INGEZONDEN BRIEF: Houd moed!

Kerstsfeer in een tuincentrum. (Foto Flip Mak)

Als ooit de wens om moed te houden goed valt dan is het nu wel. In het zicht van kerst snakken veel mensen naar een bemoediging. Die bemoediging is er.

Geboeid
Als je, zoals ik pas deed, door een tuincentrum loopt zie je het voor je: kinderen en volwassenen kijken geboeid naar de enorme uitstalling van feestartikelen. Je ziet ze kijken naar alles wat sfeer geeft. En je hoopt misschien met de aankoop van zulke feestartikelen wat moed in huis te halen. Alleen, na de jaarwisseling gaat het zo de kliko in. Dan is het voorbij met wat zo mooi was. Wat een beetje moed gaf blijkt ineens waardeloos. Kun je eigenlijk wel bemoedigd zijn door dingen waarvoor je ook nog eens stevig betaald hebt?

We kunnen door van alles geboeid zijn. Verlichte winkelstraten, spelende kinderen, een tv-show, een paar kaarsjes op de eettafel. Maar ook door minder mooie dingen zoals het ziekteproces van een naaste, dreigende werkloosheid, financiële schuld, de vluchtelingen op de Griekse eilanden. Of geboeid door wat je graag zou willen hebben: een nieuw huis, net zo’n caravan als de buren, die tv met ledscherm, veel geld verdienen. Maar ook letterlijk dichter bij huis: wanneer leggen ze hier in de straat nou eens die beloofde parkeerplaatsen aan, wanneer komt die nieuwbouw er nou eens, wanneer… Of nog anders: ben je geboeid door de capaciteiten van een collega? We kunnen zomaar door van alles geboeid zijn. Maar wat levert het op?

Een kaartje, een bezoekje, een vriendelijk woord, een verrassingspakket kan je goed doen. Geen twijfel aan. Als onze gezondheid vooruit gaat of als we een nieuwe baan vinden, zijn we blij. Maar is het geen vergissing om te denken dat ons leven beter wordt als we onze wensen gerealiseerd zien worden? Krijg je dáár echt moed van? Feestvreugde is na korte tijd echt over. De mooie en de slechte dingen, voorspoed en tegenslag, het gaat allemaal voorbij.

Juist in coronatijd zien we dat het zomaar voorbij kan zijn. Zomaar. Vandaag nog gezond, en over een paar weken is het voorbij. Nabestaanden ervaren een oneindige leegte waarin ze met hun verdriet achterblijven. Ook van een mooi leven blijft niets over. En toch is er bemoediging. Omdat er meer is dan dit bestaan.

Kerst is het verhaal van wat echt moed geeft. In de Bijbel lees ik dat er tegen een groepje herders gezegd werd: Ik verkondig u grote blijdschap: Jezus de Zaligmaker is geboren en Hij ligt in een kribbe. Wat moesten zij nu met een kindje in een voederbak? Maar ze gíngen naar Bethlehem. En ze werden onvoorstelbaar blij (Lukas 2).

De geboorte van Jezus is een regelrechte wenk vanuit de hemel, een handreiking om in gedachten ook naar Jezus te gaan. Hij zei het later zelf: Geef mij nou jouw verdriet, jouw tegenslagen, jouw moeite, jouw zonden en Ik zal je rust geven. Zijn passie is: rust geven. Rust in je leven, rust om te sterven en rust ná het sterven. Geen feestartikel dat zo’n blijdschap kan geven. Als dat geen moed geeft.

Of toch nog alles zelf willen regelen terwijl het je door de vingers glipt?

Flip Mak
[email protected]

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

3 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Houd moed!”

  1. Prachtig Flip,
    Heel duidelijk neergezet. Ik hoop dat in deze coronatijd veel mensen over de echte zin van het leven zullen nadenken zoals God het heeft bedoeld. Dat er nog veel mensen hun leven in Zijn Hand zullen leggen en in de HERE JEZUS zullen gaan geloven. Dan zal deze coronatijd voor die mensen tot een geweldige Zegen zijn voor nu en voor de toekomst, de eeuwigheid. God en de Here Jezus willen niets liever dan in ons leven komen. Dit is een enorme heerlijkheid om te beleven en dat is voor iedereen mogelijk door te gaan geloven in de Here Jezus.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld