INGEZONDEN BRIEF: Geen roest, maar wat wel?

Enige dagen geleden kwamen wij erachter dat onze auto besmeurd was met plekjes die aan roest deden denken.
 
De auto wassen had geen enkele zin. De plekjes verdwenen niet met een goede wasbeurt en een ritje door de wasstraat was ook een vergeefse moeite. (Foto familie Pijl)

Dan maar bij de garage om advies gevraagd. Daar kregen we te horen dat de plekjes alleen met een stevige poetsbeurt weg te krijgen zijn. Daar kwam dan nog bij dat misschien de beschermcoating hierdoor wel eens zou kunnen verdwijnen en opnieuw gedaan moest worden. Een bedrag van 600 euro moesten we wel op rekenen.
 
Dat is natuurlijk niet niks. Een andere garage adviseerde ook een poetsbeurt voor 150 euro. Maar nog steeds is niet bekend wat de plekjes nu precies zijn.
 
Goede raad is duur.

Al snel bleken meerdere buren hetzelfde euvel te hebben. Allemaal plekjes die aan roestvorming deden denken. Of komt het soms uit de bomen, was het soms stof dat veroorzaakt wordt door het slijpen van de spoorrails of heeft het te maken met de werkzaamheden op de A15.
 
Wij zij bewoners van Sliedrecht west.  We zijn echt benieuwd of er buiten onze straat of wijk nog meer mensen zijn wier auto beschadigd is, dan wel ernstig bevlekt!
 
Overigens hebben wij zelf de auto gereinigd met een simpel  wondersponsje, kostte uiteindelijk wat zweetdruppels, maar nog geen euro! Daarna  door de wasstraat en de auto glimt weer zonder krasjes en plekjes, hij ziet er weer uit als nieuw.
 
Vraag blijft: wat zweeft er in Sliedrecht door de lucht?
 
Fam. P. Pijl
Sliedrecht
 
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

11 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Geen roest, maar wat wel?”

 1. Zouden het uitwerpsels zijn van lieveheersbeestjes. Die waren ook in grote getale aanwezig. Ons balkon zat er vol mee en dat ziet er ook zo uit!

 2. Bij onze buren zit het op de witte was die buiten hing en het gaat er niet meer uit!
  Wijk oude uitbreiding.
  Hebben meer mensen dit of komt het toch van de dakplataan in mijn tuin? Maar dan zou het er toch weer uit te wassen zijn Maar na de volgende wasbeurt zit het er nog in.
  Hebben meer mensen deze vlekken op andere spullen dan op auto’s?

 3. Ik woon in Drunen. Hier precies hetzelfde. Als ik dit lees, moet het in de lucht zijn meegevoerd. Hier geen treinen in de buurt.

 4. De auto’s in de Baaneweer zitten dik onder stof en modder, met dank aan de veegwagen en bladblazer. Vandaag direct klacht ingediend bij de gemeente, zou direct teruggebeld worden, maar
  dit moet nog gebeuren. GEMEENTE SLIEDRECHT GROOT IN DOEN!!

 5. Enkele vragen:

  Hebben wij dit in de Drechtsteden nu allemaal ook ingeademd?
  Hoe gevaarlijk is dat?
  Waar komt het vandaan?
  Wat zijn de sancties voor de veroorzaker? (als tenminste de bereidheid en bekwaamheid getoond wordt om dit op te pikken door de overheid).

  We kunnen ook fluitend de andere kant uit kijken en hopen dat het overgaat.

 6. Hier in de Molenwijk, Papendrecht een aantal auto’s. Het is inderdaad vliegroest/spoorslag. Wasstraat had totaal geen zin. Ik heb Monello non Ferro gebruikt. Als het vliegroest zou zijn, zou mijn auto paars uitslaan. Nou, dat deed ie. Even inspuiten, inwerken en afspoelen en de spons erover. Ben nog wel nieuwsgierig waar het vandaan kwam en of het weer terugkomt. Heb geen zin elke week te boenen.

 7. Vliegroest krijg je weg door te kleien met een vloeistof. Ga naar de murid naast seats and sofa. Meguieres claybar en de rode detailer fles. Succes

 8. Ik werk in Rotterdam en sta onder bomen geparkeerd, ook daar zit de auto volledig onder de bruine sikkels.
  Poetsen is de enige mogelijkheid.

 9. Hier is sprake van industriële neerslag, ook wel vliegroest genoemd. Het zijn in feite heel kleine metaaldeeltjes, afkomstig van bijvoorbeeld slijpwerkzaamheden, die in de lucht terecht zijn gekomen, wellicht door de wind zijn meegevoerd en uiteindelijk neervallen, onder andere op auto’s. Een andere bekende veroorzaker van deze vliegroest is de bovenleiding van de trein. Ook daar komen minuscuul kleine metaaldeeltjes vanaf wanneer een trein langsrijdt. In het genoemde geval van de heer Pijl (en de buren) lijkt me dit het meest waarschijnlijke.
  Als een goede wasbeurt niet helpt dan kunnen de bruine stipjes over het algemeen gemakkelijk
  verwijderd worden met oxaalzuur. Vroeger was dit middel (gratis) verkrijgbaar bij NS stations….Mocht het daar niet meer te krijgen zijn gebruik dan ontweringswater (is ook oxaalzuur), verkrijgbaar bij de bouwmarkten.
  Na gebruik de auto meteen goed wassen en in de wax zetten.

 10. Ik zie zojuist de auto s in de Baaneweer er ook onder zitten. Dag dat het aan de gemeente lag die kwam vandaag met een blad blazer langs????

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld