INGEZONDEN BRIEF: Go/no go op zijn Sliedrechts: hollende truguit gaon

(Archieffoto gemeente Sliedrecht)

Volgens het woordenboek betekent “go / no go “ : de uiterste datum waarop iets gedaan moet zijn.

Ofwel : een deadline. Het college heeft daar echter een geheel andere betekenis voor gevonden .

Ik zal proberen uit te leggen hoe dat zit.

Op 8 juli behandelt de gemeenteraad de Ontwikkelingsvisie Ruimtelijke Vernieuwing 2024-2025.

Dat gaat over de nieuwbouwplannen binnen Sliedrecht en Sliedrecht Noord.

Het belangrijkste is de beruchte Noord Zuid verbinding. De gemeenteraad heeft in april 2024 in meerderheid besloten voor de voorbereiding daarvan 3,8 miljoen Euro uit te trekken . Met als voorwaarde dat de projectontwikkelaars daar de helft van zouden betalen. Daarover moest vóór 1 juli duidelijkheid zijn.

Letterlijk schrijft het college in het raadsvoorstel :

“ ……….. is er bewust een go/no-go moment ingebouwd, met als deadline 1 juli, in relatie tot het vrijgeven van het totale voorbereidingskrediet van de Noord-zuidverbinding. Dit dient als risico beheersende maatregel om (financiële) commitment vanuit de betrokken marktpartijen te garanderen, voordat wij als gemeente hoge kosten maken met de uitwerking van de Noord-Zuidverbinding””.

Die datum is niet gehaald omdat de projectontwikkelaars zekerheid willen hebben over het totale plan : niet alleen de Nood Zuid verbinding maar ook de bouw van Sliedrecht Noord . Ze hebben daar blijkbaar geen vertrouwen in . Men wil eerst concrete plannen zien. Men noemt dat met sjieke termen een masterplan en een businesscase.

Men ziet het totale project dus als één geheel . Logisch, maar het college wil zo snel mogelijk verder met de Noord Zuid verbinding omdat de voormalige minister De Jonge voor zijn cadeautje aan Sliedrecht als voorwaarde heeft gesteld dat er voor 2028 een schop in de grond moet worden gezet. En vóór die tijd moet het nieuwe zwembad zijn gebouwd enz. enz.

Het college trekt zich dus niks van het afgesproken go/no go aan en heeft aangekondigd in augustus met een nieuw voorstel te komen. Dat kan alleen maar betekenen : nog meer geld aan de gemeenteraad vragen.

Maar nu die datum niet gehaald is kan de gemeenteraad toch niet anders doen dan het voorstel afwijzen? Dat zult u denken. Immers : het zijn de eigen woorden van het college dat er eerst een overeenstemming moest zijn “voordat wij als gemeente hoge kosten gaan maken “.

Maar ik voorspel dat dat niet zal gebeuren. Het college krijgt gewoon de gelegenheid om met een nieuw voorstel te komen .

Waardoor termen als deadline en go / no go moment voor de coalitie loze kreten blijken te zijn.

Het beleid van dit college en deze coalitie gaot hollende truguit.

Johan Lavooi

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Go/no go op zijn Sliedrechts: hollende truguit gaon”

 1. Ik had mezelf beloofd om niet meer te reageren. Raad en college nemen kritiek voor kennisgeving aan, zo lijkt het.
  Maar dit stukje van Johan sluit weer zo naadloos aan op de realiteit. Dus toch maar : dankjewel Johan.

 2. We zitten met de hele bevolking van Sliedrecht met de kop van Jut op Ton Spek te slaan, Ton Spek beslist niet, dat doet de gemeente raad. Daar is erg weinig tegen werking van uitgegaan. Een gemeente raad kan een wethouder ook de laan uitsturen. Een gemeente raad die onbehoorlijk bestuur uitoefent kan ook op juridische manieren vervolgd worden, dat is wel een weg van lange adem voor nodig. Dus een oproep aan de gemeente raad, grijp in nu het nog kan.

 3. Ik ben benieuwd wat dit de inwoners gaat kosten. Gemeente over de kop. College een dikbetaalde functie elders? Vriendjes van Hugo maken Nederland kapot tenslotte. OZB en alle andere lasten omhoog?

 4. Heb het al eerder benoemd.
  De hele gang van zaken omtrent Sliedrecht-Noord en die verbindingsweg vertonen veel parallellen met Feyenoord City project in Rotterdam. Nieuwbouwwijk inclusief stadion.

  Alles op alles werd gezet om het mogelijk te maken, met de meest onrealistische besluiten, toezeggingen en onmogelijke oplossingen voor problemen.

  Termen werden aangepast, zodat subsidie geoorloofd werd vanuit het Rijk.

  Er werd zogenaamd geluisterd met inspreekavonden, maar uiteindelijk was het drammen en pushen vanuit de betrokkenen op het gemeentehuis ramp; planmakers. Telkens terug naar de gemeenteraad voor extra centjes of trachten bij te stellen businesscase.

  Uiteindelijk is het gesneuveld bij de Hoge Raad, omdat het onrealistisch en kostenoverschrijdend was met daarbij een businesscase die rammelde aan alle kanten.

  Sliedrecht-Noord en die verbindingsweg met de poppenkast eromheen vertoond dezelfde nukken.

 5. Scherp Johan, en zo is het . En zij maar denken dat er allemaal idioten in Sliedrecht wonen die alles voetstoots aannemen … Of het nu gaat over dit of de onderhandelingen met Chemours … We worden straal genegeerd…..

 6. Nieuwe regering, andere plannen. Komt een ravijnjaar aan…dus houd het geld in de pocket!!
  We gaan nog faiiliet met dit gedoe….alles is te duur, nee onbetaalbaar!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld