog kan. Er was een tunnel beloofd en de tiendweg blijft een wandel en fietspad voor sport en recreatieml laat uw mening horen. Stuur een brief of mail naar de gemeente!! Hopelijk deleten ze het niet…of teken de petitie!!

 7. Mooie en duidelijke brief Simone. Het is van de gekke deze plannen en wat een slechte communicatie
  met de bewoners van sliedrecht.

 8. Alles bij het oude houden is niet wenselijk.
  Verandering is noodzakelijk
  En dan moet je soms ook iets loslaten.
  Sliedrecht is geworden wat het nu is door continue te veranderen, bij te bouwen, af en toe een boom te kappen, een vereniging te verplaatsen etc.

  Komt allemaal goed…..

 9. Er zijn mensen die graag in een stad wonen
  Er zijn mensen die graag in een dorp wonen
  Maar zijn er ook mensen die graag in een dorp wonen wat op een stad gaat lijken???

 10. Er wordt in de brief nog niet geschreven over de uitstoot van de enorme gasketels bij het ABC gebouw waar de bewoners in die omgeving de uitstoot tot zich moeten nemen voor al de woningen die op het warmtenet zijn aangesloten. Ik heb het gerucht al gehoord dat er binnenkort nog een ketel bij komt dus de uitstoot nog groter wordt. Er is gezegd voor 5 jaar maar ik moet nog zien of de aansluiting van het warmtenet op de vuilverbranding in Dordrecht over 5 jaar klaar is.

 11. Ben blij dat wij sliedrecht verlaten hebben..en nu mooi in groen wonen,mooie bomen,veel ruimte voor kids om te spelen..mooi open Johan Cruijff veld,niet onder een viaduct…jaren geleden al zien aankomen..toen was het de kerkbuurt die vol met winkels moesten..de dierenarts had daar toen veel mee te verdienen…zwaar transport waarbij huizen scheurden,en mooi niet vergoed werden…blij dat wij sliedrecht verlaten hebben…ben er opgegroeid…toen was het nog een mooi dorp..toen was geluk….heel gewoon..

 12. Helemaal mee eens.Ook de Reigerlaan en Thorbecke flats en de eengezinswoningen aan de Roerdompstraat staan op nominatie voor sloop.Ook dit weten veel bewoners niet.

 13. Simone de Groot slaat de spijker op zijn kop en vertolkt de gevoelens en ideeën van veel inwoners.

  Als deze ambitieuze en vooral overspannen plannen worden doorgezet zit iedereen met overlast bij de uitvoering, verkeersoverlast, gevaar bij oversteken, minder recreatiemogelijkheden, minder parken, bomen, groen en een forse lastenverhoging voor inwoners en vooral ook huurders (al die straks nog een woning in Sliedrecht kunnen krijgen of betalen).

  Jaag de inwoners nog extra op kosten door inhuren van dure project bureaus en adviseurs die niets aan Sliedrecht toevoegen en het dorp totaal niet kennen.
  Gaat dit college van B&W voor persoonlijke ambities (staat het goed op een CV misschien) of zitten zij in het college voor de belangen van de inwoners? Het laatste lijkt zeker niet het geval.

  Het college en een aantal raadsleden zit domweg te slapen. Luisteren naar de inwoners doen zij niet. Aanhoren is niet hetzelfde als luisteren. Ik heb niet de indruk dat zij dit begrijpen laat staan dat zij voor luisteren openstaan.

  Een warmtenet dat Ton Spek uitvoerig promoot lijkt ook niet te zijn wat het is. Overlast, nog een groot aantal jaren gas gebruiken, veel onderhoud, hoge kosten en voor een alternatief als waterstof staat Ton Spek niet open. Maar ja, HVC te vriend houden is ook wat. Of de belangen van de inwoners hiermee zijn gediend is zeer de vraag.

  Misschien kan dit college van B&W beter de duur betaalde adviseurs wegsturen en opstappen overwegen, voordat zij deze ellende en torenhoge rekening over de inwoners uitstorten.

 14. ik vind dat er meer bomen moeten komen en minder auto.
  En meer mensen moeten de fiets pakken.
  Dat is mijn mening.

 15. Ik kan me, uiteraard , helemaal vinden Simone in jouw brief! Wat goed ook dat je hem breder deelt dan alleen in Sliedrecht . Het lijkt wel standaard beleid te worden om het met fraaie woorden te hebben over vergroening -verduurzaming en nog meer van al dat “fraais” maar als je hoofd en hart er niet volop in zit wordt het een drama. We zijn niet perse overal op tegen maar kijk naar Sliedrecht hoe dat is verpauperd omdat bijna alle zogenaamde verbeteringen uitgelopen zijn op een drama. Steevast lijken gemaakte plannen na uitwerking waanzinnig veel meer te kosten… Excuses en verbetering? No way !

  Dankzij Sliedrecht24.nl worden wij wél op een eerlijke manier aan informatie geholpen en we zijn Peter er ook zeer erkentelijk voor. Zonder zijn inspanning waren we al mijlenver verwijderd van wat men noemt openheid van zaken. Met slapende wethouders op belangrijke posten ben je gewoon klaar! Groen Sliedrecht… ? Droom lekker verder! Beroerder kan je het niet treffen

 16. Heel mooi geschreven, ik word er zo verdrietig van als ik zie hoe het o zo mooie Sliedrecht gesloopt wordt door een paar bestuurders die over 4 jaar weer weg zijn, geen binding hebben met sliedrecht24.nl en hun zakken gevuld hebben met belastinggeld van de burgers.

 17. Complimenten voor de brief Simone de Groot. Dit verdriet kan ik delen. Het stukje in je brief dat Tablis Wonen kortstondig huurders moet onderbrengen in het Dreespark ten koste van de oudste bomen dat zegt genoeg hoe het werkt. De gemeente en Tablis Wonen zijn eensgezind en hebben maling aan de klachten die het wonen in Sliedrecht met zich meebrengt. In Oost staan de vijfhoog flats op de slooplijst. Ze stippelen het leven van een huurder graag uit. In hun plannen hebben de mensen al nieuwe woningen. Alleen de huurders zelf weten van niks. Ze doen niks met gevoel of empathie. Ze gaan voor plannen die straks onuitvoerbaar zijn, alles gaat kapot. Om iets op te knappen zoals de watertoren, Winklerplein en nog meer verpauperde gebieden, dat kunnen ze niet.
  Het is te hopen dat diegene die deze touwtjes in handen heeft, snel een ander dorp vind waar men wel deze veranderingen wilt.
  Sliedrecht is straks onherkenbaar wat verdriet en zorgen van vele met zich mee brengt.
  Ook het financiële plaatje zullen wij echt gaan voelen. Huurprijzen zullen flink stijgen voor minder woonoppervlakte.
  Aan wethouders en burgemeester zou ik willen vragen, ” waar bent u nu mee bezig?”

  Peter Donk zou zeker een lintje mogen krijgen. In mijn woorden betekent het, een enorme waardering wat Sliedrecht24 voor ons en ons dorp betekent!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld