INGEZONDEN BRIEF: Gemeente Sliedrecht, waar bent u mee bezig?

(Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Ik begrijp dat u als lezers wellicht moe wordt van alle nieuwsberichten, alle informatie, de foto´s. Er zijn ook landen zoals China waarbij je helemaal geen informatie krijgt of stemrecht hebt.

Er gebeurt echt heel veel in ons baggerdorp, maar gisteren en vandaag kwamen er voor mij toch opeens wel weer twee klappers. En dan kan ik er niet van slapen. Dit had Kees van der Hel van actiegroep Chemours ook, hij voelde dat ons Sliedrechters een groot onrecht werd aangedaan en gaat zaterdag voor de 186e keer samen met Joop Keesmaat en de actiegroep Gezond voor Alles weer naar Chemours.

Joop Keesmaat en Kees van der Hel gaan ooit een koninklijke onderscheiding hiervoor krijgen, willen ze niet, maar ik vind dat deze twee ‘ereburgers’ van Sliedrecht hier alle recht op hebben.

Ik ga voor de eerste keer zaterdag naar Chemours , beter nu dan nooit, denk ik dan maar en erna om 14.00 uur door naar het zwembad om met elkaar als inwoners alle gekkigheid eens te gaan bespreken. Ik nodig Jan Pieter Verweij van ChristenUnie Sliedrecht uit om ook te komen. Beter laat dan nooit. Dat geldt ook voor mijzelf.

Onze burgemeester kwam tijdens mijn eerste raadsvergadering en eerste inspreekmoment te laat, erna vertelde hij mij dat hij erg druk is en er dus niet altijd bij kon zijn. Ik vertelde hem in De Lockhorst dat ik deze vergadering die helemaal uitpuilde belangrijk vond.

Ik vind het nog steeds vreemd en onacceptabel dat hij te laat kwam en dus na de inspreekmomenten van inwoners. Inspreken is niet leuk, inspreken is best wel eng. Waarom te laat komen aangezien de raadsvergadering echt niet altijd vol zit? De vergadering van 10 oktober was de burgemeester voorzitter en moet er dan zijn, er mocht niet worden geapplaudisseerd, vragen mocht het college amper stellen, de burgemeester liet duidelijk merken dat mondige inwoners ruis op de lijn zijn.

Dan nog de Noord Zuid verbinding informatieavond waarbij ik op elke trommel heb geslagen die ik tegen kwam zodat daar meer dan 20 inwoners zouden zijn en gelukkig heeft Arie van de Lockhorst van zaal moeten veranderen en er stoelen bij moeten zetten. En nu wordt onze burgemeester vicevoorzitter van Smart Delta Drechtsteden terwijl hij en wethouder Spek het al zo druk hebben, het is veel veel veel.., wordt er gezegd.

Wil Sliedrecht Drechtsteden stad worden? De voorganger van Jan de Vries wil dit namelijk wel, maar André Flach is nu uiteraard op weg naar de tweede kamer.

Uiteindelijk waren wethouders en college ook aanwezig, die waren ook niet uitgenodigd voor deze groteske plannen die ons hele dorpse karakter gaan aantasten door het slopen van zwembad en partycentrum en een doortrekken van de provinciale weg er dwars overheen met vernietiging van moestuinen, korfbal, boogschietvereniging, ijsbaan en skeelerbaan. Alsof het geld in Sliedrecht aan de bomen hangt, maar dat is niet zo, want geldbomen zouden ze laten staan in het Willem Dreespark.

Laat uw ogen niet vol gooien met bagger. De waarheid komt altijd naar boven met of zonder burgerparticipatie. De gemeentelijke Facebookpagina wordt ook zeer slecht bijgehouden. Onbegrijpelijk.

Kom met elkaar in gesprek aanstaande zaterdag in De Lockhorst om 14.00 uur, ik hoop dat er ook wethouders en raadsleden aanwezig zijn zodat we met elkaar kunnen bijpraten over alles wat er eigenlijk niet gezegd wordt.

Er zijn inmiddels door meerdere inwoners Wet Open Overheid verzoeken aangevraagd. Aangezien er teveel geheime bijlagen liggen in Sliedrechtse dossierkasten.

Simone de Groot

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

14 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Gemeente Sliedrecht, waar bent u mee bezig?”

 1. Beste Simone, als ik je een advies mag geven richt een politieke partij op. Doe mee aan de gemeenteraadsverkiezingen volgende keer. Kom met plannen, standpunten. Dan zal blijken hoeveel bewoners jouw visie ondersteunen.

 2. Beste Friso

  U heeft uw mening en die respecteer ik. Zoals ik elke mening respecteer.

  De gemeenteraad was niet op de hoogte van de samenwerkingsovereenkomst die de wethouder heeft afgesloten met Tablis. Voor 120 of meer woningen in het Willem Dreespark.

  We zullen zien wat er in de toekomst gaat gebeuren.

 3. beste Simone,

  Als je erbij was en alles dus goed zou moeten weten waarom schrijft u dan toch zo negatief het volgende
  Uiteindelijk waren wethouders en college ook aanwezig, die waren ook niet uitgenodigd voor deze groteske plannen die ons hele dorpse karakter gaan aantasten door het slopen van zwembad en partycentrum en een doortrekken van de provinciale weg er dwars overheen met vernietiging van moestuinen, korfbal, boogschietvereniging, ijsbaan en skeelerbaan.

  U weet dus dat het vervangen wordt en toch deze grote woorden? is dit om mensen op te hitsen die dus niet de gemeente pagina bekijken? Het zal u sieren als u juist een goed verlsag doet van de vergaderging op feiten. Het zal ook Peter Donk als moderator sieren als er onwaarheden worden geschreven om stemming te maken, om hier ook op te modereren want anders komt er alleen maar ruis en roepen mensen dingen die niet waar zijn.
  Ik weet niet zeker, maar ik meen ergens gelezen te hebben dat een buitenbad wellicht niet kosten efficient is vanwege energiekosten. Maar binnenbad staat op de tekening dus die komt.
  Tegenstanders zijn prima, maar dan wel op de inhoud en niet met onderbuik gevoelens en zonder fact check dingen gaan roepen die niet waar zijn en ook weer kopieren wat menigeen doet op deze site.
  Net is in mijn vorige bericht tenslotte de financien het staat in het document dat er hier voor partijen ook gezocht worden om mee te financieren. De hele raad stemt hierover dus vertrouw daar op dat zij doen wat het beste is voor Sliedrecht. Natuurlijk hoef je daar niet altijd mee eens te zijn, dat is democratie. Het sluipverkeer is natuurlijk onzin waarom zou iemand van de rijksweg afgaan en dan dwars door sliedrecht rijden? Als ze eraf gaan wat nu al gebeurd rijdt men over de parallelweg en sportlaan of door de polder. Nu rijdt heel sliedrecht centrum en gedeeltelijk oost over de Thorbeckelaan en Stationsweg om naar zwembad en voetbal / tennis te gaan. Met de nieuwe weg gaan zij dus over de nieuwe weg en wordt dus een gedeelte van de Thorbeckelaan ontlast en zeker de stationsweg dus het levert alleen maar voordelen op.
  Tenslote stopt met het negatief schrijven over mensen in de gemeenteraad. Een wethouder en een burgermeester zijn alleen maar een spreekbuis in deze grote projecten. De hele raad stemt hier in mee en natuurlijk zijn er partijen tegen maar dat is democratie. Een wethouder en burgermeester voeren uit wat de raad hen opdraagd.

 4. Beste Friso

  U ook bedankt voor de uiteenzetting ik was erbij, ben volledig op de hoogte wat er besproken is.

  Ben ook blij dat u op de hoogte bent aangezien veel inwoners die ik overdag spreek het nog steeds niet weten. Het schijnt 7 x voorbij te moeten komen voordat iedereen het weet. Dat is nu denk ik echt bijna.

  Enige wat u misschien nog kunt beantwoorden, komt er nu wel of geen nieuw zwembad met buitenbad?

  En u denkt niet dat de nieuwe verbinding met 9700 verkeersbewegingen problemen gaat geven als sluiproute?

  Even snel de A15 af vanuit Rotterdam?

  En blij met uw bericht ook.
  Ik slaap weer stukken beter gelukkig nu ik weet dat Sliedrechters betrokken zijn en er eindelijk discussies komen. Met voor en tegenstanders.

  Zoals het hoort in een democratisch land.

 5. Beste Gijs,

  Dank voor uw uiteenzetting.

  Nogmaals actiegroep behoud Dreespark is niet tegen woningbouw op oude schoollocatie. Daar zullen ook woningen gaan komen. Namelijk Tablis Huurwoningen. 30% wordt ongeveer beloofd aan Sliedrechters.

  Ik hoop dat er in Sliedrecht ook al eerder gezegd woningen komen voor Sliedrechtse jongeren. Helaas is zoals u weet de hyptheek rente erg hoog. Weet u misschien in welke prijs categorie de nieuwe huizen gaan vallen? Uiteraard wordt er gebouwd in Sliedrecht Noord als PFas en stikstof geen problemen gaan geven. Ik ben voor woningbouw in Noord, zoals al eerder gezegd tegen Frank Dunsbergen in de raadsvergadering.

  Ik vind het een leuke partijnaam maar het wordt een andere.

  Kunt u Sliedrechters misschien laten weten wat het verhuizen van korfbal en voetbal naar Noord gaan kosten? Verhuizen kost ook geld.

  U klinkt ook als intelligent raadslid ik kijk uit naar uw partij.

  Fijn dat er eindelijk discussies komen.

  Vriendelijke groeten

 6. Beste Friso,

  Dank voor je fantastische uiteenzetting. Duidelijk, en terecht verwijs je naar de officiële kanalen.
  Het is inderdaad heel veel onrust om niets. Bomen worden 1 op 1 vervangen en eindelijk komt er (woon)perspectief voor onze kinderen. Ik denk ook dat het een kleine minderheid is die de plannen van de gemeente willen dwarsbomen. Familie de Groot is hier een voorbeeld van. Ze zijn behoorlijk in zichzelf gaan geloven. (Ga de politiek in. PVDB Partij voor de Bomen is wellicht een idee? )

  Ik wil hierbij ook wat suggesties doen, die wellicht een win-win situatie oplevert.
  1) We laten het Dreespark (niet “ons” park, maar gewoon een park van alle Sliedrechtse mensen en bezoekers van Sliedrecht) zoals het nu is. 2) In plaats van de verpauperde gebouwen, die nu aan de rand van dit park staan, bouwen we een opvanglocatie voor de asielzoekers. Een prachtig plek in de buurt van allemaal sociaal bewogen mensen. Kunnen ze als nieuwe burgers ook gelijk ‘participeren’ in de maatschappij. Zo lossen we ook de burenruzie met Hardinxveld op. (Mocht deze opvang in de toekomst niet meer nodig zijn, dan moeten ze makkelijk om te bouwen zijn tot seniorenwoningen). 3) We bouwen geen 2000, maar 2120 woningen in Sliedrecht Noord, zo komen we toch aan de gewenste 2500 woningen. 4) We verbinden Sliedrecht Zuid met Sliedrecht Noord, en voor elke boom die er weg gaat worden er zelfs 2 terug geplant. 5) De sportvelden (Korfbal etc.) worden samen met de voetbal verplaatst naar een nieuw te bouwen sportcomplex op Noord.
  Kind kan de was doen….

 7. Beste Simone, wellicht een idee om de website van sliedrecht te openen dan bij wonen is er een link naar plannen en projecten. Hier klikken op het project noord zuid verbinding en dan relevante documenten. Dit is de presentatie van 28 september 2023. Op pagina 3 staat het voorkeursmodel en hier staat ook aangeven waar alles terecht komt wat moet wijken voor de nieuwe verbinding. Zoals je hier zult lezen komt namelijk alles terug. Er komen dus ook meer bomen bij en een groen strook waar bewoners van Sliedrecht gebruikt van kan maken. Voordat alles klaar is zal nog jaren overheen gaan want moet ook eerst de grond voorbelasten en dan kan er dus al vast andere projecten opgestart worden voor de verplaatsing van dat wat moet wijken. Dus zal er waarschijnlijk ook pas gesloopt worden als de vervanging klaar is. Het huidige zwembad is verouderd zoals ander al hebben aangeven en kost heel veel energie. Als men dus opnieuw gaat bouwen met de huidige standaard zullen de kosten voor energie en onderhoud lager zijn en dat betekend dat over X tijd het zwembad wellicht 100% is terug verdiend.
  Groot voordeel van het viaduct is dat voor een groot gedeelte van Sliedrecht centrum en oost de afstand naar de sport en zwembad korter wordt. Het verkeer meer verdeeld wordt en het dus ook normaal gesproken veiliger zal worden.
  Tenslotte als het gaat over geld ook dit staat in dit plan en gaat dit alleen door als het door de raad wordt goedgekeurd.
  Hopelijk kan je nu weer iets beter slapen.

 8. Het is niet de bedoeling om elkaar persoonlijk aan te vallen. Dat deed ik bij u ook niet Stefan de Vries.
  U bereikt op deze manier ook echt niks. Niemand hoeft elkaars mening te delen maar wel te respecteren. De Lockhorst kan voor sommige mensen te ver zijn om er te komen. De zorgen van heel de wereld past op geen ene schouder.

 9. Beste Stefan ik denk dat u niet alles heeft meegekregen.

  Ik weet van de burgemeester zelf dat hij het al zo druk heeft, dit heeft hij persoonlijk met mij besproken toen ik vroeg waarom hij niet bij de inspreek momenten was. Het verbaast mij dus dat er een functie bijkomt op een moment dat het in Sliedrecht volgens wethouder Spek al veel veel veel is. Dit alles kunt u terugkijken op video’s van de raadsvergaderingen.

  Zodra ik hoor van de gemeente waar het nieuwe zwembad komt en of dit een buitenbad heeft zult u mij er niet meer over horen. Want waar haalt de gemeente 20 miljoen vandaan? Voor een nieuw zwembad. En hoe lang gaan we zonder zwembad zitten? Moeders zonder rijbewijs moeten dan met hun kroost naar? Zwemlessen zijn verplicht.

  Zodra de Gemeenteraad burgerparticipatie gaat toepassen hoort u mij niet meer. Maar ik ben blij met uw reacties. Gelukkig wordt er nu volop over gesproken.

  Ik kijk dan ook uit naar de toekomst en ik hoop dat we een beter, gelukkiger en vreedzamer 2024 krijgen. Want als ik naar de huidige wereld problematiek kijk, zou ik nu als gemeente helemaal geen grote beslissingen nemen. De hypotheekrente wordt te hoog, er moeten dus zeer betaalbare koopwoningen gaan komen met voorrang voor Sliedrechtse jongeren.

  We gaan het zien. Voor de bomen blijf ik altijd strijdbaar het is niet dat we deze niet nodig hebben in ons helaas al zeer vervuilde dorp.

 10. Jeanette onrecht?. Weer zo’n rare uitspraak. Democratie beschadigd? U krijgt alle ruimte om uw tegengeluid te laten horen in de gemeenteraad en die raadsleden zijn allemaal democratisch gekozen. Dat een oud zwembad vervangen word omdat het te duur is qua onderhoud en omdat er te weinig mensen komen , mogelijk een paar bomen weg moeten en een weg aangelegd moet worden zodat er extra woningen gebouwd kunnen worden die hard nodig zijn . Dat is onrecht? Kom op zeg.. het klinkt eerder als een stel mensen wat niet zijn zin krijgt en daarom net als een baby die in een volle supermarkt zijn zin niet krijgt en op de grond hard gaat liggen te krijssen en hard om zich heen gaat slaan naar alles en iedereen. Dat heeft steeds een klein groepje dezelfde mensen zijn en je voor de rest niemand hoort (de zwijgende meerderheid) zegt voor mij genoeg dat blijkbaar het overgrote deel van Sliedrecht wel voor de plannen zijn . Dus stop met krijssen , mensen beschadIgen en wild om jullie heen slaan als een baby wat zijn zin niet krijgt . Hier bereik je niets mee, alleen maar meer weerstand

 11. Simone, dat is heel goed van u. Wat ik probeer te zeggen is dat u met deze woordkeuzes wat overdreven overkomt en eerder afstoot dan mensen aantrekt. En dat lijkt mij niet uw bedoeling. De manier waarop u en anderen praat tegen en over bijvoorbeeld de burgemeester slaat echt nergens op. Alsof hij niets anders te doen heeft dan zich met jullie bezig te houden . Hij is er voor alle burgers en niet voor een klein groepje mensen die tegen plannen zijn. Dat jullie hem dan meteen verwijten maken dat hij burgemeester van een grote regio gemeenten zou willen worden en geen interesse toont in jullie is echte onzin en schadelijk. Stop gewoon is met al die aanvallen op de persoon!!!!! En neem ook hoe jij praat tegen dat raadslid wat niet zaterdag bij chemours wil zijn. Dat is toch zijn keus? Hij zal genoeg andere dingen doen. Hij is geen hondje wat naar jullie moet luisteren.

 12. Onrecht kunnen echt slapeloze nachten geven. Democratie en vertrouwen wordt hier in Sliedrecht ook beschadigd.
  Heel goed dat er inwoners zijn die de kracht hebben om dit onrecht kenbaar te maken. Prima brief hoor!

 13. Hoi Stefan

  Maar daarover reageer ik op landelijke websites en daar doneer ik voor, ook Oekraïne en de vreselijke situatie in Iran mogen we niet vergeten. Dat lijkt mij niet voor op Sliedrecht24.

 14. Niet van kunnen slapen? Serieus? Ik kan niet slapen om de duizenden doden in Israël en Gaza. Waar kinderen vermoord zijn, vrouwen verkracht en burgers continu in angst leven.

  En u kan niet slapen van een zwembad wat te duur is omdat het te verouderd is en vanwege een park? En vanwege wat giftige stofjes waar nog heel veel onduidelijkheid over is?

  En u kan daar niet van slapen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld