INGEZONDEN BRIEF: Met verbazing…

(Foto uit video gemeenteraad Sliedrecht)

Aan alle inwoners van Sliedrecht:

Het verbaasd me dat zo weinig inwoners aanwezig zijn bij de raadsvergaderingen in de Lockhorst. Deze vergaderingen zijn, zeker nu, bijzonder belangrijk voor de toekomst van Sliedrecht. Er gebeurt heel veel en je kunt het met iets eens zijn of niet.

Als het niet lukt om er fysiek bij te zijn kun je de raadsvergaderingen online ook altijd volgen. Zo kun je zien waar en hoe de partij, waar jij op gestemd hebt, reageert op een bepaald onderwerp, welke kritische vragen ze stellen en of je het hiermee eens bent. Wat ik merk is dat mensen op een bepaalde politieke partij hebben gestemd en dan denken dat hun “partij” het waarschijnlijk wel goed zal doen, vervolgens achterover gaan leunen en het aan hun gekozen partij over laten. Hiermee geven mensen hun eigen verantwoordelijkheid uit handen en dat is heel jammer. Er zijn ook vergaderingen waarin je kunt inspreken, als er meer mensen dit zouden doen kan dit echt een verandering teweeg brengen. Het gaat om de massa. Er zijn nog te weinig mensen die echt beseffen hoe belangrijk het is dat je zelf ook een stem hebt en die mag je laten horen.

Dinsdag 16 april was een bijzondere beeldvormende vergadering, hierin waren, wat niet gebruikelijk is, partijen aanwezig die een graai in de pot doen van het voorbereidingskrediet van het Rijk (lees uw belastinggeld) om een plasje te doen over de Noord/Zuid verbinding en bouwen in Noord. Het waren mannen in dure pakken met leren tasjes die een verkooppraatje gingen houden. Het is heel jammer dat dit niet aangegeven staat op de gemeentesite bij de raadsvergaderingen.

Wat mij verbaasde is dat Ton Spek toegaf dat er wel geheime afspraken waren over bouwen in Dreespark en dhr Kreeft van Tablis voegde er nog aan toe dat er wel geheimen waren maar dat deze niet zo belangrijk waren, “het ging alleen over geld”. ABB bouwgroep vindt het een mooie “uitdaging” maar dat vonden ze ook van het Winklerplein en men kan zien wat daar van geworden is.

Een meneer van de gemeente zei dat er een aantal klankbordgroepen zijn oa. de Middeldiepstraat en Dreespark, dat de gesprekken goed verlopen en iedereen erg positief was maar deze klankbordgroepen waren niet uitgenodigd voor deze vergadering dus raadsleden konden niets vragen aan deze direct betrokkenen. Niemand weet wie er in deze klankbordgroepen zitten en hoe de gesprekken nou eigenlijk verlopen. De MAG was schijnbaar ook om advies gevraagd en vond het ook prima, wat dat woord prima inhoudt weet niemand want niemand ziet ooit de leden van de MAG groep terwijl ze toch ook “meegesnoept hebben uit de pot”. Niet echt transparant.

Vervolgens werd er gezegd dat Noord een wijk wordt met 2500 huizen, veel groen, er 2 scholen komen en een buurtsuper (deze mag op zondag open) maar dat de middenstand die hier komt geen concurrentie voor het huidige Sliedrecht mag geven, mooie sportgelegenheden en sociale voorzieningen. Ahum, inmiddels worden sociale voorzieningen in Sliedrecht afgebroken, bomen gekapt, de kerkbuurt verloedert en steeds meer mensen leven onder de armoedegrens. Ons belastinggeld ,wat eigenlijk gebruikt zou moeten worden voor onderhoud van wegen, groenvoorziening, sociale voorzieningen en om alles leefbaar en betaalbaar te houden voor de inwoners wordt dus verkwanseld aan een Noord/Zuid verbinding en een wijk in Noord. En dan te bedenken dat deze huizen voorbestemd zijn aan mensen die bij ASVZ werken en hier niet vandaan komen (de woorden van Ton Spek) en door de verdeelsleutel van Tablis zullen er veel woningen naar mensen gaan die niet uit Sliedrecht komen, hier gaat de gemeente niks aan doen. Is gisteren nog even duidelijk vermeld!

Nogmaals, kom naar de raadsvergaderingen lukt dit niet, luister dan online mee zo blijf je toch op de hoogte. Je kunt ook een ingezonden brief insturen naar sl24. Aanstaande dinsdag 23 april is er een besluitvormende vergadering over het zwembad, 19 uur in de Lockhorst. Komt allen.

Zorg dat je betrokken bent want misschien ga jij wel op een heel andere partij stemmen in 2026.

Annemiek de Koning

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

17 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Met verbazing…”

 1. We gaan dus voor een 100 meter brede route66 en een dubbeldek wegdek Thorbecke laan?

 2. Meneer Wink had over ambtenaar bedoelt wethouder,gemeente raad lid.
  de ambtenaren die ik zag ooit kwamen van over de moerdijk brug.
  de brief ging over dat weinigen de raads vergaderingen bezoeken,sorry als lees hoe toe gaat echt geen zin om te gaan.
  het linker hand weet niet wat rechter hand doet systeem zie ik in hoe de zaken lopen.
  ben eens met uitspraak lukt dit project niet gaan we beginnen aan ander !

 3. Het zou inderdaad veel beter zijn om vaker en met meer mensen aanwezig te zijn bij dergelijke vergaderingen.
  Ik moet bekennen dat ik daar zelf ook mank aan ga, maar ook omdat ik nog maar ca. vier jaar in Sliedrecht woon vind ik dat wat moeilijk, meteen bemoeien met de oude rotten van deze plaats lijkt me niet terecht.

  Maar ook mijn animo om naar dergelijke vergaderingen te gaan is ook niet meer zo groot.
  In mijn vorige woonplaats heb ik dat regelmatige gedaan, maar echt zinvol bleek het niet, tot grote ergernis van velen.
  Een vraag stellen of opmerking maken was al moeilijk, je werd bijna meteen overbluft, door de raad, en luisteren? vergeet het maar.
  En als je dan nog een antwoord kreeg was dat bijzonder, maar het was meestal niet meer dan “we nemen het mee”.

  De enige opmerking was vaak; ‘u bent klaar?’ dan ging men verder alsof er niets was gebeurd.
  Dit overkwam niet alleen mij, maar ongeveer alle mensen die wilden inspreken.

  En om nu te zeggen dat je vertrouwen moet hebben in de partij of de persoon waar je op getemd hebt gaat me te ver.
  De praktijk blijkt toch vaak heel anders, zoal in de landelijke gaat het ook in de gemeentelijke politiek vaak gewoon anders dan afgesproken.

  Dus de mening / partijkeuze die je bij de gemeentelijke stemming heb gegeven is beslist geen gegeven om maar te denken dat alles ook volgens de plannen van je partij gaat verlopen en er op vertrouwen dat die partij bij die plannen blijft dan wel zijn zin krijgt.

 4. Ik lees alle berichten op Sliedrecht24 en vindt inderdaad dat de gemeente beter moet luisteren naar de inwoners.
  Dus gemeente Sliedrecht huur geen dure adviesbureaus en architecten meer in maar inwoners van deze gemeente
  Er is overal kennis genoeg lees ik

 5. Mees Klein; daarom is het toch belangrijk om raadsvergaderingen bij te wonen of thuis te luisteren.
  Je kunt nl geen keus maken op basis van een verkiezingsprogramma, ook niet landelijk, je kunt pas een juiste keus maken als je ziet hoe ze in kamerdebatten vragen stellen of hun standpunten duidelijk maken. In Sliedrecht is dat de raadsvergadering. En inderdaad, brieven sturen heeft geen zin, kom naar de raadsvergadering. Een brief leggen ze gewoon naast zich neer maar als je op een raadsvergadering bent kun je de desbetreffende persoon persoonlijk aanspreken en krijg je gelijk antwoord. Dit kun je doen voordat de vergadering begint of in de pauze.

 6. Ik ben een kritische kiezer. Dat houdt in dat ik partijprogramma’s naast elkaar leg en bekijk welke partij het meest overeenkomt met wat ik belangrijk vind. Sommige punten wegen zwaarder dan andere in mijn besluitvorming. Bij de verkiezingen kies ik op grond van deze afwegingen. Dat wil echter niet zeggen dat ik me dan ook automatisch conformeer aan die punten in het partijprogramma waarmee ik het niet eens ben.

  Dus aannemen, zoals de heer Visser dat doet, dat een groot deel van inwoners – na weloverwogen zijn of haar stem gegeven te hebben – zich gewoon prima vertegenwoordigd weet door zijn of haar volksvertegenwoordigers, vind ik kort door de bocht. Voor mij geldt dat in ieder geval niet.

  Wat zou er gebeuren wanneer inwoners hun stem mogen uitbrengen over Sliedrecht-Noord, de Noord-Zuidverbinding, de sloop van De Lockhorst, een dorpsbad met beperkt faciliteiten en dit doorslaggevend zou zijn bij de besluitvorming? Dan hebben we gelijk ook de vraag van de heer Van den Herik getackeld.

 7. Het klopt dat we dhr. van Kreeft van Tablis Wonen nu niks kwalijk kunnen nemen. De erfenis van mevr. Marchesini is verre van klantvriendelijk geweest. Ze zag alleen haar bestuurlijke niveau.
  Het is wel zo dat we nu onderhand wel een erkenning nodig hebben van de klachten over het huren.
  Een ander geluid moet nu echt komen, want anders gaat het gewoon door zoals het ging.

  De politieke partijen die denken het in Sliedrecht te weten….hebben landelijk juist verloren. Was het nu maar 2026!

 8. We praten met ons allen over al deze door de gemeente door onze strot geduwde plannen. We luisteren al jaren naar deze door onze strot geduwde plannen. We zien met ons allen hoeveel geld de gemeente Sliedrecht over de balk gooit. We lezen ook iedere keer hoeveel subsidie onze gemeente van het rijk krijgt. Ik ben gisteren geschrokken hoeveel er uit de schatkist naar Sliedrecht vloeit, omdat wij asielzoekers opvangen. Dat wordt straks een goudmijn daar achter in de Kweldam met de opvang van vluchtelingen. Dat kan dan in een volgende nutteloze pot gestopt worden. Maar op een gegeven moment zijn alle inwoners er klaar mee. Praten en luisteren heeft geen zin meer. Dus dan ontneem je op deze manier de interesse van de inwoners. Dat is nu de tactiek van onze wedhouders en ambtenaren. Blijven praten en beloven tot er niet niet meer geluisterd wordt. Wat ik wel eens zou willen weten is. Hoeveel alle interne bureaus bij elkaar gekost hebben aan voorbereidingen, en niks doen. Sliedrecht verloederd. Kijk naar de leegstand op de Kerkbuurt. Kijk alleen maar naar het sloopgedeelte van de Fam. Bongers. vanaf de brillenzaak tot aan de kledingwinkel staat al jaren te wachten op de sloophamer. diversen panden staan leeg. 1 pand in aanbouw. Straks verplaatsing cafetaria. Weer een pand leeg. De moed om naar dit stelletje klunzen te luisteren is bij 80 % van de inwoners van Sliedrecht verdwenen. Maar er worden geen geheime afspraken tussen, Gemeente, Tablis en Abb gemaakt. Of toch wel. De heer Kreeft van Tablis kan je niets kwalijk nemen. Die zit met de erfenis van Mevr. Marschessini. Trouwens wie of welke ambtenaar kan je wel iets kwalijk nemen. Wij hebben deze minkukels toch gekozen. Terwijl we van te voren al wisten dat het op een drama zou uitlopen. Ik ben nu al aan het uitzoeken naar welke van de minkukels mijn volgende stem gaat. Maar ik weet nu al dat het dan ook weer een verloren stem wordt. Maar het is het zelfde als bij verenigingen. Als je het te goed doet wordt je ook gewipt. Dan pas je niet in het systeem.
  Sterkte inwoners van Sliedrecht. (ben ik ook)

 9. Het gaat om grote sommen geld!!
  Bouwen in het centrum bv Winklerplein en Groen van Prinstererschool vinden deze heren niet interressant meer!! Dat is heel kwalijk…dus ze laten Sliedrecht letterlijk zitten ……met onafgemaakte bouwsels, braakliggende terreinen, en nu ook nog een 66 miljoen dure ecoduct wat niemand wil (lelijk en vreselijk duur)en dan alle sport faciliteiten ook nog slopen!!(Thorbeckelaan) Schande voor het beleid in Sliedrecht, we kunnen t niet oplossen dus beginnen we weer een nieuw miljoenen verslindend project …wat ook een afknapper gaat worden! Noord moet via fietspaden naar Zuid komen en bij ons in Zuid komen sporten. Ipv dat wij naar Noord moeten gaan , sfeerloos kaal vol in de wind! Beter is dat de nieuwe bewoners leuk via tunneltjes op de fiets naar centrum Sliedrecht komen !! Integreren heet dat!!

 10. De trouwe achterban van de 2 partijen lopen blindelings achter hun leiders aan. En leiders zie je alleen als ze een jubilaris hebben. Voor de rest blijft het stil.

 11. Als het college met een raadsvoorstel komt wordt dit bijna altijd door de raadsleden van de coalitie gesteund zij leveren immers de wethouders.
  Zo werkt de politiek nu eenmaal.
  Zelfs al stuur je een mail naar de raad krijg je meestal 0 reacties.
  Dan is het zinloos om raadsvergaderingen te bezoeken.
  Wil je ander beleid dan zal de meerderheid op andere partijen moeten stemmen maar de vraag is dan wat krijg je dan voor beleid?
  Vaak wordt er beleid gemaakt waarover in de verkiezingsprogramma’s niets staat!

 12. Gewoon geen zin naar heen te gaan wel wat leukers te doen! Geen interessen in boeie!

 13. Geldwolven zien gouden bergen door bouw Noord , Abb maak het eerst het Winklerplein af, deze vergadering moet opnieuw, inwoners worden niet geïnformeerd

  Als je een verbinding wilt onderhouden met Noord, draai het om, noord wil verbinding met Zuid. Als het subtropisch zwembad incl palmen…gewoon blijft waar het nu is( leukste zwembad in de hele buurt) ook de molenlanden komen zwemmen, geef een regio abonnement voor zwemmen uit. Maar dat geld ook voor de voetbal en de sportvelden thorbeckelaan…. de ouders komen nml kijken naar hun kinderen als die sporten, dus dan trek je de nieuwkomers naar het centrum. Dan kunnen ze in een mooie omgeving die aantrekkelijk oogt komen sporten! Daar na evt terrasje en boodschapjes doen. Dan heb je dat Viaduct 66 miljoen of nog meer….(zie binnenhof) het loopt altijd op (elektra) doe het niet!!! Nooit meer iets leuks geen geld meer onder curatele komen we. Die wijk is een fietswijk, dus tunnetje of fietsbrug of extra tunneltje bij wijngaarden…bakker repair verbreden..en juist fietsen promoten!! Dat is de toekomst stomp principe. Als nieuwkomer wil je dan integrern dus kom naar het oude dorp dat is zo gezellig!!
  Dan kost het niet zoveel geld en heeft de nieuwe wijk ook n brede draagkracht!! Dus viaduct geen prestigemonster!! Anders tunneltje maar ook doeltreffend.
  Amsterdam heeft ook een tunnel bij Station…dan kan dit hier ook!! Raad van Sliedrecht verzint voor ge begint. Bouwen kan ook zonder viaduct!! Hou die
  66 miljoen om iets beters mee te doen. Bv Winklerplein en groen van Prinsterschool etc etc.!❤

 14. Heel goed dat deze ingezonden brief is geschreven!
  Deze opstelling van de vergadering verbaasde mij, ik wist het niet. Maar dat kan ikzelf ook gemist hebben.
  Dus per toeval heb ik het online helemaal gevolgd.
  Deze ontzettende grote dure plannen verdienden altijd kritische vragen aan deze bijzondere beeldvormende vergadering.
  Maar die kwamen van Slydregt.nu en Pro Sliedrecht. Zo hoort het ook. Scherp zijn want het is nogal wat voor de samenleving.
  SGP-CU is bijna altijd stil, en van het CDA en VVD komen ook niet echt vragen wat voor de samenleving belangrijk is.

  Wat ook weer werd bevestigd dat regionaal kijken naar de toezegging van huurwoningen belangrijker is dan voor Sliedrechters die graag “thuis” in Sliedrecht willen blijven.
  Ook dat Ton Spek het wonen van het personeel van ASVZ benoemde….tja dan was het artikel van Jaap de Gruijter op 12 april toch weer erg doorzichtig.
  Ten minste dat is mijn beleving.

  Ook de monopolie van Tablis Wonen in Sliedrecht is echt niet goed voor de inwoners. De grote onvrede is begonnen door de fusie van 2 woningcorporaties. Er is in Sliedrecht bijna geen keus.
  Een eerlijke gemeente zou zich dat ook eens moeten realiseren.

  De vergelijking met postbus 51 was wel raak. Ook het woord participatie wordt nog steeds niet begrepen.
  Tja…ik vond het bijzonder om te zien en te horen maar niet om te vertrouwen.
  Het gaat Sliedrecht voorgoed veranderen met een enorme prijs.
  Dat kan niet anders.
  Dit jaar zijn de huren ook weer gestegen met 5,1%, ook de gemeentebelasting is gestegen.
  Alle kosten stijgen dus tegen welke prijs moet dit gebeuren voor de inwoners? Het loon van deze heren hebben veel mensen echt niet. Nee, het is echt zorgelijk hoe dit zich ontwikkeld.

 15. Deze vergadering is zeker de moeite waard om terug te kijken.

  Veel inwoners hebben inderdaad stem spijt. Veel vrouwen stemmen altijd wat hun echtgenoot stemt etc etc

  Er is zoveel aan de hand.

  Dankjewel Timo Pauw en Boudewijn Brandwijk en inwoner van der Leeden voor jullie scherpe opmerkingen in deze vreemde onder de radar gehouden vergadering.

 16. Een groot deel van inwoners weet zich -na weloverwogen zijn of haar stem gegeven te hebben- gewoon prima vertegenwoordigd door zijn of haar volksvertegenwoordigers. Met als wisselwerking dat hun volksvertegenwoordigers zich prima gesteund weten door hun trouwe achterban. Heeft dus niks te maken met denken dat partij het waarschijnlijk wel goed zal doen, achterover leunen en verantwoordelijkheid uit handen geven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld