INGEZONDEN BRIEF: Houdbaarheidsdatum college

THT en TGT: over de houdbaarheidsdatum van een college van Burgemeester en Wethouders…

U kent ze natuurlijk ook wel, de houdbaarheidstickers die op verpakkingen geplakt zijn.
Er zijn 2 soorten; THT en TGT.
Een THT staat op producten die normaal gesproken niet snel bederven, na de THT datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog wel goed. Een TGT staat op zeer bederfelijke producten en een datum erbij als laatste dag waarop het nog veilig is om deze te consumeren.

Voor wat betreft een college van B&W zou je een THT verwachten, namelijk in de periode tussen 2 verkiezingen.
Maar nu doet zich het vreemde fenomeen voor dat op het Sliedrechts college van B&W inmiddels met recht een TGT sticker geplakt kan worden en de uiterlijke ”veilig consumeren” datum angstvallig snel dichterbij komt.
Reden? Het ene debacle na het andere, AZC, Elektra, Winklerplein, Noord Zuid Verbinding, Zwembad, Zalencentrum, Voetbal, Tennis, Watertoren terrein, Willem Drees park. Om in college termen te blijven: een “snoer” aan debacles, het ene (politiek) gezien nog lelijker dan het andere.

Ik zat de opnames van (recente) raadsvergaderingen terug te kijken en daar zag je de lijmrandjes van de TGT stickers op de voorhoofden van het college. En wethouders die weten dat ze een onzin verhaal staan te vertellen en dat ook uitstralen.

En wanneer je door het gemeentehuis loopt of je bijeenkomsten bezoekt, ruik je het. Zo’n weeïge geur, waaraan je herkent dat het einde nabij is. Het einde, waaraan men zelf debet is, door ingrediënten als volledige minachting van de Sliedrechtse bevolking en de eigen gemeenteraad, kilheid, doorgeslagen ambtenarij en een volledig gebrek aan empathie. Doe daar een vleugje grootheidswaanzin, wat stadse fratsen, weinig tot geen inlevingsvermogen en persoonlijke ambities die verder reiken dan dit dorp bij en zie daar, een perfecte mix voor een vroegtijdige exit is daar.

Het (mis)baksel is inmiddels niet onopgemerkt gebleven in onze DORPse samenleving, iedereen ziet het, iedereen ruikt het, behalve betrokkenen zelf althans zo lijkt het… Die waaien met alle winden mee, liefst die waarmee de stank van het bederf niet hun ivoren toren binnen waait en waarmee de stank uiteraard ook niet te ruiken is in het Zuid Hollands provinciehuis en op het Binnenhof.

Het consuminderen van de Sliedrechters als het gaat om ons college is inmiddels in volle gang, want ja, wie wil er eten van een bedorven product? Alleen onze gemeenteraad, meer in het bijzonder de coalitie partijen, die willen nog weleens een stukje proeven. Daarmee is dan ook meteen de enige reden genoemd dat dit college kan blijven zitten, de ronduit laffe houding van deze gemeente raadsleden, waarvoor de partijpolitiek belangrijker is dan de belangen van de inwoners van ons dorp.

Dus: even een Rennie nemen, een gekunsteld compromis in elkaar zetten, weer wat leugens van wethouders slikken en we gaan weer gewoon door met z’n allen. Dit alles onder het motto: we nemen een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.

Geacht college van B&W; Ik vraag u, voelt u de TGT sticker op uw voorhoofd kleven? Voelt u zelf aan dat uw houdbaarheidsdatum (bijna) verstreken is? De vraag stellen is hem in deze beantwoorden, natuurlijk voelt u het.

Maar ja, dat carrièrepad, he? Dan nog maar even de kiezen op elkaar en we zetten onze tanden weer in het inmiddels verrotte product. Nog even en dan kunnen we deze gemeente, met deze ondankbare bewoners, eindelijk achter ons laten en kunnen we eindelijk op een positie komen waar men echt onze talenten ziet. En die TGT stickers? Die krijgen we er vast wel weer afgeschrobd en als er wat restjes blijven kleven dan zij het zo. Actieve herinneringen zijn immers wel uitwisbaar, dat hebben onze grote voorbeelden en partijgenoten Mark en Wopke ons wel getoond. Gewoon foto’s maken, video’s opnemen en blijven lachen, want wat zijn we toch een gave gemeente!

Maar ja, is dat tegen beter weten in doorgaan in het belang van onze gemeente, ergo haar inwoners, waarvoor u uiteindelijk toch aan het werk bent?

Dus; Geacht college, mag ik u vragen, als betrokken en bezorgde bewoner van ons mooie dorp om te handelen in de geest van uw slogan “Sliedrecht Groot(s) in Doen”?

Doe het enig juiste, houd de eer groots aan uzelf. De geest is uit de fles en overvleugelt inmiddels alle andere minder lieflijke geuren. Een geest die staat voor gemeenschapszin, voeten in de bagger, no nonsense, transparantie, samen leven met en voor elkaar en respect voor onze mooie natuur. En die dus niet staat voor megalomane plannen, (stadse) ambities, achterkamertjes, handje klap, afbraak van natuur en voorzieningen en een college wat echt mijlenver buiten onze samenleving staat.

Laat alstublieft andere personen die brug(gen) slaan tussen de bevolking en het bestuur, want dit is letterlijk en figuurlijk een doodlopende weg.

Michel Kraaijeveld

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

13 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Houdbaarheidsdatum college”

 1. wat een gezeur allemaal de gemeente raad doet gewoon waar ze zin in hebben
  zeker die man die niet eens op Sliedrecht woont
  wat kan hem dat schelen

 2. De meerderheid was SGP met ChristenUnie blijkbaar gefuseerd… slim heel slim met 7 zetels en Pro Sliedrecht met 5 zetels.

  Dit had de combinatie moeten zijn. SGP en Pro.

  Waarom is dit niet zo?

  VVD en CDA waren grote verliezers. Wat doen die eigenlijk in de Sliedrechtse coalitie??

 3. Rehana de Groot, perfect verwoordt.
  De brief van Michel Kraaijeveld is behoorlijk eenzijdig, er zijn best wel dingen waar hij gelijk in heeft, maar om nu alles af te branden en zo denigrerend te oordelen gaat wel erg ver, bijna beledigend.

  Het zijn overigens mensen waar (een deel van) de bevolking zelf voor heeft gekozen, dus of het zo ernstig is als u schrijft, betwijfel ik.

  Misschien zou u uw best moeten gaan doen om ook wat invloed uit te oefenen bij deze “mensen over de houdbaarheiddatum.

 4. Ik lees De Raad faalt niet de vele niet stemmers hebben gefaald .
  Ter info in 2022 ZWM 9055 Stem en Kiesgerechtende inwoners hebben gebruik gemaakt van hun sinds 1970 Stem en Kiesrecht en hebben er voor gekozen om niet te gaan stemmen.
  Voor 1970 had Nederland een Stemplicht
  Ik lees op welke Partij moet je stemmen ?
  Een Stem en Kiesgerechtende kan helemaal
  Niet op een Politiek Partij stemmen
  Er wordt gestemd op een Kandidaat de Stemmen zijn op Persoonlijke Titel
  Het proces verbaal Maart 2022 geeft duidelijk aan dat er 11187 geldige stemmen zijn uitgebracht op Kandidaten
  Over Politiek Partijen wordt op dit punt met geen woord letter punt of komma gerept.
  Het is en blijft een grote zorg de ZWM in Sliedrecht bij Gemeente Raadsverkiezingen
  Sinds de Gemeente Raadsverkiezingen 2006 tot 2022 is er 39841 maal geen gebruik gemaakt om werkelijk een stem uit te brengen.
  Dat is niet alleen veel maar heel veel en vooral jammer.
  Oplossing ? Misschien en advies voor een volgende keer beloofd!
  Gijs alias de Sliedrechtse Biesbosch Bever

 5. Uitstekend verwoord door Mees Klein. Daar komt nog bij dat de verkiezingsbeloften gewoon vervallen omdat men tot een college wil komen. Wat overblijft is een aftreksel van al die verkiezingsbeloften.

  Zo had je kunnen stemmen op een CDA die dat echt een Lijstertunnel wilde naar Noord want een viaduct zag men niet zitten mede omdat omwonenden niet zitten wachten op een viaduct voor hun raam. Op het terrein van de brandweerkazerne zouden betaalbare starterswoningen komen met de toren als herkenningspunt. Of, samen met SGP, zou er recreatie langs de Merwede komen, een zwemmogelijkheid bij waterberging en haven. Ook zou Sliedrecht voorbereid worden op extreme hitte en neerslag onder andere met een aantal bomen dat minimaal gelijk is aan het aantal woningen.

  Maar ja, dan hoor je ineens dat er duizenden huizen in Noord komen en dat er een ecoduct komt met een fietspad dat breder is dan de gemiddelde weg in Sliedrecht, dat het zwembad wordt verplaatst en verkleind, dat er koopwoningen zouden komen in de Middeldiepstraat, dat er bomen moeten worden gekapt om te bouwen in Dreespark, dat de verstening binnen Sliedrecht alleen maar toeneemt onder de marketingterm ‘verdichting’ etc.

  Dat kan verkeren, plannen kunnen soms moeten worden aangepast om wat voor reden dan ook. Maar dan zorg je wel voor een serieuze inbreng van de omwonenden van de projecten. En daar gaat het, niet alleen in Sliedrecht, fout. Lijkt wel een soort ‘gemeenteziekte’. men wil eigenlijk geen inspraak want dat is lastig. Gewoon besluiten nemen is veel eenvoudiger. De omgevingswet dwingt tot het instellen van klankbordgroepen maar die hebben tot op heden heel weinig tot geen invloed. De trein van de drie partijen raast gewoon door en haalt de lust tot meedenken weg.

  En daar zit het probleem. Niet de wethouders als persoon, niet de raadsleden als persoon, nee het is de totale arrogant overkomende houding om inwoners buiten de besluiten te houden, te negeren (denk aan insprekers) het maken van onduidelijke plaatjes, te weinig informatie, onbekendheid met Sliedrecht door externe ‘deskundigen’ etc. In Sliedrecht zijn inmiddels heel veel voorbeelden te noemen met als nare bijwerking dat de tegenreactie (te) persoonlijk wordt.

  Ik denk dat je, samen met de omwoners en inwoners, maar dan echt als partners, tot iets moois zou kunnen komen maar dan vanuit de overtuiging dat inwoners echt mee kunnen denken en met alternatieve ideeën kunnen komen.

  Misschien worden die mooie plannen van CDA en SGP als hierboven genoemd, dan wel werkelijkheid waarmee verkiezingsbeloften weer worden waargemaakt en stemmen weer zin heeft.

 6. Zo en nu snel zorgen dat i.v.b.m
  ons nieuwe kabinet het realiseren van een AZC niet doorgaat .

 7. Als het inspreken vóór een besluit is gevormd niet werkt heeft het inspreken totaal geen zin en ja, ik héb gestemd Kees.

 8. Gemiddeld kunnen we 1 x in de 4 jaar naar de stembus.
  In deze periode worden er vaak besluiten genomen waarbij tijdens de verkiezingen nog geen sprake of onduidelijkheid was.
  Ligt er eenmaal een raadsvoorstel dan heeft bezwaar maken en inspreken geen zin meer.
  Een raadsvoorstel wordt vrijwel altijd door de coalitiepartijen gesteund want zij leveren de wethouders.
  Je kunt dan als burger alleen nog naar de rechter stappen.
  Op welk partij moet je stemmen?
  Geen enkel partij sta je 100% achter.
  Stemmen op een partij met de meeste punten waar je achter staat werkt niet omdat sommige punten veel zwaarder wegen dan andere punten.
  Hierdoor moet je vaak met tegenzin gaan stemmen.
  Stemmen op een partij waar je later spijt van krijgt.
  De politiek noemt dit democratie de burger noemt dit een kloof

 9. De vele ingezonden brieven, de insprekers en het gemopper in Sliedrecht laat juist de democratie zien en horen.
  Maar het wordt terzijde gelegd.
  Dit college slaat geen bruggen en hoort de bezorgdheid van z’n inwoners niet.
  Het voelt onprettig en onveilig.

  Geen mens is perfect, zo ook in de raad niet. Terugkijkend zijn er echt missers te betreuren door verkeerde beslissingen van de raad.
  De raad zit ook op een rare manier in elkaar vind ik. Dat zou ook een frisse wind kunnen gebruiken.
  CDA en VVD verloren bij het stemmen maar zitten in het college. Dus gekozen door de meerderheid zijn ze zeker niet.
  Het is een raar spel en dit dorp zou juist met meer verstand moeten worden ingericht en moeten worden hersteld. Zowel geografisch, als financieel, als een gezonde samenleving.
  Dus nooit meer dit!

 10. Heel jammer dat zoveel mensen niet hebben gestemd, vertrouwen weg….maar hoe dan ook ze wonen hier ook, en we moeten het met elkaar maken. Dus verbinding is belangrijk. Ook al zijn deze mensen vergeten te stemmen, misschien beter voorlichten en goed aangeven waar men kan stemmen, bv vlakbij supermarkten of terrassen. Iedereen telt mee. Er is een zwijgende meerderheid die er bij gehaald moet worden. Lokaal zou dat heel veel kunnen veranderen.

 11. Geachte heer Boer,

  Ik heb gestemd, en wel op een lokale partij.
  Zou u ook eens moeten proberen.

  Hartelijke groet.
  Michel Kraaijeveld

 12. Het kabinet is toch echt gevallen in Den Haag en vandaag is er een nieuw kabinet.

  Wonderen bestaan Kees

Plaats een reactie

*=Verplicht veld