INGEZONDEN BRIEF: Geluidsschermen A15 Sliedrecht

Afgelopen week stond ik weer eens in de file richting Gorkum om bij Sliedrecht-Oost de A15 te verlaten en viel mijn oog op de sterk vervuilde geluidsschermen maar ook op de onderkant van deze geluidsschermen en daar ben ik toch wel van geschrokken, tussen de grondslag en de onderkant van het geluidsscherm zit ongeveer  zo’n 20 tot 30 cm ruimte.

Het geluidsscherm, hier te zien bij de Tiendweg. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Doordat het geluidsscherm op heipalen staat tot in de harde zandlaag zal het geluidsscherm niet zakken, toen de geluidsschermen geplaatst zijn was ook de onderkant van het geluidsscherm afgesloten door de toenmalige hoogte van de grond. Echter is in de loop van de jaren de grond dermate gezakt dat deze ruimtes zijn ontstaan omdat het scherm wel op dezelfde hoogte is blijven staan als toen aangelegd.

Ook is  er een complete wildgroei  van struiken etc. aan beide zijden van het geluidsscherm waardoor je in het voorjaar en de zomer deze ruimtes niet ziet, maar nu in deze tijd van het jaar is het duidelijk te zien.

Mijn inziens functioneert het geluidsscherm door deze open ruimtes niet zoals het bij het plaatsen van de geluidsschermen bedoeld is, namelijk het geluidsniveau van het verkeer van de A15 zodanig verminderen dat de omwonenden geen tot weinig geluidsoverlast van de rijksweg zouden ondervinden.

Nu laat geluid zich moeilijk meten maar ik hoop dat er onder onze lezers mensen met kennis van zaken zijn die uit kunnen leggen welke invloed deze ruimtes hebben op de toenmalige vastgestelde geluidsniveaus bij de aanleg van de geluidsschermen.

Maar buiten dat het mijn inziens nu meer geluidshinder geeft is er nog iets wat veel erger is en zou kunnen gebeuren, er kunnen nu ook kinderen onderdoor kruipen en daar moet je toch niet aan denken!

Dus er moet actie worden ondernomen om deze open ruimtes onder de geluidsschermen over de gehele lengte af te sluiten voor nu en in de toekomst.

En deze tijd van het jaar is het beste moment.

Een bewoner van de Grienden

(Naam bij redactie bekend)

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

 

 

11 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Geluidsschermen A15 Sliedrecht

 1. Er is een toegestane opening in een geluidsscherm waarbij de afschermende werking nog voldoet.

 2. Denk dat geluidschermen wel schoongemaakt kunnen worden.
  Vroeger waren dat Drechtwerkers die deden, hoorde ik.
  Maar ondanks lage prijs ging niet.

 3. Sinds de opening onder het nieuwe station Baanhoek is gerealiseerd hebben wij in de Werenbuurt veel meer last, zeker met noordwestenwind, van de snelweg!
  We hoopten op vermindering van de constante verkeersgeluiden met de schermen in Baanhoek-West, maar het is onverminderd aanwezig.

 4. Idd die geluidsschermen werken als een soort trompet, het geluid wordt niet geabsorbeerd, zoals die bij Papendrecht (deze lopen half rond naar binnen en hebben absorptiebekleding), de onlangs geplaatste schermen bij Sliedrecht west geven geen vermindering van de geluidsproductie, wonende in de Weren spreek ik uit ervaring.
  En dat over de verzakte grond is natuurlijk voor onze kostbare jeugd gevaarlijk.

 5. Voor mensen die geluidsoverlast menen te ervaren door gaten onder geluidsscherm. Op de website van de gemeente Sliedrecht staat:
  Geluidsoverlast door de gaten onder geluidsschermen A15
  Ervaart u geluidshinder door openingen onder het geluidsscherm? Maak hiervan een melding bij Rijkswaterstaat via 0800-8002 of via Rijksaterstaat. Die pakt de openingen alleen aan indien er sprake is van een “geluidslek”. Naar aanleiding van een melding zal Rijkswaterstaat onderzoek doen of er sprake is van een “geluidslek” en of herstel noodzakelijk is.

 6. Deze klacht is eerder dit jaar ook al aan de orde gebracht.
  Zowel functionaliteit als veiligheid.
  Ambtenaren van de gemeente hebben dit geïnspecteerd en aan Rijkswaterstaat doorgegeven.
  Het zijn hun schermen op hun grond.
  Alleen Rijkswaterstaat heeft andere prioriteiten op haar lijstje staan.
  Irritant, maar o zo waar.

 7. Vorig jaar heb ik kinderen teruggeroepen die een onder de schermen wilden doorkruipen.
  Die ruimten moeten echt opgevuld worden! |
  Het aanzien is ook een aanfluiting. Te smerig toch!
  Moet echt elk jaar schoongemaakt, lijkt me.

 8. Dit geluidsscherm heeft nooit goed gewerkt, omdat de bovenkant verkeerd is geplaatst.
  Wij woonden in de Grienden toen hij is geplaatst en de geluidsoverlast van de A15 was voor het plaatsen minder dan na het plaatsen. Dus die gaten compenseren misschien juist weer iets.

 9. Het wordt ook weer hoog tijd dat deze schermen weer worden gereinigd.
  Het geeft nu een erg verwaarloosde indruk.
  Dat kan toch niet de bedoeling zijn voor het mooie dorp, dat er achter ligt.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld